Fødselshistorien og ammestatus

Jeg tenkte å sette meg ned og skrive hele fødselshistorien snart, men enn så lenge kan dere som vil høre på denne ukens podcast-episode! Vi snakker om det som skjedde i timene før, underveis og etter fødselen, og hvordan det er å plutselig være en familie på fem. Dere finner Annette & Emil på itunes, spotify og andre steder der du hører på podcast 🤗

I morgen er Matheo to uker gammel, og tiden går så utrooolig fort. Jeg rekker sånn ca. ingenting i løpet av en dag. Amming hver tredje time, sa du? Mer hver time, halvannen… Det har ikke vært vondt å amme denne gangen, så jeg har vært optimistisk – men det har vært litt andre utfordringer de siste dagene. Vi startet nok med å gi smokk og flaske litt for tidlig, for jeg tror han har blitt ganske sugeforvirret eller bare er litt slapp/lat. Han sutter så svakt at jeg ikke kjenner noe som helst, og han sovner ved puppen hele tiden, uansett hvor mye jeg masserer hender og føtter underveis.

Jeg er også ganske sikker på at jeg har fått tette melkeganger (klumper?), så tror jeg må pumpe meg jevnlig for å sørge for at melkeproduksjonen ikke forsvinner helt. Jeg føler ikke at det er praktisk mulig å vie hele døgnet til å naile ammingen 100%, men litt morsmelk er bedre enn ingenting. Så vi får finne frem til en løsning som funker for oss.. Det er jo så koselig å amme (denne gangen har det jo ikke vært vondt!) men litt trist når han ikke får det til ordentlig. Alle tipser om at man burde vente en del uker før man introduserer smokk og flaske så det er jo min egen feil sånn sett. Men det viktigste for meg er at han blir mett og fortsetter å legge på seg!

Dere ser kanskje den lille kulen i bakhodet hans? Den oppdaget vi et par dager etter at vi kom hjem fra sykehuset, og jeg var så stressa over om det kunne være noe farlig. Etter et besøk hos legen konkluderte de bare med en haug av ting det ikke var, så vi fikk beskjed om å følge med på om kulen fortsatte å vokse eller ikke. Men nå har den blitt mindre, heldigvis! Så jeg vet ikke helt om det kan ha kommet fra fødselen eller hva (da burde den vel ha vært der helt fra begynnelsen av?), men jeg er bare glad for at det ikke er noe farlig 🧡

Nå ligger han på brystet mitt og sover tungt. Verdens fineste lille skatt! Jeg synes han er sååå liten, likevel er det flere av plaggene Sander brukte som han allerede er for lang til. Sander brukte str 44 den første tiden, mens Matheo gikk rett inn i størrelse 50. Kanskje ikke så rart siden han var 51 cm lang da han ble født.. Vi fikk jo aldri vite hvor lang Sander var som nyfødt pga han hadde ligget i seteleie, og da strekker de ikke ut beina for å måle.

Forsvinner tilbake i babyboblen igjen jeg, og nå må vi komme oss litt ut av huset og finne på noe. Siden været er så dårlig får det bli en tur til senteret eller et eller annet, haha.. Så snakkes vi om ikke så lenge 👶

Comments

 1. Anniken says

  Tenker egentlig at du er så oppegående at du spør riktige folk om hjelp hvis du føler du trenger det men for å tilby min erfaring etter 3 barn, så fortsett selv om han sovner. Mulig du har mye melk og at han fortsatt blir fort mett… mine holdt på sånn i hvertfall 4-5 uker. Føltes ut som de bare sugde i typ 20 sek før de sovna…😂 men så lenge de små legger på seg så er det jo bare kos.

  Og kos deg masse med baby og 1 åring uansett hvor kaos det er. Det blir såå mye bedre. ( min 7 og 8 åring er så gode venner)

 2. Kathrine says

  Gratulerer og nyt tiden, så fine dere er 🙂

  Hører på podden deres og liker den godt, men syns Emil fremstår så fjollete og lite seriøs når det gjelder det meste. Tenkte særlig over det i denne fødselsspodden. Hadde blitt litt gærn av at han skal tulle bort alt alltid. Kanskje det bare er sånn på podden. Så til deg Emil: ikke tull bort alt!

 3. Stine says

  Så fint at dere har det bra ❤️

  Jeg fikk tips om å kle av babyen min litt (en bukse/genser av) før amming, så han var litt «kald» (altså ikke sånn at han hutrer og fryser, men slik at han holder seg våken. Babyen skal ikke bli blå liksom 🤣). Det funket gull for oss og vi trengte ikke holde på slik lenge før han lærte seg å drikke rikelig før han sovnet. For sovnet gjorde han alltid ❣️❣️❣️

 4. K says

  Masser/stryk også kinnene hans mens du ammer, det funket bedre for meg enn å massere hender og føtter. Å sovne ved puppen er helt vanlig den første tiden, det er ganske energikrevende for dem å spise, hehe. Bra du ikke har vondt denne gangen da, er jo så fantastisk å kunne amme både for deg og baby:)

 5. Astrid says

  Kan du skrive litt mer om hvordan du gikk frem for å ikke få vondt når du ammet? Skal føde snart og vil gjerne ha tips

 6. Sandra says

  Ville ventet litt med flaske, fordi babyen blir vant til at melka kommer fort. Evt søke opp «langsom flaskemating» på ammehjelpen sine nettsider.

 7. Marthe says

  Hei!
  Ta gjerne kontakt med oss i Ammehjelpen, enten på facebooksiden vår eller på ammehjelpen.no 🙂
  Du kan også ta kontakt med meg på mail dersom du vil ha noen tips og triks til ammingen. Noen ganger er det små justeringer som trengs for at ting skal løse seg:)

  Hilsen ammehjelper:)

 8. Maja says

  Om du ønsker å amme, ikke gi opp! Frys ned melken du pumper og ikke gi han mere flaske før ammingen er etablert. Vi slet også med at baby ble slapp og sovnet med puppen hele tiden. Delammet til hun var 2,5 mnd, og da var hun stor nok til at hun sluttet å sovne ved puppen og jeg trengte ikke å pumpe mer. Nå får hun både pupp, smokk og flaske uten problem.

 9. Astrid says

  Jeg fødte på samme tid i fjor og vi måtte ha 4-5 uker før jeg følte at ammingen begynte å gå bra. Hun sovnet også på puppen bare etter noen tak og hun hadde også vansker med å få ordentlig tak på puppen den første tiden. Nå hadde jeg bare henne på den tiden så jeg hadde tid til å ta jobben, men mitt tips vil nok være å bare være tålmodig og gi det litt tid 🙂 De er jo så små og mange trenger tid til å lære det seg ordentlig.

 10. Karoline says

  Anbefaler deg å melde deg inn i Ammehjelpsgruppen på FB, samt lese om det fjerde trimester 🙂

 11. Maria says

  Min lille fikk to kuler under armene én uker etter fødsel. Var livredd for svulster eller andre skumle saker, men viste seg å bare være ufarlige abcesser (typ kjempestore kviser/byller). Aner ikke om det er mulig å på hodet 🤔🤷‍♀️

 12. Hanne says

  Å fine dere<3 ville bare si gratulerer, og at dere er veldig flinke foreldre! Elsker podden deres!

 13. E says

  Så fine <3 Prøv å stryk han på kinnet hvis han sovner ved puppen, det skal stimulere sugerefleksen 🙂

 14. Tina says

  Skjønner at du ble stresset over kulen. Vi opplevde nemlig det samme! Her konkluderte de med at det var et hematom etter fødselen😊

 15. Maren says

  Hei!

  Så gøy å følge deg og gratulerer så mye med enda en skjønn liten gutt.
  Tette melkeganger må du ikke kimse av, hadde det selv når jeg ammet. Beste er å enten håndmelke eller pumpe, mens du masserer puppen, da får du løsnet opp. Jeg trodde ikke jeg skulle klare de to første ukene m amming, fordi jeg fikk brystbetennelse to ganger på så kort tid. Men vi klarte det i 8 mnd…. håper du koser deg i babyboblen. Husk å pass på deg selv!! Og igjen gratulerer så mye.

 16. Nina says

  Hei!

  Vi oppdaget også en kul i bakhodet på vår lille gutt når vi kom hjem fra barsel. Verken helsesøster eller legen på sykehuset kunne si sikkert hva det var, men de var heller ikke bekymret. Den ble mindre og deretter forsvant den helt. Antakeligvis kom den vel under fødselen (?) Godt å høre at den har blitt mindre hos Matheo også. Kos deg masse i barseltiden, selv om det er hektisk 🙂

 17. Henriette says

  Jeg hadde også sånne klumper i starten – skikkelig ubehagelig. De forsvant heldigvis etter hvert. Det hjalp å massere forsiktig på klumpene før og under amming, så det kan kanskje hjelpe. Babyen min sovnet på puppen hele tiden, men så lenge de legger på seg som de skal går det sikkert helt fint. Masse lykke til, du er flink! Min baby er 5 mnd nå og jeg grøsser når jeg tenker tilbake på melkespreng og vondt i puppene – så vondt! Hold ut, det går over:) Klem

 18. Du er flink! says

  Syns du er flink ❤️
  Jeg delammet eldstemann helt fra start. Og jeg syns det var helt fantastisk slik! Ammet om natten og dagen, men ga hun 1-2 flasker også. På den måten kunne pappaen gi også og jeg kunne gå ut døren om jeg hadde noen små ærend uten å tenke på at «matfatet» forsvant.

  Jeg valgte å ikke pumpe. Rett og slett fordi jeg igrunn hadde melk, og ville ikke få «for mye» heller mtp betennelse osv..

  Nestemann kommer om knappe 2 mnd og jeg håper vi klarer det denne gangen også.. selvom jeg vet det er mange som blir sugeforvirret.

  Vi brukte forresten dr.brown med første! Anbefales 😍

 19. Stine says

  Hei:) Gratulerer så mye med det nyeste tilskuddet. Jeg hører på podden og har lest bloggen din i alle år. Synes du er en fantastisk inspirasjon og en helt fab mamma (jeg orket ikke tanken på jeans før flere mnd etter fødsel). Jeg vil bare anbefale deg om å melde deg inn i ammehjelpen på Facebook. Der er det mange tips om å få til ammingen på best mulig måte. Senk skuldrene og tilby brystet så ofte du kan, så er jeg sikker på at det kommer til å gå seg til. Når min var 2 uker måtte vi begynne på nytt med tilbakelent amming for at hun skulle skjønne at hun måtte suge ordentlig. Jeg ga nok også flaske litt for tidlig. Men etter det fullammet vi i 6 mnd og holder på enda 🙂 Masse lykke til <3

 20. Hege says

  Han er nok sugeforvirret ja. Dersom du ønsker å få til fullamming lønner det seg og ikke gi flaske. Ved flaske slipper barnet å suge pga melken renner ut, da blir de late ved brystet etterpå. På brystet må de jobbe for å få ut melken og det er jo mer slitsomt. 😉 bare et tips. Ingen ammepress. Gjør det som passer deg. Delamming eller kun flaske funker også. Min første var flaskebarn og min nr 2 ammet jeg til 1 år. =D begge er helt friske

 21. Ina-Andrea says

  Hei! 😊 Vi begynte med bibs sine smokker (str 1!) og da gikk det faktisk bedre med ammingen. Den runde formen skal etterligne nippeln til mor og de suger derfor annerledes enn med feks en smokk med symmetrisk form.

 22. Julie says

  Hei Annette! Veldig koselig blogg du har 🙂 hørte på fødelseshistorien din i dag og vil bare si at det var så gøy å høre! Elsker fødehistorier! 🙂 Det heter forresten anestesilege, ikke anestilege 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *