Unormalt mange kynnere?

Den siste tiden har jeg hatt så ekstremt mange kynnere! Jeg har hatt regelmessige kynnere siden uke 20, men nå er det sånn at på det verste kommer de hvert 5 – 10 minutt gjennom hele dagen. Det er kanskje ikke alle som vet hva det er, men det går i alle fall ut på at hele magen strammer seg og det kjennes ut som den blir til en steinhard fotball. Litt ubehagelig og slitsomt, men ikke vondt. Jeg har hørt så mye forskjellig om kynnere, men har fått beskjed om at jeg ikke trenger å bekymre meg i det hele tatt – det er bare livmoren som øver seg. Meeen at jeg skulle ringe dersom det går over til rier, og DET håper jeg jo ikke kommer til å skje før om en god del uker. Noen av dere som opplever det samme for tiden?

Her om dagen ble jeg overbevist om at jeg kom til å få en prematur-baby, så jeg brukte sikkert halve dagen på å google det. Mentalt er jeg liksom forberedt på at det kan skje når som helst, selv om det sikkert er helt fjernt og jeg mest sannsynlig kommer til å gå til termin 🙂 Bare har en rar magefølelse på at han vil ut tidlig, så får vi se om det stemmer.. Jeg håper jo mest av alt at han fortsetter å vokse i magen en god del uker til! Tanken på fødsel har uansett blitt mye mer virkelig, og nå er det ikke så lenge igjen til jeg er høygravid heller.

Denne uken har vi vært på fødselsforberedende kurs, og det kan jeg absolutt anbefale! Selv om man kan google seg til det meste, så var det uansett fint å få en ordentlig gjennomgang og jeg lærte en del nytt. Blant annet er det jo veldig greit å snakke med partneren sin i forkant om hvilke forventninger man har, både til fødselen og til hverandre. For eksempel: er det ok om mannen sitter på telefonen/pcen? Vil jeg at han skal fortelle meg underveis ting som «dette går bra» – eller kommer det bare til å irritere meg? Haha, jeg aner faktisk ikke svaret på det siste. Men jeg ser for meg at jeg heller vil høre ting som at jeg er FLINK, enn at «det går bra», hehe.

serietips04Tenkte forresten tipse om en morsom serie jeg har sett på den siste tiden, som jeg begynte på da jeg var syk. Wahlgrens värld heter den, med Pernilla Wahlgren og Bianca Ingrosso. Podcasten til sistnevnte er også veldig morsom og heter «Alice & Bianca . Har du sagt A får du säga B» 🙂

Comments

 1. Victoria says

  Hei!
  Jeg slet helt ekstremt med kynnere selv! Og det skulle ikke mer enn 5min til med lott gåing, så satt det igang! Så for meg var det eneste som virket, å slappe av.. Veldig kjedelig.. Men enda kjedeligere med kynnere konstant 🙂
  Victoria

 2. Elise says

  Jeg hadde også ganske regelmessige kynnere fra omtrent samme tidspunkt i graviditeten som deg. Min lille kom til termin:) Men kynnere er plagsomt og kan kanskje være signal på at du bør roe litt ned/at du har for mye du gjør i løpet av en dag? Jeg fikk hvertfall beskjed om det, og det hjalp når jeg var flink til å lytte til kroppen og hvile når det sto på som verst. Ikke sikkert det som hjalp for meg hjelper for deg da.

 3. Silje says

  Jeg fikk mye kynnere i perioder hvor jeg var mye aktiv. På shopping osv. Kanskje du bør slappe mer av?:)

 4. Maria says

  Anette ! For det første , gratuler så mye med graviditeten ! Har fulgt deg leeeeenge og er glad på dine vegne !
  Du MÅ hvile mer , ha beinene litt høyt oppe , eller ligg med gravidpute mellom beinene på siden, pust ut , drikk litt camille te, og slapp av .det KAN være farlig dersom man ignorerer såpass mange kynnere. Da MÅ man slappe av og ikke gå så mye. La mannen styre hjemme, du må ligge-ligge-ligge og slappe av!
  Hilsen Maria ( som sitter med en liten 5 måneders baby på fanget ;))
  Du har mye å glede deg til. Anbefaler at du leser om økedøgn på ammehjelpen.no og at du investerer i bæresjal / bæresele.
  Vet også at Facebook har termin grupper som er kjekke å ha når man trenger tips/råd.

 5. Lise says

  Hei! Ikke ofte jeg legger igjen kommentarer men tenkte jeg kunne komme med min erfaring. Jeg gikk med tvillinger riktignok, men jeg hadde veldig mange kynnere allerede fra uke 19-20. Hadde en del mensmurringer også. Ettersom jeg hadde et risikosvangerskap ble jeg fulgt opp nøye, og det ble avdekket at jeg hadde forkortet livmorhals allerede i uke 20.
  Kynnerne hadde en påvirkning på livmorhalsen min, så fikk beskjed om strengt sengeleie. Ble innlagt også…
  Uansett – du kan jo få undersøkt om de påvirker livmorhalsen din? Om den er noe forkortet. Kan sikkert gjøres privat regner jeg med. Bruker da innvendig ultralyd 🙂
  Hvis ikke er det ikke noe å bekymre seg for! Lykke til videre 🙂

 6. Csmilla says

  Om du har så ofte kynnere må du ta det med ro. Legene forteller meg om jeg får kynnere skal jeg slippe det jeg har og sette meg ned og slappe av. Stress kan medføre tidligere fødsel.
  Jeg får kynnere om jeg reiser meg mye opp og ned, da fikk jeg beskjed om at jeg måtte ligge mer i ro. Etter disse rådene og 1-2 uker senere har det blitt så mye bedre.

 7. Pia says

  Det er helt normalt med kynnere, men fikk beskjed om at det kunne forårsake en tidligere fødsel, og set gjorde det. Jenta kom 3 uker før termin, og har da hatt kynnere siden uke tidlig i svangerskapet, omtrent før uke 20. En travel jobb med mye arbeid og trakking ble ikke så godt mottat og gjorde ting bare værre. Var sykemeldt fra uke 20, og det hjalp å ta ting med ro 🙂

 8. Veronica says

  Slik hadde jeg det også da jeg gikk gravid med min datter. Både jordmor og jeg var overbevist om at jeg kom til å føde før tiden. Men neimen gikk jeg ikke hele 12 dager over termin(ble da satt i gang) Hehe

 9. Cathrine says

  Jeg var også plaget med veldig mye kynnere da jeg gikk gravid, omtrent like hyppig som hos deg, men ofte kunne de være konstante også. Jeg ble sykemeldt først 40% og senere 60% med beskjed om å ta det med ro.

 10. Karina says

  Hei fine du,

  Det er helt normalt å gå med kynnere slik du gjør nå. Jeg ventet min første sønn for 4 år siden og jeg husker enda veldig godt det siste semesteret med våkne netter og lange dusjer da jeg hadde gått med kynnere hele dagen. Var veldig sikker på at jeg skulle føde hver dag mot slutten.

  Beste tipset jeg har er varmeflaske. Legg varmeflaske i korsryggen, og forsøk å slappe av med kroppen din. Varmeflaske gjorde i alle fall kroppen min nummen noe som gjorde at jeg kom meg igjennom smerten. ☺️
  Forsøk å hvile mest mulig, lytt til kroppen din og drikk masse veske.
  Nyt siste tiden!❤️

 11. M says

  Jeg hadde masse kynnere i ca uke 26+3, tenkte det sikkert gikk over, var liksom vondt i magen og strammet seg. Inn 2 ganger på Ullevåll, hvor de sa det var kynnere. «Hadde det vært rier hadde du merket det», fikk beskjed om å dra hjem å hvile. Hvilte noe, men følte samtidig at jeg kunne jo ikke bare sitte der, og styrte litt rundt hjemme som vanlig. Dagen etter dro jeg tilbake til sykehuset fordi da kom det kynnere hvert tredje minutt, og da tenkte jeg bare … okei, hvert tredje minutt, det vil jo si at det er fødsel i gang?!!. På det tispunktet var det en halv cm åpning og kynnerne var altså premature rier. Fødte etter ca 48 timer en gutt i uke 27+0… Ønsker ikke å skremme deg, men tenker det er lurt å ta det på alvor og ta kroppen sin på alvor. Det viktigste er at babyen får være der så lenge som mulig! Om kynnere så ofte er helt normalt aner jeg ikke. Men for meg var det ihvertfall ikke det! Ta det ihvertfall mye med ro og ikke anstreng deg/stå mye oppreist/gå mye rundt. Tro meg, du vil ha den lille i magen så lenge som mulig! Det er ikke en morsom opplevelse å få prematur! Lykke til! Alt kommer nok til å gå fint, men ta vare på deg selv!

 12. Therese says

  Hei!

  Jeg var også veldig plaget med kynnere i begge mine svangerskap. Mitt siste svangerskap minte meg veldig om det du skriver. Veldig mange kynnere med korte mellomrom, ikke vondt men ubehagelig. Jeg ble litt bekymret for dette og ringte riksen. Nå vil jeg ikke skremme deg, men ta kynnerne på alvor, det kan være kroppen sin måte å fortelle deg om å roe ned tempoet 🙂 jeg ble innlagt pga kynnere i uke 26, de roet seg heldigvis men fortsatt likevel hverdag. I uke 30 fikk jeg beskjed etter kontroll på riksen at kynnerne hadde påvirket livmorhalsen og jeg ble derfor sengeliggende.. det hjalp veldig på kynnerne men ufattelig kjedelig! I uke 34 gikk plutselig vannet pga en helt avflatet livmorhals og lille ble født 6 uker fortidlig.

  Det har gått veldig bra med henne altså, de er så flinke idag 🙂 men ta kynnerne på alvor og lytt til kroppen 🙂 masse lykke til videre i svangerskapet – du ser smashing ut!

 13. Hanne says

  Hadde masse kynnere selv. Hjalp å ta det med ro, så ble faktisk sykemeldt noen posent hele siste semester. Fødte 1 uke over termin så ikke noe sammenheng med risiko for prematur fødsel for min del. Men fikk dog beskjed om å ta det med ro:-)

 14. Tiffany says

  Beste råd: ta det med ro, stress ned!
  Mine kynnere kommer når jeg stresser , sitter i en ubehagelig stilling og som oftes når jeg er veldig aktiv.
  Lytt til kroppen, jeg flater rett ut og med beina høyt – til jeg føler jeg har hatt god nok pause.
  Er selv i uke 34.
  Lykke til og god helg !
  Vennlig hilsen Tiffany

 15. Tonje says

  Jeg hadde masse kynnere fra tidlig i svangerskapet, til tross for at jeg tok det med ro. Tvillingene kom også 7 uker for tidlig, så jeg tenker at man skal ta det på alvor. For meg som førstegangsfødende var det vanskelig å kjenne når kynnerne gikk over i rier, så om du er bekymret ville jeg ringt føden og høre om du burde komme inn på en sjekk. Alltid bedre med en sjekk for mye enn en for lite 🙂 Når det er sagt, så gikk heldigvis alt veldig fint med guttene som kom i uke 33+5 til tross for noen startvansker <3 De er så dyktige i dag, og du har jo kommet langt allerede 🙂 Lykke til med innspurten!

 16. Yvonne Nicole says

  Hadde helt sinnsykt med kynnere på samme tid i fjor (jeg er gravid IGJEN med termin på 1-årsdagen til mini 30.03), samt modningsrier. Var så sikker på at jeg kom til å føde lenge før pga dette, så jeg googlet meg fram til alt selv, ha ha. Mini kom derimot tre dager etter termin, ha ha. Men når det er sagt, så kom kynnere gjerne om jeg gikk voldsomt mye eller stresset, så prøv å lytt til kroppen din 😉 Masse lykke til <3

 17. Tine says

  Åsøsteren min fødte en sunn og frisk jente 2 uker før termin i fjor, og hun hadde akkurat samme opplevelse som du har nå. Eneste bivirkningen var at fødselen gikk som en drøm.

  PS! Hun ble satt igang to uker før på grunn av svangerskapsdiabetes.
  Det kommer til å gå så fint uansett. Dine kynnere er i grunn ikke bekymringsverdig tidlige 🙂

 18. Tine says

  En ting til- dette kan være forårsaket av høyt stressnivå. Be om en sykemelding fra jobb hvis du føler at det blir for mye. Kvinner har, frem til det moderne skiftet, alltid tatt det med ro under svangerskap. Så ikke la politisk korrekte vrangforestillinger overbevise deg om å stå på som vanlig i jobbsammenheng. Babyen din sitt ve og vel er tross alt ditt ansvar, fult ut. <3

 19. Ida says

  Hei:) med førstemann hadde jeg ekstremt mye kynnere, både jeg og mamma trodde han ville komme før termin, men det gjorde han ikke, eller han kom to dager før 🙂
  Det eneste som hjelper evt er og hvile, så forsøk aktiviteter der du slapper av litt. Vil tro at jobben din som influencer innebærer endel farting. Derimot med andremann hadde jeg omtrent ingen kynnere 🙂 det er uansett veldig godt tegn for livmoren trener seg opp til fødselen:)

 20. Mari says

  Hei! Jeg har også hatt masse kynnere siden uke 21, og er 40+4 i dag 😉 Det kan hjelpe å slappe av, men jeg syns ikke jeg har gjort annet de siste månedene enn nettopp å slappe av. Hvis du blir bekymret får du som førstegangsfødende lett komme inn på en kontroll på sykehuset for å sjekke livmorhalsen osv. Jeg har vært inne to ganger pga regelmessige og litt vonde kynnere.

 21. Tina says

  Kynnere kan utvikle seg til rier, så jeg ville ringt føden neste gang de kommer med såpass jevne mellomrom. Kynnere skal gå over og ikke være vonde. Variende hvordan kynnere utarter seg. Noen har ingen, noen få og andre sykt mange. Har du veldig mange, er det første du må gjøre å slappe av. Kroppen prøver nok også å fortelle deg at den trenger hvile og ro 🙂 Men ring føden om du er usikker. Vær forsiktig med hva slags råd du følger etter å ha spurt på nettet. Mye rare råd og folk kan fortelle ting som gjør deg redd når det ikke er grunn til bekymring 🙂

 22. Lisa says

  Jeg hadde også mange og tette kynnere fra ca uke 20 og fikk da helt stram mage. Jeg var ikke særlig bekymret fordi min bestemor som var en erfaren jordmor sa at da fikk jeg lette fødsler, og det stemte. Første gang var jeg aktiv, gikk mye på tur og jobbet full tid som sykepleier frem til den dagen jeg fødte, 3 uker før termin. Andre gang tok jeg det mer med ro og fødte 4 dager før termin. I begge tilfellene begynte fødslene med vannavgang og helt lukket mormunn. Jeg har forstått det slik at så lenge livmorhalsen er fast, 3 cm og ikke åpner seg er det greit og bare livmoren som øver seg. Lytt til råd fra lege og jormor. Jeg tror det kommer til å gå sååå bra. En fødsel er så spennende. Lykke til!

 23. Agnete says

  Hei!
  Hyppige kynnere er bare et tegn på at livmoren trener seg opp til fødsel fikk jeg beskjed om. Jeg hadde selv masse kynnere da jeg gikk gravid med min første (gutt) og hadde en veldig rask og enkel fødsel på termin. Om det var på grunn av at kynnerne hadde «trent» opp livmoren, eller om det bare var tilfeldig er ikke godt å si..men det er jo en tanke 🙂 Det er ikke et tegn på at du kommer til å føde for tidlig ihvertfall, det kan du slå deg til ro med.
  Lykke til i resten av svangerskapet.. tiden går fort!

  – Agnete

 24. Camilla says

  Med første barnet fikk jeg tydelige kynnere allerede før uke 17. Ikke smertefulle, men ubehagelige til tider. Fikk også en følelse av at jeg kom til å få babyen før termin. Ble aldri sjekket under graviditeten. Fikk bare beskjed om at førstegangsfødende normalt sett går over termin. Men jeg fikk rett. 2,5 uke før termin ble babyen født. Fikk samme følelse med baby nummer 2, selv om jeg hadde sjeldnere kynnere da. Forskjellen jeg gjorde fra graviditet nr 1, var å lytte mer til kroppen. Jeg tillot meg selv å være sliten. Med nummer 1 skulle jeg bare gjøre det ene og det andre, og endte opp med å slite meg ut. Så mitt tips er å lytte til kroppen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *