Tips til vaginal fødsel og min opplevelse med keisersnitt

Tusen takk til dere som tok dere tid til å kommentere under forrige innlegg. Føler meg faktisk litt beroliget av det! Veldig hyggelig å få litt respons tilbake og jeg vil bare si at jeg setter stor pris på det. Hadde absolutt ikke forventet at jeg kom til å kjenne på «fødselsangst» denne gangen – det er bare en mild variant, men jeg tenker på det daglig og kjenner at jeg gruer meg såpass mye rett og slett fordi jeg ikke vet hva jeg går til. Redd for at jeg skal få psycho-sjokk av smertene og masse problemer med kroppen etterpå.. Men fødsel er jo en av de tingene i livet man virkelig ikke kan planlegge. Både når det gjelder fødsel og barseltiden tror jeg det er viktig å ikke ha for mange forventninger til at det skal bli på den ene eller andre måten.. Men samtidig er det nok lurt å prøve å forberede seg mest mulig mentalt. Noen av de tingene jeg har plukket opp fra det dere har skrevet har jeg lagt inn under her.

TIPS/ERFARINGER RUNDT VAGINAL FØDSEL:

Pass på at du puster skikkelig under riene og slapper av så godt du kan i musklene – sånn at du jobber med, og ikke mot kroppen.

Det jeg skulle ønske jeg visste på forhånd var hvor lang tid syingen etterpå kan ta. Jeg lå 3 timer etter fødsel og ble sydd, men er glad for at det ble gjort ordentlig og at jordmor tok seg så god tid. Men trodde de tulla da de sa det kom til å ta noen timer… Og har hørt flere si det er vondt å få ut morkaka, det synes ikke jeg. Så det er individuelt.

Det verste er ikke pressingen, men riene. Vær forberedt på at det kan ta lang tid, men det kan også gå fortere enn du tror.

Alle som har erfaring sier at de som forbereder seg godt på fødsel ofte får en bedre opplevelse. Så mitt første råd er å lese mye om det. Boken «Fødsel» av Eva Rose er helt fantastisk, dessuten ville jeg lest «Guide to Childbirth» av Ina May. I del 2 står det mange gode tips til hva man bør gjøre, blant annet når man har smerter.

Ikke ha for høye forventinger eller planer om hvordan du vil alt skal foregå, babyen har som regel en egen plan.

Husk at man alltid hører om de det gikk galt med, de har ofte behov for å snakke høyest. Men med de aller fleste går det veldig fint.

Jo mer du spenner deg, desto mer smerte. Jo mer du spenner deg under riene, jo dårligere utbytte får du av riene og du vil få en lenger fødsel.

Husk at man alltid hører om de det gikk galt med, de har ofte behov for å snakke høyest. Folk liker å prate om katastrofer.

Prøv å holde fokus og Ikke press om du ikke har ordentlige rier! Jeg begynte å få dårlige rier på slutten av utdrivelsen og ble veldig stresset over å få ut barnet, klarte derfor ikke å skille helt mellom riene og presset før jeg burde.

Jeg synes det var litt ubehagelig å tisse i noen dager etter fødsel, men fikk tips om å gjøre det i dusjen med rennende vann og da gikk det helt fint.

Sekundet jeg fikk epidural gikk smertene «over». Epidural må jeg bare si er livets oppfinnelse!

Det første døgnet etter fødsel kjente jeg ikke når jeg måtte tisse og måtte da tisse etter klokka. Det første halve døgnet gikk ikke det en gang og de måtte komme inn og tømme meg med kateter. Har i etterkant fått inntrykk av at dette er ganske vanlig og skulle gjerne ha likt å vite akkurat det på forhånd.

Helt ærlig syns jeg det «verste» med fødselen var å bli sydd etterpå.

Mitt tips som jeg leste og hørte om på forhånd som hindrer 99% av alle revninger er å høre på jordmor. Ikke press når hun sier du ikke skal presse. Ta pause og pust (selv om trykketrangen er STOR) og vent på klarsignal, så går det uten både rifter og endetarmsrevn eller fremfall (hvor det er vel så viktig å ikke løpe og hoppe osv i tiden etter fødsel for å unngå).

MIN OPPLEVELSE MED Å TA KEISERSNITT:

Jeg fikk innvilget keisersnitt pga seteleie, og det gikk bare noen få dager fra jeg fikk vite det til det selve operasjonen. Keisersnitt er en heavy operasjon, men siden det er så «vanlig» er det kanskje lett å tenke at det ikke er så big deal. Det er på en måte vanskelig å sette seg inn i hva det faktisk innebærer at kroppen bruker lenger tid på å hente seg inn… De ordene beskriver ikke så veldig mye, man må nesten oppleve det for å skjønne hva det betyr å være så «låst fast» i sin egen kropp samtidig som man skal ta vare på babyen sin og takle alle hormoner og følelser som er i sving. Men jeg vil skrive om hvordan jeg opplevde det, og hva jeg skulle ønske jeg hadde vært forberedt på.

Selve operasjonen:

Når man skal ha et planlagt keisersnitt får man beskjed om å dusje med en spesiell såpe og ta klyster i forkant. Dette med klyster var jo en artig erfaring, hahah… Da jeg ble trillet inn på operasjonsbordet og skulle få spinalbedøvelse ble jeg plutselig veldig redd. Jeg var ikke helt forberedt på at jeg skulle bli det, men jeg fikk en akutt frykt for at bedøvelsen ikke skulle fungere og at jeg skulle kjenne alt. Sprøyten i ryggen var vond, men det var fort over og plutselig var jeg fullstendig lammet i hele underkroppen. Jeg kjente INGENTING, men jeg vet at flere andre sitter med en erfaring av at de kjenner hender som «river inne i magen», og jeg er så glad jeg slapp det.

Den første uken:

Etter keisersnittet ble jeg overrasket over hvor lenge jeg måtte ligge på overvåkning, før jeg kom ned på barsel. Det var flere lange timer, hvor jeg måtte ligge der helt alene – fordi Sander måtte «varmes opp» litt, og Emil var derfor sammen med han. Det synes jeg var ganske ensomt… Jeg hadde keisersnitt onsdag morgen og reiste hjem fredagen, så vi var ikke lenge på sykehuset. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle mislike å ligge på barsel, jeg hadde heller sett for meg at jeg ville ha lyst til å være der lengst mulig. Men jeg hatet å ligge på tomannsrom, jeg var bokstavelig talt lenket til sengen og måtte ringe etter hjelp til absolutt alt. Følte meg så hjelpesløs. Ville bare hjem til min egen seng og ha Emil sammen med meg og Sander 24/7. Å reise seg opp for første gang var et helvete, jeg gråt av sjokk over smertene – og kom meg ikke inn på badet for å dusje før på fredagen. Da jeg begynte å gå litt rundt på sykehuset føltes det som om jeg hadde blitt påkjørt av en buss, og jeg klarte absolutt ikke å rette seg opp i ryggen. Det tok to uker før jeg fikk holdningen min «tilbake» og kunne stå oppreist normalt igjen.

Da vi kom hjem var jeg veldig forkjølet og hostet som en gal. Det er så syyyykt vondt å hoste rett etter et keisersnitt. Det er vondt å le også, forresten. Men en ting som hjelper er å faktisk legge seg ned med magen over en pute akkurat når man hoster, det trikset lærte jeg av en jordmor. Det gjør fortsatt vondt, men det er den mest behagelige stillingen å hoste i. Men det VIKTIGSTE å huske på dersom man har tatt keisersnitt er hvordan du bruker magemusklene etterpå. Jeg fikk ikke helt den infoen med meg, så jeg gikk fra liggende til sittende stilling på «vanlig» måte, altså å lene meg opp og frem. Det er helt jævlig. Det du må gjøre er å legge deg over sidelengs, og reise deg opp på den måten, slik at du bruker magemusklene annerledes. Om jeg forklarte dette dårlig så vil jeg anbefale å google det om du skal ta keisersnitt for første gang.

På dag 3 begynte jeg å få veldig problemer med ammingen i tillegg til smertene i resten av kroppen, og jeg ble rett og slett veldig trist og lei meg fordi jeg hadde så vondt overalt. Gråt masse, og fikk omtrent ingen søvn (noe som ikke hadde med Sander å gjøre, men all hostingen og smertene i magen og ryggen). Etter en-to uker følte jeg meg endelig mer oppegående igjen, så mitt beste tips er å bare holde ut og huske at det går over – be om masse hjelp fra partner/familie og husk at keisersnitt er en stor operasjon som kan være tøff å takle i dagene etterpå med en nyfødt baby. Det er mange som tipser om å komme seg kjappest mulig ut av sengen og gå rundt fordi da går det fortere over, men kjenn selv etter hvilket tempo som føles riktig for deg.

Infeksjon:

Infeksjon er ganske vanlig, og det skjedde med meg. Ca 2,5 uke etter operasjonen fikk jeg høy feber og oppdaget at såret hadde åpnet seg og verket. Dro derfor til sykehuset, hvor det ble påvist gule stafylokokker. Jeg fikk antibiotika-kur og renset såret hver dag, byttet bandasjer flere ganger daglig og styrte på. Det tok nesten tre måneder før arret hadde grodd ordentlig, men jeg hadde ikke noe problemer med smerter eller stikkinger i det. Vil uansett si at en infeksjon ikke er det verste i verden, men det var litt kjipt og irriterende at det tok så lang tid før arret grodde.

Arret:

Det er litt genetisk hvor godt kroppen «reparerer» et operasjonssår, og noen får mer arrdannelse/arrvev enn andre. Her havner jeg i den kategorien som får mye arrdannelse, så jeg hadde ikke forventninger til at jeg skulle få et «fint» arr. Det har jeg heller ikke fått! Ettersom såret åpnet seg på den ene siden har det blitt ganske mye bredere, tykkere og «klumpete» der det var åpent. Ca 80% av arret mitt er fortsatt rødt/rosa. Snart elleve måneder etterpå! Ca 20% av det har bleknet og det kjenner jeg ikke så mye til når jeg tar på det, men mesteparten ser ganske stygt ut og føles hardt og bulkete ut. MEN det som er positivt med arret mitt er hvor langt nede det er. Det er jo absolutt ingen som ser det, ettersom det er under bikinilinjen. På operasjonssalen kommenterte de den lille tatoveringen som jeg har, og jeg tror kanskje det er grunnen til at snittet mitt ble litt lavere enn vanlig. Jeg fikk tips om å bruke store truser etter operasjonen fordi det kunne være ubehagelig med noe som treffer rett på såret, det var ikke noe problem for meg men jeg vil generelt anbefale å låne kjærestens boxere og ikke bruke stramme underdeler 🙂

Hvor lenge var det vondt? Hvordan har magen forandret seg?

Jeg husker ikke akkurat når smertene gikk over, men de første 2 ukene etter fødselen var de verste. Jeg har hørt om flere som sliter med smerter i arret i laaang tid etterpå, men det har jeg ikke hatt. Det skjer kanskje en gang i måneden at jeg plutselig «kjenner» det, men det er mulig det har noe å gjøre med at jeg er gravid igjen. Det er uansett bare snakk om sekunder eller minutter, og ellers merker jeg ingenting til det. Magen forandret seg egentlig ikke etter forrige graviditet og fødsel, og jeg slapp unna overheng, som jeg har hørt kan være vanlig. De første ukene var magen ganske myk, men et par måneder senere syntes jeg at kroppen ble seende ut som «før» – frem til jeg ble gravid igjen da, selvfølgelig. Dette er jo veldig individuelt, og har kun med gener å gjøre (tror jeg..), det vanligste er nok at kroppen ser litt annerledes ut etter et svangerskap. Jeg ble litt overrasket over at kroppen hentet seg inn av seg selv såpass fort (uten at at jeg ammet særlig lenge, og trening kom jeg aldri i gang med), men det kan jo hende jeg får en helt annen opplevelse etter barn nr 2.

Comments

 1. Jordmorstudent says

  Hei! Jeg er jordmorstudent og akkurat ferdig med 10 uker praksis på fødeavdeling. Her kommer noen tips fra meg! Først vil jeg bare si at dette klarer du fint og husk at kroppen vår er skapt for dette!! ? For det andre så lytt til kroppen din når du kommer i fødsel. Vil du stå så gjør du det, vil du ligge så gjør du det, vil du stå på kne? Gjør det. Jordmor bestemmer IKKE hvordan du skal være i fødsel (med mindre det er medisinsk begrunnet), det er du som bestemmer. Ellers så er det viktig, som noen har nevnt tidligere, å jobbe MED – ikke mot kroppen. Pust godt når du har ri og bruk pausene for det de er verdt. Slapp av i kroppen og kjenn etter at hver eneste muskel er avslappet, ikke knytt nevene og få ned skuldrene (vi knytter nevene og hever skuldrene automatisk når vi har vondt). Til og med tunga kan være anspent, så slapp av i den også i pausene. En annen ting er at i utdanningen vår så er det utrolig mye fokus på å forebygge rifter. Dette er en STOR del av jobben vår og noe vi øver vannvittig mye på. Når hodet skal fødes så kommer jordmor til å be deg puste ikke presse. Tidligere skrev jeg «lytt til kroppen», men når hodet skal ut skal du lytte til jordmor de sekundene det gjelder, så kan du lytte til kroppen din igjen etterpå ? Er du bekymret for noe så snakk med jordmor om det, det er derfor vi er der. Lykke til Annette ?

 2. Monica says

  Jeg var totalt uforberedt på hvor kraftige og vonde etterriene kan være etter min andre fødsel og skulle ønske noen hadde fortalt meg det på forhånd? Jeg lå å vred meg i smerte hver gang jeg skulle amme. Ellers har jeg vært heldig med to flotte fødselsopplevelser!

 3. Stine says

  Har to vaginale fødsler bak meg. Den første var ille, men nr 2 hadde jeg glatt gjort igjen! Det var en rå opplevelse.

  Veldig enig i at pusting er svææært viktig. Merket stor forskjell på smerten dersom jeg klarte å puste og la rien få jobbe med kroppen. Når jeg «kjempet imot» gjorde det mye vondere!. Øv deg på pusting på forhånd: inn nesen og ned i magen, så blås ut munnen. Rolig og kontrollert!

  Epidural er fantastik, men pass på at du spør etter det tidlig nok (kan plutselig være for langt ut i fødsel).

  Morkaken er ikke vond å presse ut! Bare litt ekkelt..

  Det kan være vondt å gå på do etter fødselen, og det er lett å bli hard i magen når du ligger mye i ro. Pass på å få i deg mat som hjelper tarmene (f.eks linfrø), eller spør om laktulose (lett avføringsmiddel) på barsel.

  Tips å følge; hjemmefødsel på snap. Det er ei jordmor som snakker om alt rundt fødsel.

 4. Anonym says

  Jeg fødte vaginalt og det gikk kjempebra 🙂 ble klippet og var litt hoven etterpå, men ikke noe vondt. Det jeg skulle ønske jeg var forberedt på var ammingen, men det vet jo du alt om.. jeg tror du blir å klare det helt fint om du husker på å puste og slappe av, det var helt avgjørende!

 5. Hanne says

  Så bra du skriver om hvor smertefullt det er i ettertid med et keisersnitt! Dette viser de aldri på fødeavdelingen og andre programmer. Lykke til med neste fødsel 🙂

 6. Anniken says

  Mitt beste tips er å la jordmor sjekke nøye hvor mye man evt har revnet. Revnet grad 3c og ble lagt i narkose og sydd av kirurg og ble fortere bra etter fødsel enn med første hvor jeg sydde 3-4 sting. Legene er flinke til å fikse.

  Og hatet også barsel, fikk nok etter 3 timer men måtte vente til 8 timer etter fødsel før jeg fikk dra. Når man har vært på barselhotellet de andre gangene, så føltes det rart å sende hjem mannen og samtidig dele rom med noen andre.
  Og med første så skulle jeg ønske at noen hadde sagt at amming ikke bare er viktig og kos men også er skikkelig slit. Og vondt. Hvertfall til man har kommet godt i gang. ( og det kan ta noen uker) og husk å spis under fødsel. Ikke vær redd for å be om hjelp. Gjør ting vondt etter så spør om smertestillende. Fikk tilogmed bedøvelseskrem før jeg skulle på do.

 7. Elisabeth L says

  Takk for at du deler så mye detaljer rundt keisersnittet, der er veldig godt å lese at ting kan gå begge veier. Kusina mi fant ut at babyen lå med bekkene ned etter at vannet hadde gått, så keisersnittet var ikke planlagt! Men hun var oppe og gikk helt normalt rundt 10 timer etterpå da vi besøket henne. Hadde ingen store problemer eller veldig plagende smerter, og hun var mye mer opplagt enn da hun fødte vaginalt første gangen i følge henne 🙂 Må nesten si at jeg hadde veldig lyst på keisersnitt (hvis valget var opp til meg) etter at jeg hørte hennes fine opplevelse, så må si at det er utrolig greit å vite at det ikke er slik for alle, og veldig leit at det gjorde så vondt for deg. Leste utrolig mange fine kommentarer i forrige innlegg, og det beste tipset jeg fikk derfra er å ikke planlegge eller forvente for mye, så tror jeg det helt sikkert kommer noen positive overraskelser på veien før den fineste gaven er ute<3

 8. Blum says

  Mitt beste tips er å gå helt inn i en boble når du er i aktiv fødsel. Jeg gikk ikke bevisst inn for det, men ser nå i ettertid at det var det som hjalp meg gjennom de verste smertene. Snakket ikke, bare koblet helt ut i pausene.

  Mens jeg lå i aktiv fødsel med barn nr 2 fikk jeg bilder av barn nr 1 tilsendt av barnevakten. Disse gjorde meg så motivert! Aner ikke hvorfor.. men når en ny rie kom så lukket jeg øynene og så for meg den kommende storesøsteren på bildet jeg nettopp fikk. ?

  Jeg har hatt lystgass som smertelindring alle tre gangene jeg har født, det hjalp veldig å puste i den masken.

  Første gangen jeg fødte ble jeg egentlig positivt overrasket over at det ikke var vondere.. selv om det var en tøff fødsel i følge de som jobbet der. Når jeg fødte de to andre skjønte jeg at den første fødselen var noe lengre og hardere enn «normalt» ?

  Er forøvrig enig med deg ang barsel hvis man kommer på flermannsrom! På enerom var det derimot veldig fint å være.

  Ønsker deg en fin fødeopplevelse, jeg er sikker på at det går bra. ?

 9. Tone says

  Hei Annette:-) Så spennende å lese! Jeg har selv en gutt på 2 år, og venter nr 2 som kommer i juni. Guttemamma her og! Synes det er så kos og inspirerende å følge deg, spesielt nå når vi er i ganske lik situasjon. Jeg føde vaginalt med første mann, og har en veldig fin opplevelse med fødselen. Jeg har et lite tips til etter fødsel. Jeg kjente iallefall ubehag i skrittet og nesten litt «klørne og svie» der hvor de hadde sydd. Så jeg gikk med is bind (store bind som du ligger litt i vann før du legger dem i fryseren), vanlig bind oppå, og så med kjæresten min sine boxere. En redning under de verste smertene! Men alle fødsler er jo ulike, og alle behov er ulike. Men tenkte jeg skulle tipse deg om du kom til å få samme type ubehag som meg:-) Gleder meg til å følge deg videre!

 10. Christine says

  Hei!

  Vil bare minne deg på at dette er DIN erfaring med keisersnitt. Jeg fikk en time på å forberede meg på keisersnittet da jeg fikk alvorlig svangerskapsforgiftning og vår lille dermed kom mange uker for tidlig. Det er trist å lese din opplevelse med keisersnitt men det er fine historier også! Jeg var oppe av sengen samme dag som jeg ble operert og i dusjen dag nummer 2, og har ikke hatt problemer i etterkant, verken med amming, smerter eller betennelser. Bedøvelsen i ryggen var heller ikke spesielt vond og jeg var av smertestillende dag nummer 2. Grunnen til at jeg skriver dette er at på samme måte som du har fødselsangst for vaginal fødsel er det mange som har det samme for keisersnitt. Ja selvfølgelig var det ubehagelig å reise seg første gang, men det gikk helt fint. Hadde vært fint å lese flere historier på samme måte som du fikk flere ang vaginal, da jeg hadde vært livredd for å ta keisersnitt for første gang om dette var det eneste jeg hadde lest 🙂

 11. L says

  Du trenger ikke å grue deg til fødsel. Det er en helt naturlig ting å gjøre! Du er laget for det! Det er ganske gøy å ha opplevd det! Syns de sterke følelsene jeg fikk i ukene etter fødsel var mye verre enn smertene under fødsel.

 12. Krstine says

  Jeg hadde vaginal setefødsel, og hadde en kjempefin opplevelse! Det var høy risiko, men mange flinke leger og jordmødre.
  Mitt beste tips er å ha god dialog med jordmor! Si ifra om det er noe du ikke forstår, hør på beskjeden som gis og be om en annen jordmor om dere har dårlig kjemi! Det er veldig lov!
  Ellers følte jeg det som fungerte best var å ha en plan som utgangspunkt (jeg hadde ønske om badekar og ingen epidural), men være åpen for at det kan bli annerledes. Man vet ikke hvordan det blir, så man må stole på jordmødre/leger og at de kan jobben sin! ? Ellers hadde jeg ingen problemer med vonde sting eller å gå på do etterpå, så ikke hør på alle historiene..

 13. Anonym says

  Jag hadde en lang og tøff fødsel. Var litt smal/trang og babyen var gjennomsnittlig stor rundt hodet. Dette resulterte i en veldig lang «trykke-fase» der han var nesten ute flere ganger, men forsvant tilbake igjen. Til tross for litt misforhold mellom meg og babyen, så revnet jeg ikke utvendig i det hele tatt! Trengte ingen sting utvendig. Jordmor og fødselslege sa att det var fordi jeg hele tiden klarte å høre på de, og ikke trykket når de sa jeg ikke skulle. Derimot så revnet jeg inne i vagina fordi det var trangt, men det ble sydd av kirurger og har blitt helt bra.
  Kan anbefale å ta ett kurs i fødsels-pusteteknikk. Jeg gikk på gravid yoga og der lærte jeg det. Var kjempebra å kunne, og deilig å fokusere på pusten og ikke på smertene.
  Synes ikke du skal være så redd for smertene. Blir det for vondt, så finns epidural 🙂
  Jeg synes ikke det var noe problem å tisse eller bæsje etter fødselen. Men hadde hørt så mye skrekkhistorier, så tisset mest i dusjen bare sånn i tilfelle.. Haha.
  Masse lykke til!!

 14. Ida says

  Jeg er også gravid og har alltid ønsket keisersnitt. En god venn av meg er lege og jobber på fødeavdelingen (tar ofte keisersnitt). Så spurte jeg han hva som måtte til for å ta keisersnitt og da ble han nesten litt rar og sa; «jeg hadde aldri i hele mitt liv frivillig tatt et keisersnitt!! Du skjærer i magen og det KAN oppstå så mye problemer i ettertid som jeg aldri hadde utsatt meg selv for hvis jeg ikke måtte». Når man hører det fra en lege så ble jeg ganske mye mer beroliget på at vaginal fødsel faktisk er det beste for deg selv og barnet om det er mulig selvfølgelig. Har hørt fra mange venninner som har hatt vonde/ kompliserte fødsler at du føler deg uovervinnelig etter du har presset ut ditt eget barn! Begynner nesten å glede meg jeg!! Selvom jeg aldri hadde trodde jeg skulle si det selv!

 15. Anonym9 says

  Gratulerer med ny graviditet! Dette er jo litt morsomt, jeg gikk gravid omtrent likt med deg med førstemann og venter også andremann nå, med termin et par mnd etter deg ? Gleder meg til å følge deg denne gangen også?

  Og angående vaginal fødsel: Jeg hadde en fantastisk fødsel med min første! Såklart det gjorde vondt, men jeg klarte meg uten all form for smertelindring og fikk treffe jenta vår knappe 3t etter vi ankom sykehuset ? Så det finnes mange «solskinnshistorier» her ute også, så håper jeg du også vil være en av dem som får en slik opplevelse ❤️ Jeg tenkte ikke for mye på fødsel med første, og vil råde deg til det samme.. vi må igjennom det på et eller annet vis uansett, så hvorfor plage oss selv med å gruble for mye over det ??‍♀️? Ta det som det kommer, og fokuser heller på å hvile deg nok så det hvertfall ikke står på formen!

  Ønsker deg lykke til! Og som alltid: du ser fantastisk ut ?

 16. Linn says

  Mitt beste råd etter to vaginalfødsler, PUST. Og når det blir for vondt og man glemmer, skal partneren din hjelpe deg å huske. :-)Beveg deg når du kan, tyngdekraften hjelper. Badekar lindrer!
  Jordmødre kaller de verste riene for `gode rier`, ganske provoserende når det står på ?), men det er de som gjør jobben. Og for HVER rie har du én mindre før du er i mål.
  Og et råd jeg fikk som er jo innlysende, men som man glemmer: man dør ikke av rier. Faktisk. ?
  Du klarer dette, og ta i mot smertestillende om du behøver, vi er heldige som har muligheten! Husk at epidural kan stoppe opp fødselen noe men det går som regel veldig fint! 🙂

  Og mitt beste tips til etterpå, hårføner nedentil! ?Det er sårt og ømt, så etter toalettbesøk tørket jeg litt, men tok en 30 sekunders dusj etterpå bare nedentil. Og tørket med hårføner, skånsomt og behagelig. ?

  Lykke til! 🙂

 17. Kaja says

  Jeg må si at selvom min fødsel var lang og endte med sugepropp, så var det en heftig opplevelse! Min anbefaling er faktisk å høre på en svensk podd som heter vattnet går! Jeg hørte om så mange ulike fødsler at jeg var så utrolig åpen for det meste! Jeg var veldig avslappet når det nærmet seg. Det var tre ting jeg var urolig for; at jeg ikke skulle få epidural, at de måtte bruke sugepropp og at jeg måtte sy masse. Og alt skjedde og det er faktisk helt greit, det var jo ikke så farlig allikevel! Ja, det gjør vondt (maserier er ikke så gøy og gjorde at kroppen min var så sliten til pressriene at jeg lå i en time og trykte før det ble sugepropp), men man har et sånt fokus og vet at det bare er midlertidig! Jeg var heeelt utslitt etterpå, men så sinnsykt stolt over at selvom det ikke helt gikk etter plan (epiduralen skled blant annet for langt inn og funket ikke), så ville jeg ikke hatt det annerledes! Men virkelig, hør på vattnet går! Har også hørt så mye bra om boken «att föda utan rädsla»! Min jordmor anbefalte norske og svenske bøker da en fødsel fungerer annerledes i Norden og i England/USA! Lykke til! ?

 18. Charlotte says

  Hei Anette:) Jeg vil anbefale arrplasteret fra Mepiform (fåes på apoteket) Jeg slet også med å få arret etter keisersnitt til å gro pent. Selv flere år etter operasjonen begynte jeg å bruke plasteret og arret er så å si borte, eller ihvertfall bleknet og jevnere i forhold til å være rosa og klumpete. Anbefales☺️

 19. Christina Hansen says

  Der findes en dansk bog skrevet af en jordemoder, som hedder Cana Buttenschøn. Hun har skrevet to bøger, som handler om alle de ting ved fødsler, som ikke alle fortæller. De hedder “40 uger inden” og “40 uger efter”. Så hvis du har mod på at læse lidt dansk, så er de rigtig gode!

 20. Malene says

  Hei!
  Jeg fødte første gang i august. Jeg leste den danske boken smertefri fødsel, å synes det hjalp veldig for å forberede meg til fødsel. Når det starter, de forskjellige fasene, teknikker osv. Følte meg klar til fødsel etter å ha lest den. Det ble ikke en smertefri fødsel, hehe men det ble en fødsel som forventet. Det var stormrier (får du det husk å be om epidural raskt, jeg skulle holde ut, men mår det ikke var levelig lenger og jeg var på vei til anestesi var det for sent), han kom som stjernekikker så måtte stå i 100 stillinger og virkelig jobbe for å få han ut, ble klippet og fikk rift.
  Når det er sagt så er det forskjellig for alle. Jeg fikk en baby med masse nakkelåsninger og kolikk i 3 mnd, og hadde heller valgt å føde 5 ganger enn å ha den starten der.
  Når jeg ser tilbake på fødsel er jeg ikke skremt eller redd. Sying, sting, ømhet, renselse og kroppen etter fødsel gikk over all forventing. Etter en uke var alt over og stingene holdt på å dette ut av seg selv og kroppen var fin. Å det trengte jeg med en baby som bare gråt og ikke sov!

 21. T says

  Hei;) jeg tok også keisersnitt med førstemann pga seteleie. Syntes det var ett h…. og kjenner meg godt igjen i det du skriver. Med nr2 ble det vanlig fødsel da hun lå riktig vei. Husker også jeg var sjukt spent.. min erfaring er at vaginal fødsel var helt topp i forhold;) man blir nok aldri helt forberedt, men jeg vil anbefale og ha fokus på pustingen;) masse lykke til;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *