Studietips

Til høsten er det mange som begynner på nye studier, og jeg husker selv hvor forvirrende det var å finne ut av valget mitt. Jeg startet rett på BI etter vgs, uten å egentlig innse at fagene ikke appellerte til meg i det hele tatt, droppet ut etter 2,5 måned og endte opp med å leve av bloggen og jobbe litt i klesbutikk. Hvis jeg bare hadde gått etter magefølelsen fra starten av, så hadde jeg jo vært ferdig med en bachelor nå! Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med at jeg tok valget om å slutte der og da, i stedet for å «overleve» de 3 årene og ende opp med en bachelor innenfor en bransje jeg ikke vil være en del av.

Mitt tips til dere er å erstatte spørsmålene «Hva vil jeg bli? Hvilket yrke er perfekt for meg?» med «Hva er jeg mest interessert i? Hva har jeg lyst til å lære mer om og bli flinkere til?».

For å få drømmejobben er det ikke bare papirene som teller, men erfaringene og kontaktene, den personlige interessen som gjør DEG motivert og interessant for en arbeidsgiver. Bare tenk hvor fort teknologien utvikler seg, hvor mange nye plattformer som skapes og hvilke behov som vil oppstå i fremtiden som ikke eksisterer i dag! Derfor: start med interessene dine, kjenn på magefølelsen og finn ut hva som trigger deg, hva slags type bøker du kan tenke deg å lese og hva slags emner du vil skrive oppgaver om. Jeg kan love at det gjør studietiden mye lettere å komme seg gjennom, fremfor at du knekker sammen og begynner å sammenlikne en heltidsjobb på McDonald’s med et luksusliv – noe du ville gjort med GLEDE fremfor å ta opp bøkene som gir deg vondt i magen. Det er naturligvis ikke alle fag som er like spennende, men hvis du har en generell motivasjon for selve studiet, så blir det mye enklere!

Westerdals er en høyskole som tilbyr spennende og kreative studier innenfor kommunikasjon, med et helt unikt studium i Europa kalt Retail Design. Tidligere het det Eksponeringsdesign – men har nå fått en makeover som inneholder et tydeligere fokus på fashion, fashion brand communcation og online butikkløsninger for fremtiden. Studentene som går der kan ende opp med å jobbe over hele verden, tenk så spennende! Jeg husker for eksempel da butikken Monki kom til Oslo, og jeg ble helt fascinert over hvor annerledes og gjennomført konsept de har utviklet. Det hadde vært så gøy med flere butikker og kafeer der man kan bli inspirert av mer enn kun det som selges!

I tillegg til Retail Design kan du søke på blant annet Grafisk Design, Film & Tv, Tekst & Skribent mm. Det er rett og slett en skole for kreative sjeler, og hvis jeg kunne skrudd tiden tilbake ville det absolutt vært et alternativ for meg. Jeg kjenner flere som tidligere har gått på Westerdals som er strålende fornøyde med det, og som i dag jobber innenfor reklame, som tekstforfattere, i magasiner og med tv. Flere hadde ingen forkunnskaper før de begynte, så det handler mye om egen drivkraft, entusiasme og hva man ønsker å få til!

Ved å gå inn på westerdals.no kan du sjekke ut opptaksprøvene for det studiet/studiene som appellerer til deg. Lykke til med valget, alle kommende studenter ?

Annonse

Comments

 1. S says

  Opptaksprøver? Jeg vet ikke om noen andre skoler som har sånt opplegg, at man skal begynne å lage ting før man begynner.. Redd jeg ikke kommer med hvis jeg prøver, kjipt å bruke masse tid på noe om man ikke får plass likevel!

 2. Vilde says

  Takk for tips, selvom du egentlig bare gjorde det vanskeligere for meg 😛 står mellom 7 valg, har ikke peiling hva jeg skal velge fordi magefølelsen sier meg egentlig ingenting… Vil liksom gjøre alt! Redd jeg kommer til å velge feil, men som du sier så er det jo ikke værre enn å slutte og starte på nytt… Du er mitt forbilde, stå på!

 3. says

  Veldig godt tips det med å satse på det man interesserer seg for.. Jeg begynte på sykepleier-utdanning fordi jeg ville «være til nytte og kunne hjelpe andre», men interessen for fagene var ikke like store som jeg hadde trodd og jeg droppet ut etter kort tid.. Begynte å jobbe i barnehage etter å ha vært skikkelig interessert i ei lita jente i familien til kjæresten min. Etter 7mnd begynte jeg på førskolelærer-utdanning, og jeg stortrives! Skulle fulgt magefølelsen om interesse for barn allerede på vgs, så hadde jeg også vært ferdig nå.. Men er halvveis til bachelor til sommeren 😉

 4. Victoria E. says

  Westerdals er awesome (: Men mye hard jobbing, så enig med deg at motivasjonen bør være på plass!

 5. Annette says

  Skriv ned på lapper, legg dem i en bolle og se hva du håper at du trekker 😉 Kanskje magefølelsen kommer litt frem da! Lykke til, klem!

 6. Annette says

  Opptaksprøver er jo genialt for å sjekke hvordan du trives/mislikes med oppgavene før du starter på studiet 🙂 Jeg tviler på at det er det tekniske som står mest i fokus, man skal jo ikke begynne ferdig utlært 🙂

 7. Mona says

  TAKK Annette! Dette trengte jeg virkelig. Jeg har lenge vinglet litt mellom å søke/ikke søke på Westerdals og trengte litt motivasjon. Har jobbet noen uker med opptaksprøven for Grafisk Design nå og håper så inderlig at jeg kommer inn! 😀

 8. Annette says

  Så gøy! Lykke til! Grafisk design er det jeg liker aller best med studiet mitt, så jeg er bittelitt misunnelig på deg faktisk:) krysser fingrene for deg!

 9. Ingvild says

  Hei! Supert med tips om Westerdahls, men jeg lurer på om jeg allikevel har mest lyst å gå på medier og kommunikasjon på HiOA. Har reist og jobbet dette året, og merker virkelig at jeg savner «pulsen», å tenke film og å arbeide kreativt (gikk medier og kommunikasjonslinje på vgs). Også syns jeg det er veldig spennede med kommunikasjon, både mellom mennesker, markedskommunikasjon og psykologi osv rundt dette. Så jeg lurte litt på hvordan du trives, hva dere jobber med osv. Finner jo mye informasjon på hjemmesiden, men av og til er det litt greit å høre fra noen «utenfra» 😉
  Hadde blitt veldig glad for svar!
  Stor fan av bloggen, fast leser i mange år. Du er så flink, stå på! 🙂

 10. Elisabeth L says

  Tusen takk for dette innlegget Annette, trengte jeg virkelig!skal søke snart, og hadde ikke peiling på hva jeg vill blir, vet bare veldig godt at jeg ikke vil sitte med det samme arbeidet resten av livet. Vil ha mye variasjon i hverdagen, så tusen takk for tipset:D
  Har lest litt på nettsiden, virker utrolig spennende. Ligger denne skolen i Oslo? 😀

 11. Trine says

  Etterlyser noe annet enn markedsføring av klærne fra nettbutikken din og andre annonser som man leser på flere andre blogger.. Eller er bloggen din bare blitt en eneste stor arena som diverse type annonser nå?

  🙂

 12. Mathilde says

  Hei!

  Dette innlegget passa perfekt for meg nå!

  Jeg er ei jente på 23 som har gått befalsskole og jobba ett par år i Forsvaret. Har alltid vært veldig lysten på en karriere, men har gjennom tida i Forsvaret lurt på om Krigsskole (militær bachelor) er noe for meg. Trives utrolig godt, men har endelig funnet ut at fagene de har på Krigsskolen rett og slett ikke er interessante nok til at jeg vil ofre 3 år av livet mitt (selvom det er betalt studie og garantert obligatorisk jobb i 3 år etterpå), på det.

  Jeg skal søke fyisoterapi med opptak til høsten, og satser på å komme inn der. Trengte rett og slett dette blogginnlegget for å få bekrefta overfor megselv, at dette er noe jeg virkelig vil! Og nå er jeg helt sikker på at å forlate Forsvaret og gå ut i det sivile (som vi kaller det), er riktig for meg. Og at fysioterapi er noe jeg er superinteressert i og at det er riktig studie.
  Selvom det kanskje virker enkelt, er det faktisk en ganske lang prosess for en som har vært sikker på at Forsvaret har vært det rette!!

  Leser bloggen din hver dag, men legger aldri igjen en eneste kommentar. Har litt dårlig samvittighet for det, da jeg vet at tilbakemeldinger er noe av det viktigste å få når det gjelder blogging.

  Jeg leser også andre blogger (de største i Norge) og vil bare si at du absolutt er den jenta jeg kan kjenne meg mest igjen i: Du virker jordnær, (men også glad i litt hverdagsglamour), smart, har en veldig kul stil og ambisiøs!

  Ønsker deg lykke til videre i livet, jeg kommer til å følge med på bloggen din så lenge du skriver 🙂

  God hilsen fra Mathilde, snart ivrig student 😀

 13. Emilie Flatner says

  Blir stresset når kjente bloggere skriver om westerdals:( jo flere som søker som resultat av bloggernes innlegg, jo mindre sjanse for å komme inn..

 14. Annette says

  Så gøy å høre! Masse lykke til, og tusen takk for at du la igjen en kommentar denne gangen 🙂 det er så koselig! Stor klem!

 15. Annette says

  Jeg trives veldig godt, mye på grunn av at vi har veldig bra miljø! For min del fungerer det VELDIG bra at det er såpass lite obligatorisk.. Det var mer gruppearbeid og hyppigere innleveringer det første året. Vi har laget en del filmer, skrevet semesteroppgaver om valgfrie temaer innenfor kommunikasjon, hatt muntlig eksamen om medieproduksjon, lært om mediehistorie, laget radioprogram, hatt gruppearbeid om å lage logoer, fotooppgaver, skrevet nyhetsartikler og kronikker, laget plakater og brosjyrer 🙂 Nå har jeg valgt Visuell Kommunikasjon over Fiksjonsfilm, så nå skal vi lage hjemmeside ved å kode XHTML 🙂

  Vi lærer rett og slett litt innenfor ganske mange temaer. Blir ikke så mye fordypning, men man får jo en helhetlig forståelse og er derfor ikke «begrenset» til å jobbe innenfor et spesielt yrke. Så jeg vil si at det passer for dem som er generelt interesserte i media, og ikke helt vet hvilken retning man ønsker å starte innenfor. Lykke til med valget ditt! Klem fra meg<3

 16. Maria says

  Dette er ikke spesielt rettet mot deg, Annette – men jeg savner den tiden hvor ikke alle blogger var så gjennomgående kjøpt og betalt av reklameannonser !!

 17. hei says

  ville mye heller studert i utlandet, der har du faktisk sjans til å bli noe, som fremgangsrik designer som det ser ut som du vil bli…

 18. Ida Caroline says

  Hei! Fikk bar elyst til å si at jeg skal søke på Westerdals nå, dette har vært drømmen min i 3 år! Jeg har begynt å jobbe litt med opptaksprøvene og jeg krysser alt for at jeg kommer inn. Jeg skal søke på Film og TV 🙂 Har litt erfaring fra dette alt, så vet at det er det jeg virkelig vil!

 19. Monika says

  Westerdals er en utrolig bra skole, men dessverre er det kun noen få som kommer inn. Jeg søkte på grafisk i fjord etter å ha gått 3 år på medier og kommunikasjon (og var en av de sterkeste i klassen). Jeg kom på intervju, men kom ikke inn! Hørte det var kun ei som kom inn på grafisk rett etter VGS. Men skolen er selvfølgelig verdt et forsøk! Dessuten kan du alltid bruke opptaksprøvene senere til din portfolio, selv jobbet jeg utrolig mye med opptaksprøvene og ble fornøyd, men det var tydeligvis ikke nok for å komme inn der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *