Q&A: Mammaperm, jobb, reise med barn og gravid-spørsmål

Synes du det er litt kjedelig at du allerede er ferdig med alle de «store» tingene i livet, som å gifte seg og få barn?
For noen år siden ville jeg kanskje tenkt at jeg kom til å føle det sånn, men det gjør jeg ikke i det hele tatt. Man skal ikke ta noe for gitt, og jeg føler meg bare veldig heldig som har rukket å finne mannen i mitt liv og at jeg får mine første to barn i tjueårene.. Da har vi jo bare enda mer tid igjen av livet til å skape fine minner sammen som en familie.

Skal du ut i jobb igjen før du får neste barn?
Nei, planen min var i utgangspunktet å være hjemme med Sander frem til april. Men etter at jeg fant ut at jeg var gravid igjen føltes det litt unødvendig å komme tilbake på jobb som høygravid i kun fire uker før den nye permisjonen starter. Men den dagen jeg hadde tenkt å fortelle kollegaene mine om det, fikk jo alle beskjed om at Bonnier legges ned i Norge – så nå har jeg ikke en fast jobb å komme tilbake til. Men det er uansett en stund til det blir aktuelt for meg å jobbe igjen, kanskje i begynnelsen eller midten av 2020, vi får se!

Hva pakker du med til Sander når dere skal USA? Og hva er lurt og ha med på flyreisen?
På flyreisen: Vi reiser med vogn og Jetset Bedbox + den store stellebagen. Her har vi oppi myyye. Pledd, kosedyr, smokker og leker 🙂 Snacks og polarbrød, morsmelkerstatning og 5-6 tomme flasker (kjøp flaskevann på flyplassen og be om kokende vann på flyet, så blander du til riktig temperatur i flaskene), klemmeposer, smekke, bleier, stellematte og våtservietter. Sa jeg smokker? Ta med ekstra.. Sokker forsvinner fort av, så lurt å ta med ekstra par + body, genser og bukse. Lue hvis det blir kjølig på flyet. En plastpose til å legge skitne ting oppi kan også være kjekt. Men prøv å ikke overpakk, for det er irriterende å lete etter ting når man sitter trangt!
I kofferten: Klær, babycall, dyne, leker, bleier, våtservietter og mat (selv om det kan kjøpes her, så foretrekker jeg å ha det med). Har også med baby-paracet, solkrem med faktor 50, badebleier, uv-drakt, babysaks og reiseutgaver av diverse kremer.

Har du gjort noen spesielle undersøkelse hos lege/jordmor i forkant av turen mtp blodpropp, blodtrykk eller andre ting. Beveger du deg mye på flyet for å få sirkulasjon, eller er ikke dette noe man kanskje trenger å stresse så mye med. Spiser du som normalt eller er du veldig forsiktig med mat? 
Nei det har jeg ikke gjort! Det ble litt ekstra gåing rundt på flyet denne gangen pga Sander, men hadde jeg reist uten han tror jeg ikke at jeg ville tenkt på det. Forrige gang jeg var gravid kjøpte jeg et par støttestrømper til flyreisen, men de brukte jeg ikke nå. Spiser normalt og utelukker ikke så mye, det jeg dropper er myke oster og spekemat, rødt kjøtt, rå fisk (bortsett fra laks) 🙂 Jeg spiser lakris og drikker brus med koffein uten å stresse over det, ettersom det ikke er snakk om store mengder.

Er dere redd for meslinger når dere reiser med Sander? Jeg spurte helsesøster om å reise med min sønn når han blir 5 måneder og hun begynte å snakke om at det kan være farlig på grunn av meslinger.
Jeg har ikke vært bekymret for det.. Det er vel enkelte land som innebærer mer risiko å dra til enn andre, men jeg har aldri fått noen advarsler om å reise til USA.

Hvordan er det å reise så mye som gravid?
Det har gått kjempefint! Jeg syntes det var mye mer slitsomt å reise i forrige svangerskap enn dette.

Hvordan blir det med foreldrepenger ettersom at barna er så tett og du ikke er ute i jobb? Jeg vil så gjerne vite hvordan dere løser det ettersom at vi også ønsker to tette, men det kan være vanskelig pga det økonomiske.
Jeg har ikke søkt om foreldrepenger for neste barn enda, siden det har vært for tidlig. Men på papiret er jeg tilbake på jobb nå, siden jeg har inngått en sluttpakke der jeg får betalt i oppsigelsesperioden uten arbeidsplikt. Jeg har sett at det har kommet nye foreldrepenge-regler for 2019, som du finner her!

Hvilke gravidsymptomer hadde du før du visste at du var gravid? jeg og min samboer har begynt prøvetiden og jeg føler jeg blir paranoid og føler jeg kjenner symptomer, selv om fornuften sier at det bare er innbilning og håp :p
Du kan se denne videoen om du ikke har sett den allerede 😀 Jeg hadde ingen symptomer før en god stund etter positiv test denne gangen, det eneste jeg la merke til var at jeg ikke fikk PMS den måneden jeg ble gravid… Men tidligere har stikninger i livmoren vært et tidlig symptom for meg!

Hvorfor deltok du ikke i debatten om å eksponere barna sine i sosiale medier?
Jeg har vel egentlig ikke behov for å forsvare valgene mine i en debatt. Jeg ønsker heller ikke å bli sett på som en representant for «alle» som legger ut bilder av barna sine, det er mye jeg ikke synes er ok og som jeg ikke ville gjort selv.

Skal Sander begynner i barnehage til høsten?
Ja, planen er at han skal begynne i august 🙂

Skal straks ha samme turen med mini som er like gammel som Sander. Har du noen tips til hva jeg bør ta høyde for, kjøpe osv eller noe dere skulle ønske dere hadde?
Ta med mer bleier og mat enn du tror dere trenger, og et ekstra skift! Det fikk vi bruk for… Gutten vår er veldig glad i snacks, så det samlet jeg mye av i en pose. Jeg er veldig glad for at vi reiser med en vogn som er liten nok til å få plass som håndbagasje (Carena Kobbe heter vognen), og den kan vi trille helt frem til vi går på flyet. Jetset Bedbox er perfekt for å gjøre setet hans til en «soveplass», og det er kanskje mitt aller beste tips til lange flyturer: eget sete!! Og «overraske» med 1-2 helt nye leker på flyet. Masse lykke til <3

Vil du anbefale andre å få barn så fort som Emil og du gjorde?
Jeg vil egentlig ikke anbefale noen andre noe som helst 🙂 Jeg tenker man skal gjøre ting i sitt eget tempo og ikke la seg verken stresse eller holde tilbake. Jeg har aldri angret på at vi fikk barn fort, men det er nok ikke for alle.

Hvor er de dekkebrikkene fra nyttårsbordet fra?
Jeg hadde seks stk fra Zgallerie og 8 stk fra Kid. De fra Kid kjøpte jeg nå i romjulen!

Hvorfor får Sander middagsglass og ikke vanlig mat som du moser?
Jeg synes det er lettvint og greit. Jeg har ikke ambisjoner om å lage hjemmelaget babymat til alle måltider, haha. Men han får mye av det også, og pleier å smake på det meste vi spiser. Av og til er enkle løsninger GULL VERDT etter min mening 🙂

Har fulgt bloggen din ei stund, og har vært veldig spennende å følge med når jeg har vært prøver selv. Men nå har jeg fått positiv test? men hva gjør jeg nå liksom? Det går å veksler mellom å tenke på det å «glemme det ut», og glede meg og ikke helt tro at det er sant. Hva gjorde du/dere dagene/ukene etter positive tester? Hvor lenge gikk det før det faktisk gikk opp for deg at det var en spire i magen?
Sånn tror jeg de fleste opplever det, man er både glad og usikker på samme tid. Men som regel kommer det jo til å gå fint, så jeg synes man skal la seg selv få «lov» til å glede seg selv om det er tidlig! For min del ble det først ordentlig virkelig når jeg begynte å kjenne sparkene i magen.

Skal gifte meg til sommeren, og ønsker å gjøre noe lignende med tanke på å gi hverandre løfter, syntes det er så nydelig. Hvordan gjorde dere dette? Hvor plasserte dere det inn? Har du lyst å dele deres løfter og eventuelt hvor du fant inspirasjon? Jeg er litt usikker på hvor grensen går. Hvor mye man skal si og hva man skal si, for ikke å gjøre det om til en tale liksom.
Vielsen vår var lagt opp slik: Velkomst, sang, tale fra vigsler, sang, utveksling av løfter og så utveksling av ringer. Vi leste altså opp løftene til hverandre rett før selve ekteskapsinngåelsen. Hva og hvor mye man vil si er jo nesten noe man må kjenne på selv, jeg var faktisk mer fornøyd med det jeg sa under vielsen enn hvordan selve talen min under middagen var. Det er masse fine filmer på youtube som du kan hente inspirasjon fra, det gjorde jeg! Men det viktigste av alt er jo at det er personlig og ekte, og da spiller ikke lengden så stor rolle synes jeg.

Comments

 1. Ida Skogstad says

  Masse gode tips mtp. fremtiden 🙂 Alltid ha med litt for mye enn litt for lite, tenker nå jeg.

  Klem

 2. Lise says

  Så spennende med tur! Det står på folkehelseinstitutt sine sider at det forekommer zikavirus i Florida. Er dette noe du har tatt stilling til med tanke på at du er gravid og dette kan få konsekvenser for fosteret? Velger du å overse slike anbefalinger?
  Har vært i Florida med barn selv, og leste om det da, men da var jeg ikke gravid eller hadde tenkt til å bli det innen de neste seks månedene.

 3. Martine Flengsrud says

  Hei, Anette og Florida! :):)

  Vet det er fler som har kommentert, og henger meg på den: Når kommer innlegget om telefonen din?☺️☺️ Det blir så moro å se’

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *