Innkjøring i barnehagen – oppsummering av første uke

Da var første (og andre) barnehageuke overstått! Skulle gjerne skrevet dette tidligere, men for å si det sånn: livet med barn skjedde, og det behagelige livet med barn som sov i strekk fra 19-07 er definitivt over. Man skulle tro at alle som starter i barnehagen blir slitne og sover som steiner etterpå, men jeg vil tippe at vi ikke er de eneste som opplever det motsatte. Her har det vært oppvåkninger gjennom hele natten og masse gråting i søvne. Sikkert massevis av nye inntrykk å fordøye! Nå gruer jeg meg nesten litt til de minste skal dele rom etterhvert, fordi selv om de ligger på hvert sitt rom har de begynt å vekke hverandre mye for tiden. Håper det går seg til snart.

Her er en liten oppsummering av forrige uke:

Mandag:

Emil, Sander og jeg dro sammen til barnehagen kl 10. Der møtte vi tilknytningspersonen på avdelingen og ble kjent innendørs, samtidig som resten av barna var ute. Sander var stuptrøtt allerede kl 10:15, begynte å slå seg selv i ansiktet og ville helst legge seg ned og sove… Vi holdt det gående til lunsj kl 11 jeg ble helt fascinert over hvor stille og rolige alle barna var der de satt og spiste. Og SÅ var det virkelig på tide å dra, sånn at han kunne få sove. Han sovnet som en stein i bilen og fortsatte å sove hjemme.

Tirsdag:

Vi dro til barnehagen kl 10, da var han ute og lekte sammen med alle barna og jeg holdt meg i bakgrunnen og så på. De spiste mat kl 11, og så ble Sander lagt i vognen sin ute. Øyeblikket jeg har ventet på i spenning… En av de som jobbet der vugget vognen og sa jeg bare kunne dra og at de ville gi meg beskjed om hvordan det gikk. En stund senere ringte de og sa at de hadde brukt 30 min på å få han til å sovne.. Det gikk! Men etter bare 10 minutter våknet han (sikkert av noen barneskrik) og da var det ikke mulig å få han til å sove mer. 10 minutter er ikke akkurat holdbart, så da hentet jeg han og startet det eeeevig lange prosjektet med å få han til å sovne på nytt hjemme..

Onsdag:

Jeg leverte han i barnehagen kl 09:30, og dette var første dagen jeg skulle la han være der alene på formiddagen… Jeg hadde ikke lyst til å gå derfra, og det var ikke pga jeg var usikker på hvordan han ville ha det, men mest fordi jeg selv synes det er så GØY å se hva eller hvem han leker med, hva han gjør og om han lærer nye ting. Men han brydde seg ingenting da jeg gikk, bare vinket fornøyd. Sikkert uvitende om at jeg faktisk skulle gå på ordentlig… Da jeg kom hjem var jeg bare rastløs, og ventet på tlf fra barnehagen om hvordan sovingen gikk. Til slutt ringte de, og sa at de hadde tatt en beslutning om å la han få sove i vognen sin innendørs i stedet for ute – og det funket. Han sov i 1,5 time! Denne dagen ventet jeg med å hente han til måltid nr 2.

Torsdag:

Leverte han utendørs i barnehagen ca kl 10, og han vinket fornøyd fra sandkassen. Avdelingen dro ut på skogstur i regnværet og han sovnet med én gang i vognen utendørs etter lunsj. Sov 2,5 time!! Hentet han 14:45 sånn at han fikk spist ferdig med de andre barna først, og da var han overlykkelig over å se meg.

Fredag:

Kom til barnehagen kl 10. Leverte han utendørs, og han sov 45 min i vogn etter lunsj! Så dette med soving i vogn går utrolig nok bra. Hentet han igjen kl 14:45.

Første uken gikk over all forventning, og de klarte kjapt å få han til å sove i vogn ute. Det har gått bra denne uken her også, men nå har han begynt å skjønne dette barnehage-konseptet litt bedre. Og han synes ikke det er så stas å bli levert, og at vi skal gå derfra. Men de som jobber der er veldig flinke til å ta vare på han, gi masse oppmerksomhet og få fokuset hans over på noe annet. Han slutter veldig fort å gråte etter at vi er ute av syne, og jeg tror han koser seg masse. Har fått høre at han babler og babler dagen lang, og det går for det meste i «babbyyiii». Ordforrådet hans inkluderer nå altså: ball, baby, bil og pappa. Gjett om jeg er skuffet….

Å hente barnet sitt fra barnehagen er det koseligste i hele verden, han er så glad, fornøyd og kosete når han ser meg! Foreløpig har vi ikke levert noe tidligere enn 9-9:30 og hentet han senest kl 15:30. Liker best å hente han mellom 14-14:30, da er det litt roligere, mindre stress og barna er ikke blitt like slitne. Er glad vi kan ta det gradvis og at han ikke trenger å ha fulle dager! Selv om det ikke er «synd» på barna som er der fra 7-16:30, det er jo sikkert en vanesak og mange har ikke noe valg rett og slett, men jeg synes personlig det er altfor lenge nå i begynnelsen.

Positivt:

Lærer masse nytt, får vært sosial med andre barn og voksne. Mange morsomme ting å leke med ute og inne. Han digger de som jobber der og gjensynsgleden er så stor når vi henter han. Barnehagen er kjempefin både innvendig og utvendig.

Negativt:

Jeg får ikke fulgt med på det han gjør og oppleve tingene sammen med han. Han sover mye, mye dårligere på natten her hjemme, våkner mye tidligere enn før og må derfor «vente» en stund til de legger han i barnehagen vs om jeg hadde hatt han hjemme. Gjør vondt i hjertet når han klamrer seg til meg om morgenen og ikke vil at jeg skal dra.

Det er også en (stor) smule negativt at det tar 10-12 min å kjøre dit med bil. Spesielt siden vi har en barnehage som GRENSER til tomten vår, så hadde han hatt plass der ville det vært veldig lettvint å kombinere trilleturene til Matheo med henting og levering.

Men, nå er vi igang! Og da kan jeg gi ekstra med oppmerksomhet til fine lillebror samtidig som jeg vet at storebror har det bra 💗

 Og Matheo har vært på 3 mnd-kontroll siden sist, fått vaksiner og vokst ut av alle de minste klærne i garderoben. Jeg følte på en litt rar tristhet da jeg pakket sammen alt i str 50 og 56… Tiden går så fort, de vokser så fort.

Og jeg vet ikke om jeg kommer til å få flere barn som kommer til å ha på seg disse plaggene eller om de skal gis bort til noen andre.. 💗Han er så tålmodig og god, det tar bare litt tid å få han til å sovne på kveldene – det er ikke bare å gi mat og legge han ned. Vi var bortskjemte med nr 1 på det punktet, for å si det sånn. Men døgnrytmen hans er hvertfall helt ok! I morgen skal vi ha barnevakt og kose oss en natt på hotell, det blir sykt digg å få sove sammenhengende igjen. Håper dere har det bra, og at barnehagestart har gått fint for dere som er i samme situasjon!

Comments

 1. Mari says

  Hei!
  Vil bare gi deg et tips som hjalp oss etter barnehagestart. Opplevde det samme som deg, nettopp at mini (som har sovet natten gjennom lenge) plutselig gråt og våknet masse på natten. Tok meg en god uke og se sammenhengen mellom de dagene han fikk se på TV og de han ikke gjorde det- han sover nemlig natten gjennom når han ikke ser på TV. Tror rett og slett at med bhg-start blir det nok inntrykk og at TV forverrer det hele. Etter at vi kuttet tv-tittingen helt sover han godt om natten igjen.

  Vet ikke om det her kan hjelpe dere også, men krysser fingrene 🤞🏼

  • Annette Haga says

   Prøver på det nå! Har ikke merket noe forskjell foreløpig, men ganske sikker på at det uansett er fint med litt roligere ettermiddager hjemme med bøker og lek i stedet for tv og masse flere inntrykk ja! Kjempefint at det funket for dere 😀 Håper på det samme her!

 2. Elisabeth L says

  Jeg elsker hver gang du oppdaterer <3 er så koselig å lese om deg og familien din, og liker hvor åpen du er 🙂

 3. Mette says

  Føler med deg! Jeg ble nesten litt lettet når jeg lese innlegget om det er lov å si det 🙈 For akkurat sånn har vi også hatt det etter minsten på 1 år begynte i bhg. Han begynte 5 august og nettene har vært helt krise. Var helt sikker på at han ville være så sliten etter dagene i bhg at han sovna som en stein når kvelden kom. Men neeeidaaa. Og han er en aktiv sjel for å si det sånn😅 Han er overalt hele dagen og minner veldig veldig masse om Sander, så ja, du skjønner 😀 Han er nr 2 (og sistemann) her i hus. Har mildt sagt fått sjokk og skjønner nå hva folk mener med at små barn plukker, drar ut av skuffer, putter ALT i munnen, stikker av osv. Storesøster har vært heeelt motsatt og skjønte ikke helt hva alle mente var stress🤷‍♀️ Get that now 🙈 På en annen side så har dere vært heldigere enn oss når det gjelder soving i vogn, det har ikke vært enkelt her🥴 Noen dager sover han 20min og det meste han har sovet er 1t og 10 min. Og han er vant med å sove 2,5 timer om dagen.Så her koser vi oss veldig om ettermiddagene for tiden 😂 Vi får satse på at det går seg til og at vi får en del mer søvn etterhvert både hos oss og dere 🤞🏻🤞🏻 Btw! Elsker podcasten deres ❤️👏🏻👏🏻

  • Annette Haga says

   Så koselig å høre! Hahah, det høres helt likt ut som hvordan vi har det! Masse lykke til videre og takk for kommentar <3

 4. Sara says

  Vet ikke om det er til hjelp for deg, men vi måtte legge litt tidligere enn vanlig på kvelden de første ukene i barnehagen, da sov ettåringen plutselig mye bedre. Lykke til videre med barnehagestarten 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *