Fullstendig utstyrsliste – ALT til babytiden

Annonse: Noen produkter jeg nevner er sponset av Barnas Hus

sander847«Jeg lurte på om du kunne tenke deg å lage et innlegg om hva slags produkter og utstyr du virkelig ikke kunne klart deg uten nå som du har testet de ut litt? Og enda bedre, hva du angrer på du kjøpte, altså ting du ikke har fått bruk for/ikke har likt?»

Jeg har skrevet noen utstyrsinnlegg som du finner du i arkivet – noe av dette har jeg også fått sponset (merket med stjerne*). Men her kommer et ordentlig oppsummeringsinnlegg! Jeg husker jeg syntes det var helt overveldende med alle disse listene angående hva man trengte.. Men jeg kom jo i mål til slutt, så kan gjerne dele vår liste med dere.

Fullstendig utstyrsliste over ting til nyfødt-tiden:

Til meg selv:

– Amme-bher
Altså – om du tror den ammebh-en du bruker som høygravid kommer til å passe 3-5 dager etter fødsel.. Haha, neiii. Så kjøp gjerne 1-2 størrelser større enn hva du bruker som gravid. Puppene kommer til å bli så harde, store og sprengte – og det gjør VONDT. Så sørg for å ha noen bh-er som er myke og komfortable. Lindex og Glammom har flere fine. Og ikke minst: ammesingleter. Det levde jeg i.
– Brystskjell
Dette angrer jeg på at jeg ikke kjøpte inn i forkant, fordi det var veldig praktisk da det dryppet melk over hver eneste cm i hele huset. Det er kopper som man plasserer inne i selve bh-en, som samler opp melken. Med luftehull til å bruke på dagen, og uten luftehull dersom du skal sove med dem om natten. Anbefaler å bruke dem uten luftehull på natten (sier kanskje seg selv…) – der failet jeg nemlig helt 😀
– Masse ammeinnlegg og ullinnlegg
Viktig!! Et lite tips er å hente ut gratis babypakker hos bla. Kiwi, Apoteket og Rema1000 – der får du med en del.
– Bind til «renselsen»
Man blør jo i noen uker etterpå (hos meg var det veldig lite, men hver gang jeg trodde det var ferdig så var jeg ikke det gitt..)
– Salver
De aller fleste får vonde sår på brystene, og jeg vil anbefale å begynne å smøre allerede samme dag du begynner å amme. Det gjorde ikke jeg, men det skal jeg garantert gjøre neste gang! Det er så mange som anbefaler ulike salver og kremer, så det er egentlig bare å prøve seg frem. Jeg syntes Purelan var veldig klissete, men mange elsker den. Jeg endte til slutt opp med å synes at Brulidine var det som hjalp best.
– Brystpumpe
Vil anbefale å kjøpe dette før fødsel. Jeg får angst av å tenke på den pumpen nå, men jeg er glad jeg hadde kjøpt det inn i forkant. Jeg hadde den elektriske fra Medela.
– Brystskjold
Jeg vil ikke anbefale å bruke dette før du har snakket med jordmor/helsesøster/lege. Jeg vil bare opplyse om at det finnes for en grunn, og at jeg selv gjerne skulle hatt dette liggende hjemme da jeg hadde det på mitt jævligste. Det kan absolutt være redningen for vonde sår under ammingen, men det kan visst også føre til dårligere melkeproduksjon og kanskje også «sugeforvirring» hos babyen.

sanderogmammaTil babystell:

– Stellekommode
+ stellematte + bleier + febertermometer + våtservietter + tørre engangsservietter + badeolje + krem til evt. babyutslett. Vi har testet en del ulike merker på bleier og nå kjøper jeg alltid Libero. Det samme med våtservietter, har testet en del forskjellige men endt opp med å bruke de fra Lillego’ mest.
-Bleiebøtte
Et must! Det får man gratis i butikk, selve refill-posene koster jo litt. Vi har Tommee Tippee!
– Badebalje*
Vi har et som er sammenleggbart (Stokke flexi bath) og det er genialt. Tar kjempelite plass når det slås sammen!
– Babysaks
Neglene til babyen må klippes ganske fort. Noen river eller biter dem av, men vi har brukt babysaks og det har gått helt fint.
– Nesesuger
En sånn «maskin» til å suge ut snørr fra nesen er genialt – du finner det på apoteket! Den spiller musikk samtidig og Sander digger det…
– Massevis av kluter til vask og gulp
+ tynne pledd du kan bruke som underlag på stellebord og litt mykere, kosete babytepper er noe jeg ikke kunne klart meg uten.

Til dagen:

– Babynest
Dette kan babyen sove i på sofaen, gulvet eller hvor som helst egentlig. Vi bruker det hele tiden! Jeg synes babynestet vårt er veldig fint og den er ganske «fast» i formen (Fra Vida’s babynest). Den er enkel å bære rundt til andre rom om han sover oppi den. Om man velger et babynest som er mykere, så kan man sikkert bruke det oppi barnevognen/babysengen også.
– Vippestol*
Denne har jeg endt med å ha mest stående på badet, så kan han sitte oppi den når jeg dusjer eller ordner meg. Den vi har er fra BabyBjörn – veldig fornøyd med den!
– Tripp-trapp-stol* til måltider
Og da mener jeg våre måltider, ikke Sander sine (foreløpig) – hehe. Hvis han er våken når vi skal spise, så liker han godt å sitte i denne. Den er ikke et absolutt must helt i begynnelsen, men på et tidspunkt trenger man det jo uansett!
– Babygym
Det må man ha! Selv om babyen ikke akkurat skjønner greia i begynnelsen – så det går fint å vente litt med å kjøpe det. Vi har to forskjellige, det ene er mykere og estetisk sett finere i mine øyne, men det andre er super-fargerikt og har masse gøye leker, musikk osv. Selve matten på den siste er litt tynnere, så den bruker vi også til å gjøre magetrening på.
– Smokker
Det anbefales å vente litt med smokk, men vi startet tidlig og det har fungert supert for oss. Vil anbefale å kjøpe litt ulike smokker fra forskjellige merker, fordi man merker fort at ikke alle smokker er like populære:) Sander elsker smokkene fra MAM, og de som lyser i mørket er helt geniale.

Ut på tur:

– Barnevogn*
Det er ikke helt krise om man ikke har barnevogn de første ukene, selv syntes jeg ikke det (men jeg orket jo såvidt å gå selv..). Nå er det mildt sagt noe av det viktigste! I denne varmen har vi droppet vognposen, og har heller litt forskjellige tepper/pledd oppi den. Vi har dessuten byttet kalesjen til «sun canopy», som gir mer lufting når det er så varmt ute – dessuten har den myggnetting inkludert. Regntrekk har jeg foreløpig ikke kjøpt.. Vi har vært så heldige å bli sponset med Bugaboo Fox, og jeg er blitt SÅ glad i den!
– Stelleveske*
Det er ikke noe must å kjøpe inn dette på forhånd. Det tar gjerne litt tid før man er komfortabel/klar for å være mange timer ute av huset.. Men jeg er veldig glad fan av stelle-ryggsekken vår fra Tinkafu, som er både stor, fin og praktisk. Her får jeg plass til en tynn og sammenleggbar stellematte, masse flasker, kluter, bleier, kamera og den store macbooken min: alt man trenger å ha med seg både på korte og lengre turer, og alle de ulike lommene gjør at man slipper å lete etter tingene.
– Bilstol*
Det er jo et must! Vår er fra beSafe. Veldig glad for at vi hadde en bilstolpose den første tiden da det var så kaldt. Et speil til er også must + solbeskyttelse til bilvinduene.

barnevogn4Til mating:

– Dr. Browns-flasker
Disse er best! Vi har vel 8 stk eller noe. Anbefaler å kjøpe flere av de store flaskene med én gang, Sander er ikke engang 3 måneder og 120 ml per måltid er for lite.
– Minifom og Semper-dråper
Dette har hjulpet masse på magesmertene som Sander hadde. Vi gir også tilskudd av D-vitamin og har tenkt til å begynne med litt tran.

Til natten:

– Baby swaddle
Den vi har fra er fra ergobaby, og den ER så fantastisk. Vår erfaring er at Sander sover enda tyngre, bedre og lengre om vi swaddler han før siste flasken om natten. Da blir han ikke urolig og veiver med armene = smokken faller ut, så denne gjør at han faller til ro av seg selv veldig raskt.
– Babyseng + madrass + laken + babypute + babydyne
I begynnelsen turte jeg ikke å la Sander sove med hodet oppå puten, men nå gjør han det av og til. Totalt har vi samsovet på natten kanskje 3 ganger, for vi sover bedre alle sammen om han ligger i sengen ved siden av oss.

sander-swaddle94Til garderoben:

Sander har akkurat begynt å bruke størrelse 56. Og han er over ti uker… Så vi har brukt mye klær i både størrelse 44 og 50/52! Jeg har ikke noe nøyaktig antall av hvor mye man trenger av hva, og det kommer jo helt an på hvor ofte man trenger å skifte klær – altså om babyen gulper mye eller ikke… Men her er hva jeg føler er noen must’s:

– Pysjamaser/heldresser MED GLIDELÅS
Guuuud så mange knapper det er overalt, utrolig digg å bare zippe igjen en pysj dersom babyen er trøtt/sulten/utålmodig. Reflex (Barnas hus) har mange fine sånne varianter. LilleLam sine hentesett er dessuten utrolig fine og man knyter de sammen på 1-2-3, veldig greit å ha med seg første turen til helsestasjonen!
– Omslagsbodyer
..dette er veldig kjekt i begynnelsen når man ikke er vant til å kle på babyen. Men nå er jeg blitt veldig glad i bodyer uten så masse knapper. Ellers vil jeg si at rundt 7 bodyer per størrelse er greit å ha. Oversized funker jo også 😉 Man trenger ikke like mange bukser. Nøytrale farger er så lett å matche, så jeg vil anbefale grå, beige og hvite bukser!
– Minst 5-6 smekker/bibs til måltider
Mye enklere å kneppe på og av disse enn å måtte skifte hele bodyen.
– Luer som passer sesongen
Gjerne strikket/ull/bomull. Vi har så mange luer som aldri har blitt brukt pga hodet plutselig vokste så fort – og luene har ikke vært fleksible i det hele tatt. Nå som det er sommer har vi kjøpt noen søte solhatter.
– Sokker/»tøfler»
Jeg elsker newbie/kappahl sine små «sokke-tøfler» for nyfødte, og litt ulike par med sokker er greit å ha. Men man trenger ikke tusen stykker. De blir ofte sparket av, så babybukser med fot har blitt mye brukt her. Og nå på sommeren trenger man ofte ikke underdel/sokker i det tatt!

sander-974Dette har vi kjøpt, men foreløpig brukt lite:

– Babycall
Har testet det ut noen ganger bare, det blir sikkert mer og mer brukt etterhvert som vi skal legge han på eget soverom.
– Kosebamser. Biteleker
Egentlig alt av leker. Og søte kosekluter!! Det blir nok mer spennende etterhvert 🙂
– Vognlenke
Har rett og slett glemt å feste den på barnevognen igjen.
– Natt»sovepose»
Har ikke hatt bruk for det.
– Badekåpe
Vi bruker det sikkert etter 2 av 5 bad, men det er ikke noe must-have.
– Bæresjal/bæresele
Dette har jeg testet et par ganger og det funker absolutt supert! Men jeg glemmer det liksom litt bort i hverdagen.. Kan se for meg det er genialt å ha med på ferie da, eller når han blir enda litt større!
– Sko
Veldig søtt, men har kun stått til pynt foreløpig.

Hva angrer jeg på at jeg kjøpte?

– Flaskesterilisator
700 kr rett i søpla. Jeg absolutt hater flaskesterilisatoren og det er ikke bare fordi jeg fikk brannskade av den. Selv om vi fulgte instruksene til punkt og prikke ble det brent lukt på alle flaskene hver gang, hele kjøkkenbenken ble fullt av vann og det som skulle være et hjelpemiddel for en «enklere» hverdag førte bare med seg så mye frustrasjon. Haha, jeg er sikkert en av 10.000 som er misfornøyd med en flaskesterilisator. Men, aldri igjen! Å koke flasker og smokker i en kjele er ikke noe stress.
– Ammepute
Før fødselen kjøpte jeg faktisk en annen, ekstra ammepute i tillegg til bbHugme (som jeg elsket å sove med som gravid), og den har såvidt blitt åpnet og testet. Jeg ammet ikke mer enn noen uker, men jeg klarte meg HELT fint uten ammepute (eller, ammingen gikk jo ikke spesielt bra – men det er jo en annen sak). Om man skal amme over lengre tid så kanskje behovet for en ammepute vil være større enn hva jeg følte at det var. Men jeg vil egentlig anbefale å vente med å kjøpe det til etter ammingen er i gang.
– NAN
Vi startet nemlig med å gi NAN, og jeg klikket hjem masse erstatning fra kolonial.no (ikke bare pulver men også slike ferdigblandede), og så… fikk Sander vondt i magen. Og vi byttet merke til Hipp. Så jeg vil tipse om å ikke hamstre inn masse erstatning fra ett merke, for plutselig reagerer babyen og man må teste noe annet!
Klorevotter
Konseptet er søtt, men sokker eller negleklipping funker vel så bra om det er et problem! Nå har riktignok ikke Sander vært så ivrig med å klore seg i ansiktet heller..
– Alle de søte «kosete» dressene
…som han ALDRI kommer til å bruke, fordi nå er det blitt sommer allerede. Og han blir for stor for dem når høsten/vinteren kommer. Siden jeg hadde termin i mars trodde jeg at han kom til å passe inn i dressene i størrelse 56 innen vinteren var ferdig, men nei. Så her har jeg kastet bort mye penger (får håpe det blir bedre «timing» neste gang, ellers får jeg gi det bort til venninner etterhvert) 🙂

Jeg vil egentlig anbefale å ikke kjøpe så mye sesongbaserte klær før etter fødselen – selv om det selvfølgelig er veldig fristende når man er gravid, utålmodig og bare døøør av hvor mye fint det er i butikkene <3

sander-litenTopp tre:

Det vi bruker mye av som står øverst på listen er jo naturligvis favoritter, men jeg vil trekke frem tre absolutte favoritter:
1. Ergobaby swaddle. Skulle ønske noen hadde anbefalt det til meg!
2. Muslin Blankets fra Les Enfants. Disse absolutt elsker jeg. De er SÅ myke i 100% bambus (og blir bare mykere av vask), og kan brukes til alt fra å svøpe babyen til laken på sengen/barnevognen, som pledd, på stellebordet etc.
3. Babyklær fra absorba (generelt klær i god kvalitet).. Tenk på stoffene på plaggene – og at det ikke bare skal se søtt ut. Ull hjelper til med å regulere babyens kroppstemperatur. Da vi var i Paris kjøpte jeg mange myke og deilige dresser fra absorba, mitt nye yndlingsmerke – de ble brukt mye da han var nyfødt! Vil også anbefale feks Lindex og Kappahl fremfor H&M, selv om vi har en del derfra også:)

Jeg er virkelig ingen ekspert, så dette er naturligvis bare min egen erfaring og hva jeg synes har fungert og ikke. Men når man får barn for første gang blir man jo helt rådvill av alle disse produktene man tenker at man sikkert «må» ha, men mye er jo helt unødvendig. Og man finner ut av det etterhvert – det er jo ingen krise om man ikke har kjøpt inn alt før fødselen heller, selv om de mest basic tingene er ganske ok å ha på plass.

Comments

 1. Anette says

  Perfekt!! Dette skal jeg ta med meg i jakten på utstyr til lillemann. Og jeg skal virkelig prøve å holde meg i tømmene å ikke overkjøpe ting. Men som du sier, det ER SÅ MYE FINT I BUTIKKENE. Dån!
  Tusen takk for hjelpen 🙂

 2. Linn says

  Hei!

  Takk for masse gode tips! Det er så gøy å følge deg i denne perioden. Jeg har selv en datter på 2 uker nå. Hun sliter en del med magen, mye pressing, promping og bæsjing. Var det samme med Sander? Når gikk det over? Vurderer å prøve Minifom og Semper-dråper, hvor gammel var han da du begynte med det?

  Hilsen Linn

  • Annette Haga says

   Han var vel kanskje rundt 5-6 uker da han hadde det som «verst». Vi har gitt 5 Semper-dråper daglig siden det, Minifom før måltider (har slurvet litt siste tiden, men det har gått fint). Nå vet jeg ikke om du gir flaske, men isåfall kan du prøve å gi litt malt blandet i melken om hun må presse mye, det har hjulpet her – og det var det helsesøster rådet oss til. Det ble FORT bedre! Erstatning er jo vanskeligere å fordøye enn morsmelk – men du har ikke skrevet om det kan være det som er grunnen.. Nå er ikke 2 uker og 6 uker det samme, så litt usikker på om man bør gi malt så tidlig. Ring helsestasjonen og spør! 🙂

   • Linn says

    Takk for svar! Jeg ammer, gir ikke flaske. Det er jo enklere å fordøye morsmelk som du sier, så tror jeg bare venter og ser en stund om det går over av seg selv. Hun sover godt selv gjennom alle pressingen og bæsjingen. Kan jo bare være litt «oppstartsproblemer» til tarmene venner seg til melken. Hvis det ikke blir bedre kontakter jeg helsestasjonen:) Det blir mange bæsjebleier i løpet av et døgn med all denne pressingen da! Var det sånn for Sander også? Er så usikker på hvor ofte jeg skal skifte, man vil jo gjerne la de sove når de sover også. Særlig på natten, da trenger mor og far også å sove:p

    • Annette Haga says

     Hei igjen! Ja det går seg sikkert til etterhvert, krysser fingrene for det! Da han fikk morsmelk var det maaange av dem ja:) Nå er det typ 1 om dagen, så det er jo veldig annerledes. Vi skiftet hver gang vi merket det var bæsj vi (på natten også)

 3. J says

  Alle som har baby med magevondt og bruker nan får tips om Hipp fra meg. Babyen ble fornøyd så fort vi begynt å gi hipp, så bra at det funket for dere også!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *