En brutal oppvåkning

Lysekil-1Jeg må følge opp det forrige innlegget og skrive litt mer om rulling. Det å snu seg har altså blitt det morsomste i livet og jeg skjønner det godt. Må være kjedelig å bare kunne ligge på ryggen flere måneder i strekk, så han har fått litt overtenning på det å snu seg til alle døgnets tider (overtenning er forresten ordet som perfekt beskriver hvordan jeg følte det forrige lørdag da jeg dro ut på byen med jentene for første gang på over ett år.. men det er en annen historie)

I natt våknet jeg rundt klokken fem av litt grynting, jeg ventet en liten stund før jeg reiste meg opp for å sjekke – og der fant jeg Sander liggende på magen i sengen sin og kave. Han har ikke akkurat skjønt konseptet med å snu seg tilbake selv enda… heeehe. Jeg vil ikke si at jeg er en stressa mamma som er redd for alt mulig, men der og da fikk jeg hjertet litt i halsen og bilder i hodet av at han skulle kveles ned i puten, så jeg sovnet ikke på en liten stund. Han lå og beveget seg en stund før det plutselig ble helt stille, og da jeg tittet opp i sengen hans, i mørket, så jeg han liggende med ansiktet rett ned. Trodde jeg.. Jeg kastet meg over og veivet armen min ned i sengen for å snu han, da jeg skjønte at bakhodet faktisk var ansiktet. Stakkars lille som våknet på den brutale måten, helt uten grunn, pga en hysterisk mamma midt på natten som innbiller seg det verste. Men jeg synes det er litt ekkelt, og er usikker på om det er helt trygt å sove på magen nå eller ikke (dersom han faktisk skulle sovne sånn, da..) Noen som vil dele sine erfaringer? <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERALer meg forresten ihjel av disse bildene… Ikke lett å være storebroren til han her, hahah

ll03I dag har vi vært på golfbanen og er ganske susete i hodet av all vinden, så nå skal vi finne noe koselig å se på Netflix resten av kvelden 🙂 Og så skal jeg be mamma om å lage friterte bananer igjen… For jeg orker ikke selv. Og det er bare for godt!

Comments

 1. Cecilie says

  Hei! Hadde det alkurat på samme måte med min førstemann. Helsesøster sa heldigvis at det gikk fint og atjeg ikke skulle bekymre meg. Husker hun sa at man skulle fortsette å legge barnet på ryggen for å sove, og at det er ikke så lang periode før de lærer å snu seg andre veien også.

 2. Vilde says

  Nå skrev du ikke at du ønsket tips, men jeg slenger med noen allikavel. Jeg ville ikke brukt pute da det gir større kvelningsfare. Det er litt forskjellige råd, men jeg har blitt anbefalt at ca ett år er vanlig (det gjelder ikke disse rundt-hode-putene). Mitt andre tips er «soveposene» hvor du har mulighet til å feste de til sengen slik at de ikke klarer å snu seg. Det kan ta noen måneder til før han bevist klarer å snu seg fra mage til rygg.

 3. Tone says

  Heisann jeg har hatt akkurat samme problem med gutten min. Han var 4 mnd da han begynte å snu seg, også i sengen om natten. Og som med Sander her, så mestret han ikke alltid det å snu seg tilbake. Jeg kjøpe en slik sovepose med sele rundt madrassen. Fra babybjørn som vi kjøpte på barnas hus. Helt genialt, og da kunne vi også sove godt om natten og ikke være så bekymret;-) Han brukte den helt til han ble litt over 1 år. Så dette kan jeg absolutt anbefale!

 4. CE says

  Husker jeg våknet en morgen, ganske overrasket over at jeg våknet av meg selv og ikke babyen.. Sto opp for å finne jenta mi på magen. Fikk helt noia et lite sekund, men skjønte heldigvis fort at hun bare sov veldig godt. Så fra den dagen sov hun ganske mye på magen (og etterhvert med rumpa i været <3), er nå 3,5 år og sover fortsatt på magen., 🙂

 5. Ida says

  Jeg hadde samme bekymringen da vesla mi begynte å snu seg om natten, men etter å ha tatt det opp med helsesøster fikk jeg beskjed om at det ikke var noe å stresse med siden hun snudde seg på magen selv 🙂 men jeg ville tatt bort puta hvis det er vanlig hodepute så har du en mindre ting å bekymre deg for 🙂

 6. Charlotte says

  Hei.

  Vil ikke være noe belærende mammapoliti, men det anbefales ikke hodepute til barn før de er 1 år. Nettopp fordi de kan snu seg om natten og ikke klare å komme seg tilbake, hodeputen kan blokkere luftveiene. Spør helsesøster eller søk på landsforeningen for uventet barnedød dersom du er usikker. Masse greier å finne ut av som nybakt mamma, så ingen som kritiserer 🙂

 7. L says

  Som nevnt over her så skal de små ikke sove med pute av nettopp denne årsaken, da de kan snu seg men ikke snu seg tilbake og dermed er det kvelningsfare. Så jeg ville droppet pute og så kan du sove trygt:)

 8. Emily says

  Det går helt fint, mange barn snur seg og kaver litt på magen, men de klarer seg fint, plutselig sovner de på magen med hodet til siden om de ikke klarer å snu seg. Bare ikke bruk pute så tidlig, han er fremdeles veldig ung. Jeg ble anbefalt pute fra 1års alder, pga kvelningsfare

 9. Silje says

  Jeg var og dritstressa for det. Men når de først har begynt å snu seg så går det bra, de klarer og snu seg om på ryggen om de må for å si det sånn. Min datter startet med alle aktivitene i søvne, før hun klarte det på dagen, til og med en slags kryping…

 10. Silje says

  Ja, og ikke bruk pute før han er ett år. Og ingen unødvendige ting i senga, det er der kvelningsfaren er.

 11. L says

  Min gutt har holdt på med dette i mange uker og jeg klarer på ingen måte å sove og slappe av med det. Jeg har tatt han opp og gitt ham mat og så har han sovnet på ryggen etterpå. Jeg er definitivt en hysterisk førstegangsmamma… Men merker han blir sterkere og sterkere så snart vil det vel gå greit!

 12. Marte says

  Uff dette er så ekkelt. Barnelegen til vår storebror sa at så lenge barnet er sterk nok til å snu seg på magen selv så er det greit. Men fjern evt puter og kosedyr.
  Man skal alltid legge barnet på rygg. Men hvis det er så viktig at barnet ikke snur seg så kan jo ikke foreldrene sove, da må de jo sitte å passe på? Det går naturligvis ikke. Dette var det barnelegen sa til oss. 🙂
  Storebroren her snudde seg aldri til rygg igjen, han ville bare ligge på magen. Og det tok ikke lange tiden før jeg faktisk sluttet å snu han tilbake på ryggen heller, enten våknet han, eller så var han tilbake på mage før jeg var ute av rommet igjen, men han hadde alltid hodet til siden da, ikke rett ned i madrassen. 🙂 nydelig gutt dere har❤️

 13. Ida says

  Hei Anette. Babyer skal ikke ha pute, den kan dem få over ansiktet. Og den soveposen flere her anbefaler burde du lese litt om for den kan være farlig hvis babyen/barnet plutselig blir dårlig og gulper / kaster opp om natta og da kan dem i verste fall kveles for da har dem ikke muligheten til å snu seg.

 14. Ann-Mari says

  Vil anbefale deg å ikke ha noe annet en dyne i sengen hans hvertfall. Jeg brukte ikke pute til jenta mi før hun var 2 år 🙂 Ikke pute, ikke bamse… og en slik sovepose med seler rundt madrassen funket også veldig fint for oss. Vi hadde det problemet at hun skulle reise seg opp hele tiden, selv i søvne, så hun våknet jo hele tiden 😛
  Lykke til! 🙂

 15. Anne says

  For en fin gjeng dere er! Ville for det første ikke brukt pute da det visstnok utgjør en større kvelningsfare, da de kan grave ansiktet ned i den og ikke får inn luft på siden. Madrassen skal være hard nok til at dette ikke skjer, og at de vil legge ansiktet til siden. I tillegg (sa i hvert fall min hs) går det greit at de sover på magen så lenge de snur seg selv, men jeg måtte gjerne snu han tilbake på ryggen dersom jeg oppdaget snuingen og følte det var tryggere. Man skal altså ikke legge de på magen, men det er ok at de snur seg selv. Så fremt de er friske babyer, vel å merke 🙂

  Sitter langt inne å gi velmenende råd. Ville aldri gjort det uoppfordret – med mindre det utgjorde en reell umiddelbar fare for barnet 🙂

 16. Emma says

  Hei! Vår gutt begynte tidlig å snu seg i senga og jeg ble, som deg, bekymra. Snudde han tilbake på ryggen, men både legen og barnehagen (jepp, her jeg bor er det back to work og ungen i barnehage fra han er 10 uker!) sa at hvis han han hele tiden snudde til magen, var det fordi han var klar for det og det var ikke noe å bekymre seg for.

  Kos dere masse videre, det virker som du og dere gjør en helt fantastisk jobb som foreldre 🙂

  • L says

   Oi hvor er det? USA? Hvordan klarer man å levere fra seg 10 uker gammel baby så mange timer? Vi er jammen heldige i Norge!

 17. Linn says

  Hei,
  Vår frøken begynte å snu seg da hun var 3,5 mnd og klarte da ikke snu seg tilbake, så hun ble liggende med ansiktet ned i madrassen. Kjenner «hysterisk-mamma-følelsen». Vi kjøpe en slik sovepose med seler som nevnt over her. Funker supert. Hun er nå 8mnd og ligger i den enda fordi hun fremdeles planter ansiktet ned i madrassen eller setter seg opp og våkner, og jeg blir hysterisk, haha. Regner med hun sikkert hadde snudd på hodet, men ja.. Posen er gull:) lykke til!

 18. Hanne says

  Hei! Jeg anbefaler at du hører på podcasten om krybbedød fra Foreldrerådet (#75). Der sier lederen av LUB at man ikke trenger å snu barnet tilbake til rygg hvis de har begynt å rulle til mage av seg selv. Hun sier også at det er viktig at barnet ikke har for trangt sovemiljø (puter, kosedyr etc).
  http://theaklingenberg.no/foreldreradet/3/

 19. says

  Huff, de vet å skremme vettet av oss disse småtassene <3. Jeg var også veldig bekymret da minien min snudde seg rundt på magen om natta da han var på Sander sin alder. Jeg pratet med helsesøster om det, og hun rådet til å legge han på ryggen slik at han venner seg til at det er foretrukken sovestilling, men at det er fint lite å gjøre med at han snur seg rundt i løpet av natta.
  Men jeg ville nok tatt bort puten og andre tekstiler (som f. eks. sengekant) som han kan få ansiktet sitt inn i. Dette basert på råd fra LUB: https://www.lub.no/forebygging/forebygging-av-krybbed%C3%B8d/s%C3%B8rg-gode-pusteforhold (ikke for å på noen som helst måte skremme deg mer).

  Heldigvis er det ikke så lenge til han finner ut hvordan han snur seg tilbake på rygg eller på siden igjen på egenhånd :-).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *