De første dagene etter fødsel

Nå er vi hjemme igjen, og jeg er så glad jeg valgte å føde på Ahus denne gangen. Jordmoren min under fødselen var fantastisk, og jeg følte meg godt ivaretatt fra vi kom inn døren til vi dro igjen. Etter fødselen fikk vi et stort rom helt for oss selv på barselhotellet, og det var helt magisk. Jeg sammenligner jo alt med hvordan det var forrige gang… Og det er to ekstremt forskjellige opplevelser! Sånn sett er jeg glad for at rekkefølgen ikke var motsatt. Masse plass, to senger, eget bad og bra oppfølging av jordmødre og barnepleiere (man må bare ikke være redd for å trekke i den røde tråden om man lurer på noe eller vil ha hjelp, fordi man er jo litt overlatt til seg selv). Jeg kan hvertfall på det sterkeste anbefale å føde på Ahus 😀

Nå handler det om å finne en slags rytme i den nye hverdagen vår, og det har foreløpig gått fint. Den største utfordringen er når man bare har ett sett med armer å fordele på de to minste. Jeg er overlykkelig over at jeg ikke er sengeliggende med et vondt operasjonssår, og at bekkenet mitt allerede har blitt SÅ mye bedre. Nesten for godt til å være sant, ettersom det bare er få dager siden det var krise. Har bare én liten ting jeg må trekke frem som noe kjipt… Etterrier. Sist hadde jeg ingenting av det, og jeg var klar over at dette er vanlig. Men jeg trodde det handlet om de første timene rett etter fødsel. Ikke tre-fire døgn etterpå!?!

For min del har det faktisk blitt verre og verre, og det er ikke kun ved amming at det gjør vondt heller. Jeg leste at det kan være vondere jo flere barn man har født, men jeg visste ikke at det kunne vare over flere dager. Noen som har hatt det i tre døgn eller mer? Kan det bli bedre av å ta det med ro? Tror kanskje jeg har vært litt i overkant mye aktivitet ettersom det har vært full fres her hjemme med to andre barn, familiebesøk og diverse. Uansett, regner med at det snart går over!

Tenkte jeg ville oppsummere litt mer av barseltiden denne gangen, mest for min egen del. Så får dere som ikke er så interessert i det får hoppe videre 🙂 Det første døgnet etterpå var jeg ganske pigg (sikkert pga adrenalin og hormoner), og følte meg som superwoman rett og slett.

Etter fødselen gikk det overraskende greit å reise seg opp og gå videre til et annet rom, og rundt 1 time senere fikk jeg beskjed om at jeg måtte bestå «tissetesten» for å komme på barselhotellet. Jeg synes ikke det var noe spesielt ubehagelig faktisk, selve sårheten og ømheten kicket inn litt senere. Sikkert pga jeg fortsatt var litt bedøvet i det området akkurat da. Senere på dagen fikk vi besøk og gikk ned i kafeen for å spise middag. Det første møtet med en hard stol var ikke akkurat digg, det må sies.

På kvelden og natten lå Matheo inntil meg, og da jeg våknet neste morgen var jeg støl i hele kroppen. Kunne såvidt løfte opp armene, haha. Sikkert resultatet av amming med spente muskler kombinert med ubehagelige liggestillinger.

Dag 2 var jeg mesteparten av dagen alene på rommet sammen med lille M, sov og slappet av. Emil fartet rundt for å avløse barnevakter og fikse litt praktiske ting, og så kom han tilbake tidlig på kvelden med det jeg følte var den beste hamburgeren jeg har smakt i mitt liv. Fra bensinstasjonen (så jeg mistenker at sansene mine var litt forsterket). Denne kvelden var skikkelig koselig, med tv-serier på macen og masse godis i sengen. Hadde nesten glemt at nyfødte sover typ døgnet rundt i begynnelsen, så han lå bare oppå meg konstant ❤️

På natten til dag 3… da kom melken. For fullt. Den sprengen var så ubehagelig at jeg såvidt sov, heldigvis roet det seg litt ned allerede dagen etter. Jeg ba om mye hjelp for å få til ammingen og brukte opp en hel pakke med MultiMam-kompresser allerede før vi kom hjem. Anbefaler å starte med det så fort som mulig – før man blir sår!! Tenker å vente litt med å skrive om amming fordi jeg vil se hvordan det går først, men hittil har det gått greit.. Utrolig nok?! Innstillingen min har hele tiden vært at jeg kommer til å ta dag for dag når det gjelder ammingen, men foreløpig går det ganske bra. Så jeg håper det fortsetter sånn!

Den siste dagen på barselhotellet var vi hos barnelegen og fikk heldigvis ingen dårlige nyheter. Det virker som han har det helt topp, og hittil har han vært verdens roligste, mest harmoniske baby. Krysser fingrene for at det fortsetter sånn. I går hadde vi vår første dag hjemme alle sammen, og det var både veldig koselig og en liten smule kaotisk. Klokken syv kunne jeg gjerne ha lagt meg og sovet til neste dag. Vi la oss tolv. Jeg og Matheo sovnet halv fire. Og våknet igjen halv fem. Haha.

Nå burde jeg egentlig ha sovet i stedet for å blogge, for vi har den éne soveøkten til Sander på dagtid hvor det faktisk går an å slappe av ordentlig sammen med Matheo. Det er en stor kontrast sammenlignet med da Sander var nyfødt og alt var stille og rolig rundt oss, men deeet visste jeg jo at det kom til å bli.. ❤️ Det er bare litt surrealistisk å plutselig se rundt seg selv her hjemme, og at antall familiemedlemmer er blitt 5.

Foreløpig har det ikke vært et snev av søskensjalusi, så det er hvertfall god stemning her hjemme. Baby blues har jeg heller ikke fått, men i går føltes det ut som om kroppen ikke helt hadde kapasitet til å ta innover seg all kjærligheten. Jeg kan få dårlig samvittighet over at jeg ikke bare kan ligge med Matheo på brystet 24/7, samtidig som jeg er livredd for at Sander skal føle at mamma er blitt «annerledes» – men foreløpig tror jeg ikke han skjønner at babyen er et ekte menneske engang. Med flere barn må oppmerksomheten deles, og den følelsen synes jeg er litt todelt. Vanvittig fin, fordi jeg har flere å være glad i – men på en måte også nesten trist.. fordi jeg ikke kan være flere steder samtidig. Jeg vil klone meg selv!!

I dag tidlig kjørte Emil til Lillestrøm for å levere på skolen, så da fikk jeg oppleve min første morgen alene med de andre to. Jeg har ikke ORD for hvor mye jeg respekterer aleneforeldre! Sander er jo i den alderen hvor han er høyt og lavt konstant, og han er så aktiv at du kan bare glemme det.. Det må skje noe nytt hvert sekund, og jeg har ikke sjangs til å f.eks sette meg litt ned i sofaen for å amme lille M. Da er Sander oppe i sofaen sammen med oss på to sekunder og prøver å klype Matheo i ansiktet, rive ned persiennene eller kaste seg ut igjen med hodet først. Jeg var helt svett da Emil kom hjem igjen, og da hadde jeg bare vært alene med dem i to timer. Såååå… Jeg skjønner godt at mange ønsker litt mer aldersforskjell mellom barna sine ?

Nå skal vi få hjemmebesøk av jordmor. Det er egentlig masse mer jeg har lyst til å skrive, men jeg har allerede brukt for mye tid på dette innlegget og de neste «pausene» tenker jeg å prioritere litt søvn og babykos! ?

Comments

 1. Renate says

  Hadde det likt som deg. Ingen etterrier med første, helt grusomt med andre. Dro i snoren hele tiden på barsel for å få smertestillende, gjorde vondt bare babyen knirket litt. Varte rundt en uke før det ga seg. Har du fått naproxen med hjem? Det hjalp veldig for meg, merket virkning med en gang.

 2. Anette says

  Så kos! Jeg skal ha nummer to til høsten/vinteren og nå gleder jeg meg skikkelig etter dette innlegget ? Blir spent på hvordan det blir med en treåring i hus, som er ganske mammadalt. Men de kommer til å få så mye glede av hverandre.

  Kos deg! PS: håper på pod på onsdag ?

  • Annette Haga says

   Så hyggelig, tusen takk!! Det blir nok både litt slitsomt og helt fantastisk på samme tid ❤️ Jaa det blir pod i morgen! ?

 3. Celine says

  For et fint innlegg <3 Gratulerer så mye, håper du koser deg masse med alle gutta dine!

 4. Anette says

  Gratulerer så mye, han er helt nydelig ? Kunne du skrevet litt mer detaljert angående fødselen din? Jeg har termin om 2 uker selv og syns det er sååå spennende å høre om ?

 5. Marianne says

  Har to små med 18 mnd i mellom og det var ganske tøft i starten når eldstemann var høyt og lavt konstant og ikke var helt mottakelig for normal kommunikasjon ennå. Nå har eldste blitt noen måneder eldre og det er en helt annen verden. Det går an å forklare at man ikke skal ligge oppå lillebror, at det er farlig å klatre på trappegelenderet, at vi ikke skal ta alt kjøkkenutstyret ut av skuffene osv. Han hører innimellom ? Og når lillebror må ammes er det barne-TV tid ? Kos deg masse og nyt tiden, den flyr virkelig unna med nummer 2 ☺️

  • Annette Haga says

   Tusen takk!! Ja jeg gleder meg til han blir litt større og forstår litt mer??

 6. Susanne says

  Gratulerer med nydelig gutt? Kjenner meg igjen i mye av det du skriver, fikk selv lillebror her for 8 uker siden og dagene går i ett. Men nå er storebror 7 år og skjønner mye mer. Jeg kan likevel fortsatt kjenne på følelsen av å ikke strekke til, og ikke gi nok kjærlighet til begge selv om kjærligheten er like stor.
  Angående etterrier, sleit jeg med det i 3-4 uker etter fødsel. Det var verst den første uken, så jeg håper du slipper billigere unna?
  Nyt tiden med begge 2, du vet jo hvor fort tiden går!

  • Annette Haga says

   Så koselig å høre!! 3-4 uker?? stakkars deg! Men når man er ferdig glemmer man vel smertene fort heldigvis. Takk for kommentar ?

 7. Mia says

  Jeg hadde etterrier i godt over en uke med mitt andre barn. Var selv sjokkert over at etterriene var så smertefulle og de kom ikke bare når jeg ammet, men flere ganger på dagen! Utrolig slitsomt, men gikk som sagt over. Tok Paracet for å klare meg:) lykke til!

  • Annette Haga says

   Uff det var lenge! 🙁 Nå virker det heldigvis som at det går over for meg!

 8. Kristine says

  Gratulerer sååå mye med fine lillebror Matheo! Veldig koselig å høre litt om hvordan du har det, glad du har lyst til å skrive det ut 🙂 Har to tette selv, så kjenner meg veldig igjen – minste er akkurat blitt et år, og med våren kom minnene om den første tiden. Intens, fin og mye følelser! Søskenbåndet som kommer ganske fort er magisk <3

 9. Sara says

  Hei du. Gratulerer så mye til dere med lille skjønne gutten! Jeg har et spørsmål, jeg skal selv bli mor for første gang med termin i august. Og jeg blir skremt og lei meg fordi jeg er så redd for at når barnet kommer så skjønner jeg liksom ongenting? Reiser på barselhotellet og blir alene med mann og nyfødt unge og hva da? Skal jeg vite når
  Ungen skal spise? Bades? Smerter? Hvor ofte skal vi skifte på? Skal den sove lenge? Redd for at de skal se jeg ikke forstår noe og tilkalle BV.. Får helt angst jeg, sånne ting bekymrer meg.. 🙂 klem

  • Annette Haga says

   Tusen takk! Skjønner deg veldig godt. Men husk at ingen spørsmål er dumme og bare be om masse hjelp! I begynnelsen gjør man ikke så mye annet enn å amme babyen ca hver 3-4 time (eller når man ser at babyen leter etter noe å sutte på). Men du må ikke være redd for å spørre om alt det du lurer på❤️ De er der for å hjelpe deg!! Og morsinstinktet kommer☺️

 10. Sandra says

  Gratulerer så mye med nydelige lille M! Det er så koselig å følge deg og den fine familien din☺️
  Etterrier er et tegn på at livmoren trekker seg sammen igjen, så det er faktisk bare positivt selv om det er fryyyktelig vondt! Husker jeg hadde litt etterrier med første jenta mi, det var veldig vondt! Men etter jente nr 2 var det helt ille! Vil tro at du snart er ferdig med «riene». Lykke til og kos deg masse masse i barseltida! ?

 11. L says

  Så koselig at du forteller <3 Nydelig familie dere er.

  Blir så glad når du fikk en god opplevelse fra Ahus, min var helt grusom! Selve fødselen var kjempefin, med en fantastisk jordmor. Men alt etterpå vil helst bare glemme! Fikk først beskjed om at lille var for liten til sykehotellet og ikke klarte jeg «tissetesten» og jeg var så skuffet over meg selv, for jeg ønsket så gjerne å være på barsel sammen med lille og samboer. Så fikk vi beskjed om at det var fult på barsel og måtte på enerom på sykehuset, selvom om h*n var alt for liten og jeg ikke hadde klart testen. Så der ble jeg lagt alene, som førstegangsmor og hadde egentlig mer nok med meg selv. Det verste døgnet i hele mitt litt og det satte så traumer at det endte i fødselsdepresjon ( panikk og angst ) Har det i dag heldigvis mye bedre, men kjempe skeptisk om jeg tør å føde på Ahus igjen :/

  • Annette Haga says

   Ånei stakkars deg, det hørtes virkelig grusomt ut!! Skjønner godt at du er skeptisk til å føde der da! Vil vel tro at det er ekstremt uvanlig. Glad for at det går bedre med deg nå, om du skal føde igjen så bør du virkelig ta en prat med sykehuset og fortelle om erfaringen synes jeg.. Stor klem

 12. Lena says

  Gratulerer så mye til hele familien! Kjenner meg veldig igjen, storebror er 2 og lillesøster har blitt 7 mnder nå. Det blir heldigvis bedre etter hvert? Barna blir større og man finner måter å løse de merkeligste situasjoner på. Ville bare tipse om å bruke ammeskjold med en gang man merker at man blir sår, med storebror gikk jeg med åpne sår i 4 mnder pga ammingen og det at jeg ikke turte å bruke ammeskjold før det var gått så langt at det ikke var til å unngå. Når lillesøster kom tok jeg de på med en gang jeg ble sår og sluttet å bruke de litt før det var grodd helt (pga de reduserer melkeproduksjonen litt hos meg), og har utrolig nok ikke slitt med sårhet siden! Synes det er dumt at man skremmes slik til å ikke bruke de om alternativet er at man må slutte å amme fordi det er helt forferdelig vondt. Krysser alt for at du skal slippe en vond ammeopplevelse, selv om at flaske selvfølgelig er et like godt alternativ?

 13. Kamilla says

  Gratulerer så mye med lille Matheo ? Nyt dagene med den fine familien din. Det er så deilig å høre at du er så fornøyd med Ahus. Ligger her selv på dag 2, etter å ha blitt satt igang. Har selv bare gode opplevelser til nå, og har god tro på at det fortsetter slik til lille i magen er ute ☺️

 14. Michelle says

  Hei! Gratulerer så mye med babyen! Gleder meg til å høre/lese fødselshistorien!

  Hørte foresten på den forrige episoden deres der dere snakka om msn groups. Jeg drev også mye med det da jeg var yngre. Du drev vel med å lage layouts og bannere? Hva kalte du deg da du lagde til folk?

  Nyt tiden med den nyfødte og storebrødrene! Klem ❤️

 15. AiLing says

  Gratulerer!

  Kan du skrive et innlegg om navnevalg? Var M blant navnene dere vurderte sist?
  Min mini heter Matheo og vi vurderte faktisk Sander.

  Hvor mange barn ønsker du? Ønsker du deg en jente?

 16. Amanda says

  Gratulerer ❤️
  Fødte selv barn nr to 12. mai, og mine etterrier er nettopp gitt seg… Kjempevonde og konstante, føltes det ut som. Håper du ikke må gå like lenge med dine ?

  • Annette Haga says

   Det er et stykke tøy som er elastisk, så du kan ha babyen inntil deg hud mot hud:) Fikk det med meg hjem fra ahus!

 17. Maren says

  Gratulerer så mye med en nydelig gutt ? Likte innlegget veldig godt, har en liten en på snart 8 mnd selv så synes slike innlegg er interessante å lese ? Gleder meg til å følge hverdagen deres framover med to små og til pod i morgen?? Lykke til med barseltida, klem ❤️

 18. Aldijana says

  Hei og Gratulerer så mye til alle dere ?Jeg har fulgt bloggen din i mange år, og må si at jeg synes den blir bare bedre og bedre ettersom du har blitt mamma. Jeg har selv blitt mamma for første gang for snart 5 mndr siden?Det var så koselig å lese på bloggen din i graviditeten. Slet også med bekkenløsning og lille jenta ble tatt med keisersnitt. Synes det er koselig å stikke innom bloggen din, med masse fine bilder og ærlige meninger. Nyt tiden fremover, synes den går så fort ??

 19. Rikke says

  Gratulerer så mye med den lille! ? vil du skrive hva du fikk bruk for på sykehuset av det du hadde pakket med deg? Skal selv føde på a-hus i juli, med første barnet. Så trenger all tips jeg kan få! Godt å høre du var så fornøyd der ? Kos deg masse med familien!

 20. Betina says

  Gratulerer så masse Annette!! <3 Lurer forresten på hvor den fine hvite blusen din er fra?? Stor klem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *