Dagene etter fødsel

DAG 1 / TORSDAG

Vet ikke helt når denne dagen startet egentlig, ettersom jeg lå våken mesteparten av natten og ammet Sander, eller bare så på at han sov.. Ellers er det jo ikke sånn kjempestas med tomannsrom etter fødsel akkurat synes jeg! Spesielt ikke når man er «lenket» til sengen og ikke rekker frem til verken fødebag eller noe annet på egenhånd (haha, angående den fødebagen.. tror jeg fikk bruk for 10% av det jeg hadde pakket med).

Jeg bruker smertepumpen en del. På en skala fra 1-10 føler jeg at smertegraden er på 1-2 når jeg ligger stille. Så det er helt ok. Jeg tenkte derfor at det skulle gå greit å reise meg opp ved hjelp av morfin – selv om jeg har hørt at det er ubehagelig. Men det føltes ut som om jeg ble knivstukket i hele magen. Det var en smerte jeg ikke var forberedt på i det hele tatt! Jeg fikk helt sjokk over smertene og begynte å gråte, ble utrolig flau over meg selv, men det var bare så vondt. Jeg kom meg derfor ikke i dusjen så tidlig som planlagt.. Senere på ettermiddagen ble kateteret fjernet, og jeg måtte inn på do for å tisse rundt kl fem. Det var vondt å reise seg og gå, men forbedring fra forrige forsøk. Ellers var jeg ganske medtatt av morfinen – den gjorde meg vanvittig trøtt og ikke minst kvalm! Jeg måtte få kvalmestillende et par ganger, ettersom jeg holdt på å kaste opp over meg selv/babyen.. Ellers fikk jeg tatt igjen litt søvn da Emil var der (han kunne være på rommet mellom kl 9-21).

sander7Ammingen gikk bra når jeg først fikk «hektet» han på, men han «falt av» igjen veldig ofte. Jeg måtte derfor få litt hjelp med å få lagt han til riktig, men det gikk ganske bra ettersom han var ivrig på å suge. Han ville spise ganske mye, så den ene gangen på natten ammet jeg 2 timer i strekk – og da han først sovnet turte jeg ikke å flytte på han – så jeg lå stiv av skrekk ved siden av, DØDSTRØTT, men redd for å sovne selv. Her skulle jeg egentlig ønske at jordmødrene kunne hjulpet til litt mer på natten (jeg klarte ikke løfte han over til egen seng selv), men de mente han sov så godt at det var dumt å flytte på ham når han først sov. Det var en av grunnene til at jeg gjerne ville reise hjem litt tidligere fra sykehuset, slik at jeg kunne få hjelp av Emil på nettene. Ellers må jeg si at jeg fikk masse god hjelp fra jordmødrene altså, og jeg følte meg godt ivaretatt på sykehuset.

DAG 2 / FREDAG

Denne morgenen var jeg fast bestemt på at jeg skulle starte dagen med en dusj. Nå hadde jeg vært sengeliggende siden onsdag, og jeg følte meg ekkel og skitten. Smertene har avtatt litt, så jeg sluttet å bruke smertepumpen. Og den første dusjen? ÅH, det er den beste dusjen jeg har tatt i mitt liv. Selv om kroppen føltes helt mørbanket. Jeg er glad jeg tok med leave in-balsam til håret forresten, det var jo blitt helt tovete, haha. Jeg ga beskjed om at jeg gjerne ville dra hjem i dag, og heller komme meg på sofaen og slappe av der. Vi tok med Sander på nyfødt-screening og fikk et lite kurs i vask og stell. Ellers er melkeproduksjonen kommet godt i gang – noe som er VONDT. Det både føles og ser ut som om puppene er blitt femdoblet i størrelse sammenlignet med dagen før, og jeg overdriver ikke! Har mest lyst til å bare finne en kniv og skjære dem av, haha..

sander793Det er godt å komme hjem, men jeg har vondt overalt, klarer ikke å gå ordentlig oppreist, og jeg gråter en del. Jeg hoster hele tiden, noe som sender støt med smerter gjennom hele kroppen. Orker såvidt å se meg selv i speilet – med vonde pupper som sprenger og lekker, krokete rygg og en deigete mage med et operasjonssår som verker. Babyen vår er så perfekt, men kroppen min er helt ugjenkjennelig. Jeg vet ikke hva jeg hadde forventet meg egentlig, selv om jeg vet at det tar lengre tid å komme seg etter et keisersnitt enn vaginal fødsel, så føler jeg meg virkelig elendig. Samtidig utrolig, utrolig lykkelig over lille gullet vårt. Men det er deilig å være sammen med Emil på natten, som tar seg av bleieskift og sørger for at jeg får tatt igjen litt søvn. I dag skiftet jeg forresten den første bleien – i hele mitt liv! Haha, jeg har jo aldri gjort det før, så jeg måtte le litt da jeg skjønte hvor enkelt det er.

DAG 3 / LØRDAG

Auuuu, puppene sprenger og er såre – og det kommer blod fra skorpene. Jeg bestemte meg for å teste elektrisk brystpumpe i dag for å se om det kunne hjelpe litt, men det var helt uutholdelig vondt og da det dryppet mer blod enn melk var det STOPP. Dette får jeg prøve igjen senere… Jeg smører inn med Purelan og bruker Mam-kompresser, men det føles ikke som det hjelper i det hele tatt. Flere ganger må jeg bite inn i et håndkle for å ikke hyle Sander inn i ørene mens jeg ammer han. Veldig slitsomt, men jeg kjemper på! Ellers har hosten blitt enda verre, og jeg kjenner meg litt desperat. Denne natten sover jeg nesten ikke – men det er ikke pga Sander, men pga all hostingen, vondt i ryggen, vondt i magen, overalt. Jeg klager såpass mye at jeg synes synd på Emil (bare ikke like mye som jeg synes synd på meg selv for å være ærlig, hehe). Må jo føles ut som om han har to babyer i huset som gråter på hver sin kant…

sab4

DAG 4 / SØNDAG

Siden vi dro tidlig fra sykehuset har vi en time for vektkontroll på Rikshospitalet i dag. Dette er første dagen jeg orker å sminke meg etter fødsel, og jeg føler meg hakket mer menneskelig. Jeg går i sneeeglefart gjennom sykehuset og opp til barselavdelingen, der vi først veier Sander. Da vi dro hjem veide han litt over 2,7 og nå var han nesten tilbake på fødselsvekten sin! Jeg blir litt stolt over at han har fått i seg masse melk og lagt på seg bra.

Jeg fikk også en til å se på operasjonssåret mitt, fordi det har føltes ut som om det har revnet etter all hostingen. Selv om jeg visste det bare var innbilning, var det veldig fint å få en bekreftelse på at såret ser fint ut. Jeg fikk også tips om en reseptfri hostesaft jeg kunne ta litt av, HURRA!! Ellers gråt jeg masse under ammingen i dag også, men på sykehuset fikk jeg beskjed om at sugeteknikken var perfekt – så det gjelder bare å stålsette seg og håpe at det går over i løpet av de neste 7-14 dagene..

sondag7

DAG 5 / MANDAG

Sander sover masse, og natt til i dag sov han helt fra 23:30 til klokken 06 (da vekket jeg han for å amme). Han sover dessuten fint i sin egen seng ved siden av oss. Så foreløpig er vi veldig bortskjemte, spent på om det fortsetter eller ikke! Hostesaften har virkelig hjulpet, så smertemessig er jeg over det verste når det kommer til magen. Vi fikk hjemmebesøk av jordmor, og det var veldig hyggelig. Hun hadde med vekt, og i dag var Sander godt over 3 kilo! Men han er fortsatt så liten altså. Størrelse 44 (prematur) passer perfekt, mens han svømmer i str 50 og 56… Hvis han fortsetter å legge på seg i denne farten, så passer resten av garderoben snart da 🙂

sander985Jeg spurte om råd angående ammingen, og fikk igjen beskjed om at han tar brystet riktig, så forhåpentligvis vil det bli bedre med tiden. Jeg ble vist hvordan man håndmelker – og testet det senere på dagen. Men jeg synes ikke det var så lett å få det til selv, får fortsette å øve på det! Ellers så er Sander blid og fornøyd, og vi har ikke opplevd noen utfordringer. Når han gråter er det enten fordi han er sulten eller trenger å skiftes på, og ellers er han bare rolig! Jeg har hørt at man ikke bør introdusere smokk før etter 3 uker pga babyer kan bli sugeforvirret, men det har vi allerede gjort og det fungerer helt supert for oss. I dag badet vi han dessuten hjemme for første gang <3

DAG 6 / TIRSDAG:

I dag var formen bedre, så vi kom oss ut på første trilletur sammen!! Det var stor stas, selv om det ble en ganske kort tur på grunn av slapsete underlag. Var så godt med litt frisk luft igjen! Ellers er status ganske lik som de andre dagene når det kommer til selve ammingen. Vi bestemte oss for å teste å gi han en liten flaske med NAN for å gi meg en liten pause, og det gikk helt fint – han var like ivrig på puppen noen timer senere. Jeg ønsker helst å gi han morsmelk så mye som mulig, men det er jo uansett greit å vite at det går an å kombinere. Når sårene/skorpene forsvinner blir det forhåpentligvis bedre.

sander894

DAG 7 / ONSDAG:

21. mars – termindatoen!! Og i dag er Sander 1 uke gammel. Dette har vært den beste dagen etter fødsel, så langt. Jeg sov i armkroken til Emil hele natten, og det var så godt. Selv om jeg er ihjelforelska i babyen vår så er det viktig med litt kjærestekos også. Jeg ammet Sander og skiftet bleie kl 04, og så stod jeg opp kl 08 for å amme igjen. Da sov Sander og Emil i to timer til, og jeg fikk tatt meg en lang dusj, sminket meg og ryddet før de stod opp. Etter å ha vært relativt sengeliggende den siste uken er det SÅ deilig å kjenne meg mer oppegående! Endelig klarer jeg å rette opp ryggen mer, og ikke slepe meg rundt som en gammel dame. En ting som har fungert litt mtp ammingen i dag er at jeg har begynt å «varme opp» først, slik at det kommer noen dråper før jeg gir brystet til Sander. Da suger han ikke like satans HARDT som til vanlig – så det skal jeg fortsette med + masse smøring.

sander444Jeg ser at disse oppdateringene kanskje har et i overkant negativt fokus og sikkert kan oppfattes sytete. Men oppi alt det vonde har det såklart vært mange flere, fine øyeblikk som veier opp for det ganger 1000! Det tar jo ikke lang tid før jeg sikkert føler meg helt fin igjen, og da kommer jo alt det andre til å bli glemt veldig fort. Jeg kjenner meg uansett som verdens heldigste mamma <3

Comments

 1. M says

  Kommenterer aldri noe men nå må jeg bare. Først og fremst gratulerer med nydelig baby! Amming er vanskelig, det er vondt og kjipt i starten. Jeg hadde det som deg til å begynne med, jeg gruet meg til hvert eneste måltid fordi jeg var sår og fordi baby sugde tak som en liten igle. I dag er baby blitt 1 år, ammer flere ganger om dagen enda og er så og si aldri syk så stå på om du tror du orker det <3 mamkompressene er geniale, og de beste ammeinnleggene for såre nipler er lilleba sine (selvsagt bare basert på egene meninger, men etter tre barn og mye amming tror jeg jeg har litt peiling.) masse lykke til i den fantastiske tiden som kommer, og husk å bruke tid på deg selv også. <3

 2. Sarah says

  Hei:) ville bare tipse deg om ammehjelpen på Facebook, eller ammehjelpen.no. De er veldig flinke og hjelpe kvinner som deg i din i situasjon. Selv om babyen suger perfekt så vil jeg tro noe kan gjøres. Lykke til videre:)

 3. Maria says

  Så fint du skriver! Du får frem både det koselige og sånn det faktisk er/kan være synes jeg <3 Synes det høres ut som du har knukket "ammekoden". Å håndmelke i en kopp eller en flaske og gi det før/etter amming kan være lurt som du skriver, da får du litt pause, så kan sårene få litt tid til å gro 🙂 Det kan stå kaldt i kjøleskap i noen timer, så du kan bruke det senere også. Kos dere i tiden fremover <3 klem

 4. Kristin says

  Gratulerer så masse med prinsen ♡
  Jeg har fått to barn, hun første er 2 år nå og han andre er 5 mnd. Og mitt beste tips med ammingen er å lufttørke så mye og ofte du kan. Selv om det lekker som en foss. Det er det beste som fins. Hold ut med ammingen. Det kommer til å være vondt lenge, plutselig så er det ikke noen problem lenger. Jeg håper det var ett godt nok råd. Du må ha masse lykke til videre. Ta vare på tiden, for det går VELDIG fort.
  Klem fra Kristin

 5. Signe says

  TUSEN TAKK for dette innlegget, Annette!! Så utrolig deilig å lese at andre har det på akkurat samme måte. Tror alle skjønner at alt det positive veier opp for det negative og at det er sinnsykt mange fine øyeblikk i løpet av denne perioden. Men det er også knalltøft, med amming og en kropp som ikke fungerer som vanlig. Da er det vanvittig deilig å ikke føle seg helt alene.. TUSEN takk!!

 6. Benedicte says

  Tusen takk for din ærlighet! Stå på, det sies at alt blir bedre med tiden mtp ammingen<3

  Hilsen kommende førstegangs mamma

 7. Elise says

  Tusen takk for at du deler utilslørt og nyansert om den første tiden etter fødsel. Jeg setter sånn pris på å høre at det er andre som har opplevd det som ganske tøft også. Ønsker deg alt godt og håper du får en fin tid med lille Sander fremover<3

 8. Maria says

  Oppfatter ikke innlegget ditt som sytete men som realistisk ❤️ Jeg har hatt to akutte keisersnitt og kjenner meg veldig igjen i det du skriver..du må bare ta tiden til hjelp, selv om det er kjedelig. Jeg syns det hjalp å prøve å bevege meg litt. Gikk en tur ut alene på 10 minutter, det var det jeg klarte i begynnelsen, men syns det hjalp litt. Nyt tiden og sov mens du kan!

 9. Silje says

  Gratulerer<3 ammingen blir bedre etterhvert! Første 2-3 ukene er et helvete! Vær flink å lufttørke også:) kansje du kan bruke albueskjell eller noe på brystene slik at sårene ikke setter seg fast i klær/innlegg. Ammet første mi i 13 mnd, og ammer en på snart 7 mnd nå. Har ikke vært enkelt, men det er så digg å ikke dra rundt med den flaska:) lykke til videre! Sander er nydelig!

 10. Renate says

  Sjekk ut kompressene som heter Nursicare. De fås kjøpt på de fleste apotek, og var det eneste som hjalp da jeg slet med såre, blødende bryster i starten av ammingen. Ønsker deg masse lykke til! Det er beintøft mens det står på, men heldigvis blir det bedre <3

 11. Madeleine says

  Fikk så vondt av deg når jeg leste om smertene under ammingen! Man kan ikke ha det sånn!!!! Hadde det akkurat sånn selv, driiit vondt! Den smerterefleksen er sånn at man nesten kaster ungen bort fra puppen!:P Jeg ble ikke vant til den smerten som de sa og hadde ikke tålmodighet nok… Jeg løp rett på apoteket når jeg kom hjem fra sykehuset og kjøpte brystskjold fra medela og en støttende ammepute fra mybreastfriend for å kunne slappe av. Takk Gud! Ammeekspertene mener at det er dumt å bruke ammeskjold pga sugeforvirring, men glem det, skjedde ikke her. Byttet på med ammeskjold og flaske uten problem. Etter et par tre uker med skjold var det ikke vondt i det hele tatt og jeg kunne amme uten skjold og pumpe meg til flaske! Ps: de ammeskjoldene har forskjellig størrelse! Jeg trodde jeg var S men M passet best! Mye rart, men det var gull verdt for meg hvertfall!

  Lykke til:)

 12. Silje says

  Gratulerer så mye med lille Sander! Vi fikk vår lille for snart to måneder siden, og jeg må si at det er så deilig å lese dagboken din. Det var ikke bare solskinn hos oss med amming, og jeg var helt mos i kroppen etter fødsel selv – så det er faktisk veldig fint å lese en ærlig beretning om hvordan den første tiden kan være. Hos meg funket pumpen når jeg ble alt for sår, men da på den laveste styrken. Ønsker deg og Emil en god barseltid videre!

 13. Ingrid says

  Så fine bilder – og for en nydelig liten Sander dere har fått! Har ikke gjennomgått et keisersnitt selv men jeg hadde nok hatt de helt samme tankene selv! En vaginal fødsel er jo vondt og tar noe tid å komme seg etter så føler med deg! Ikke minst dette med ammingen, men det kommer seg! Hang in There <3 så fint at du skriver ned dette når du husker det 🙂 kos dere masse videre med Sander! Babytiden flyyyyr (selv om du sikkert har hørt det tusen ganger før)

 14. says

  Ååh, så utrolig hyggelig å se at du og Emil har fått en nydelig liten gutt. Jeg kjenner meg veldig godt igjen i alt du skriver, men ammingen går heldigvis bedre etter en stund! Plutselig har du glemt alt det vonde, og koser deg med ammingen ❤️

 15. Kristine says

  Hei!
  Vil bare gratulere deg så masse med en nydelig gutt! Jeg ble selv mamma 9. Mars så jeg vet AKKURAT hvordan du har det! Spesielt med ammingen. Jeg hadde masse melk, kjempe bra produksjon og lille sugde som bare det, men jeg ble vanvittig sår! Jeg hadde store sår på brystknoppene som blødde, og jeg følte meg helt rådvill… vi holdt på med pumping og mme de første dagene og jeg var utrolig frustrert og holdte på å gi opp hele ammingen. Jeg fikk derfor time på ammepoliklinikken på ahus for hjelp. Der ble jeg anbefalt en salve som heter Bruledine, det har vært min redning, den MÅ du kjøpe.
  Jeg smurte på denne to ganger om dagen, og pumpet/ga mme (ingen amming) for å la puppene få hvile. Det tok under to dager, så var brystene helt fine med null sår! Tro det eller ei, men sårene var forduftet. Jeg prøvde meg derfor forsiktig å legge til lille, og det gikk som en drøm. Nå fullammer jeg uten problemer eller smerter 🙂

  Jeg beundrer deg for stå på viljen din, og håper du får til dette! Mitt beste tips er hvertfall bruledin salven, da jeg kan kjenne meg veldig igjen i de smertene og den sårheten du beskriver.

  Masse lykke til videre og nyt barseltiden så godt du kan <3

 16. Gitte says

  Ikke sytete, bare ærlig! Ammingen er skikkelig vanskelig og ikke minst vond – i starten.. det går heldigvis over og blir lettere med tiden. Synes det er skikkelig fint at du skriver hvordan det er jeg, det er faktisk ikke bare bare..
  Fantastisk nydelig gutt! Gleder meg til å følge dere videre:)

 17. says

  Så fint at du deler alt <3 det er beintøft å bli mamma, og mye vondt og slitsomt – selv om det er såå mye fint og kjærlighet også <3 Jeg måtte være på sykehuset i 8 dager, og leengtet hjem for å kunne ha hjelp av pappaen på natten osv. Det er så fint å komme hjem og starte på det ekte livet <3
  Alt blir bedre og går seg til litt sånn etterhvert! Bare nyt babyboblen og gjør de tingene du føler er best for deg og baby! Folk kommer med ganske mange «tips» , stort sett godt ment, men ikke hør på de hvis du ikke føler de er rette for deg 😉

 18. Louise says

  Gratulerer med en nydelig gutt. Kjenner meg så godt igjen om det du skriver om amming. Jeg brukte ammeskjold de første par ukene. Hjalp masse. Babyen klarte fint å amme med det☺ lykke til videre
  og nyt tiden, den går så altfor fort☺

 19. Camilla says

  Syns du skriver så fint, Annette! Har termin om 5 uker. Syns det er så bra at man viser at alt ikke er like rosenrødt, men allikevel virker så fantastisk 😀 Gleder meg kanskje enda mer til fødsel og tiden etter, etter å ha lest innlegget ditt <3 masse lykke til med den fine familien din!

 20. Marte says

  Du syter ikke. Du er ærlig! Det er akkurat sånn det er å få en baby og bli mamma 🙂 selv venter jeg nr 3 om 2 to uker, og vet at det er akkurat dette jeg går til. Kos dere <3 (og når det slutter å gjøre vondt å amme, er ammingen sååå koselig!)

 21. Therese says

  Koselig og ærlig lesing:) Skal selv bli mamma for første gang til sommeren, så sluker alt jeg kan lese nå i forkant! Hvordan kom dere fram til navnet forresten? Alltid koselig å høre sånt syns jeg:)

 22. Anne says

  Så herlig å lese en dønn ærlig tekst om hvordan det er å bli mor for første gang. Tar meg tilbake 5 måneder til da jeg var i samme situasjon. Hold ut med ammingen om du klarer (ingen skam å gi seg selvfølgelig). Jeg var helt uforberedt på hvor mye tid og bekymringer det medførte i starten. Heldigvis slutter de å suge så satans hardt etter hvert, brystvortene herdes og sugeteknikken kommer på plass. Anbefaler tvillingstilling! For meg tok det en måned før jeg følte ammingen gikk uten problem, høres ut som at du virkelig står på <3

 23. Cath says

  Det er ikke sytete i det hele tatt. Var gjennom det samme i høst, og ble også tatt litt på senga av hvor vondt det faktisk var etter ks. Men det blir heldigvis snart bedre, også ammingen! Etterhvert er det som du aldri har gjort annet 🙂 lufttørking med litt morsmelk på det såre kan også hjelpe.

 24. J says

  Synes det er fint at du gir oss et innblikk i tiden med en nyfødt, bak «glansbildet»! Gratulerer så mye, han er skjønn <3

 25. Maja says

  Ærlighet varer lengst <3 Du er tøff som deler et ærlig bilde. Jeg hadde det akkurat som du beskriver etter første fødsel, og jeg følte det var noe galt med meg fordi jeg hadde forberedt på en rosenrød barseltid. At ammingen kunne bli trøblete og hvor mye det gikk inn på meg var jeg overhode ikke forberedt på. Så det at du skriver ærlig nå, gjør kanskje at en vordende mamma blir litt bedre forberedt og at hun ikke blir skuffet om hun også har en litt trøblete start med diverse<3 Det er godt å vite at man ikke er alene. Heia deg! Håper amming og smerter i operasjonssåret blir bedre snart! <3

 26. Elisabeth L says

  Dette oppfattes ikke sytete ut i hele tatt for min del, og jeg er bare utrolig takknemlig for at du deler alt så ærligt og ekte, og fremstiller ikke alt som super perfekt 🙂 tror du er den første bloggere jeg har fulgt som har vært så åpen om alt dette, og jeg har mye jeg kan lære av når det er min tur etter å ha fulgt deg på hele reisen <3 hadde en i familien med keisersnitt, og hun kom seg tilbake så fort, men nå lærte jeg at ingen fødsler er like og vi er alle ulike 🙂 håper smertene avtar helt for deg etterhvert, klem <3

 27. Line says

  Hei kjære deg. Synes ikke det er sytete i det hele tatt. Takk for at du er ærlig og forteller ting akkurat som det er. Jeg kjenner meg så igjen i det du skriver. Hadde selv keisersnitt på grunn av seteleie. Vonde pupper med skorper er ikke digg. Godt å få en pause med erstatning innimellom 🙂 Å få barn er jo det største man kan oppleve, men jammen er det tøft også. Ting blir bare bedre og bedre. Lykke til <3 Klem fra Line

 28. Lise maridal says

  Gratulere med lille gutten ❤️
  Ville berre tipse om medela ammeskjold! Har brukt dei på begge mine barn, og NPR sårene er grodd var det ingen problem å få sei til å ta kun brystet uten. Sparer deg for dei store smertene, og forhindrer at sårene sprekker opp for kvar Ammeøkt! Selges på apoteket.Litt styr med sterilisering/koking av skjoldene, så kjøp nokre pakker, men så vert det!

 29. Tonje says

  Synes ikke du klager jeg 🙂 Du bare skildrer virkeligheten 🙂 Synes faktisk det er imponerende hvor positiv du er med tanke på smertene. Kos dere videre <3

 30. Re says

  Så fint innlegg <3 du ser helt fantastisk
  ut, gravidgløden er byttet ut med mammaglød! Beundrer at du som blogger legger ut en så usminket og samtidig fin tekst. Jeg forstår bare ikke de som legger ut bilde av sin veltrente kropp i undertøy like etter fødsel fordi det er så viktig budskap at noen (få) kropper ser sånn ut! Når man har skapt et helt nytt menneske er det veldig rart at det skal være fokus.. Når det er sagt så ser du utrolig flott ut på bildet nederst og hvis det stemmer at magen er deigete, så varer nok ikke det lenge!
  Jeg skal bli mamma for første gang i starten av juli og har likt så godt å følge med på dine oppdateringer som gravid og nå syns jeg det er utrolig fascinerende å lese om dine første erfaringer som mamma. Mange sier at de første mnd er helt crazy og at det blir fint etter hvert, men da kan det være fint å lese at det kan være mye fint helt i starten også!

 31. Bonnie says

  Breastfeeding was also very painful for me at first… The wounds were so sore I could not put a shirt on! I was just topless all the time at home for the first month. But it did get better after that… I don’t remember the details but maybe towards the end of the second month… One day there was no more pain and now my «baby» is almost 2 years old and we still breastfeed in the morning and at night. Stay strong, you are doing great!!!

 32. Karoline says

  Jeg liker å lese «referat» dagene etter fødsel. Alt er ikke perfekt og det er du flink til å formidle ❣️

 33. Anniken says

  Syns ikke det høres negativt ut i hele tatt, men akkurat så passe følsomt, slitsomt og nytt det faktisk er å få baby. Husker også det med skorper… tok vel ca 10-14 dager før det ble bedre og skorpene ble borte.. lufttørking etter amming hjalp masse! Kos dere og nyt dagene!

 34. Tine says

  Ville bare si gratulerer så masse med skjønneste babyen! Og at jeg synes ikke du syter og klager, dette var bare et herlig ærlig innlegg! Det er jo ikke alltid BARE gull og grønne skoger, litt kull og dødt løvverk dukker jo opp innimellom haha. Det blir uansett bra til slutt. 🙂

 35. Sara Katrin says

  Det er så rart å tenke på at du har blitt mamma. Likevel syns jeg du kler denne rollen meget godt, og det samme gjør du med Emil også.

  Gratulerer så mye, Annette❤Gutten deres er helt nydelig. Så velskapt og fin.

 36. Førstegangsmamma says

  Gratulerer så mye! Nå vet jeg ikke hvor mye tid du har til å lese kommentarene, men jeg ønsker likevel å tipse om Lykkelig som liten sin ammesalve. Den er gullverdt, og hjalp meg veeldig under sprengperioden min! Jeg prøvde også ut Medela sin, men fant fort ut at Lykkelig som liten var et bedre valg. Kanskje du kan prøve det ut? Den trenger heller ikke å vaskes av, og sørg for å smøre så ofte som mulig. Den smelter rett og slett inn!

 37. Tina says

  Syns du var positiv jeg 😀 Bra du føler deg bedre fysisk og at dere sover godt alle sammen. Alt du føler og kjenner er normalt 🙂 Les om det 4 trimester,viktig lesing som sparer nybakte mødre for mye bekymring og tanker. Handler i korte trekk om hvor viktig det er med nærhet og at man ser behovet til baby de første 3 måneder. Mange opplever mye gråt på kvelden (kveldsuro og helt normalt) og at baby ikke vil ligge alene «jeg ammer han i søvn, men med en gang jeg legger han ned våkner han og gråter» Etter 9 mmd i magen din er babyen nå i en helt annen verden og totalt avhengig av deg. De trenger nærhet og kos lenge. Ved mye kveldsuro anbefales det bæresele (sjekk norsk bæregruppe på fb)
  Masse lykke til videre! Ta masse bilder og film. Tida går SYYYKT fort!

 38. Victoria says

  Stå på Annette! Jeg synes det er så fint at du er så personlig på bloggen, samt skriver akkurat som du opplever det. Jeg er selv gravid og har fulgt med på bloggen din i lang tid og kommer til å følge den fremover!:) Liker den utrolig godt! Ønsker deg lykke til videre! Sander er heldig som har dere som foreldre!

 39. Tine says

  Gratulerer så mye med den lille prinsen- og tusen takk for ett herlig, ærlig og utfyllende innlegg. Venter førstemann om ett par mnd og veldig glad for å snappe opp litt erfaringer- samt se at alt ikke nødvendigvis er rosenrødt etter en fødsel( keisersnitt), uansett hvor glad man blir i den lille<3 Gleder meg til å følge deg videre, lykke til! 🙂

 40. Malin says

  Syns det var fint av deg med en slik oppdatering.Jeg kjenner meg sånn igjen.Har tre små,to tatt med keisersnitt.Jeg lover deg, det blir bedre☺God klem

 41. Margrethe says

  Skulle ønske jeg også hadde skrevet en slik dagbok. Kjenner meg godt igjen i å føle på kombinasjonen av verdens mest fantastiske lykkefølelse og samtidig en enorm utmattelse, og også en skuffelse over at ingen hadde forberedt meg på akkurat disse tingene du beskriver så fint. Man forbereder seg til fødselen, men det er etter min mening tiden rett etter man burde ha blitt forberedt på. Fødselen kommer jo uansett og da er man jo omringet av fagfolk. Disse ordene du publiserer her tror jeg SÅ mange kjenner seg igjen i, men som man aldri leste om før man fødte. Hurra for en ærlig fremstilling! <3 Og lykke til med ammingen. Du er tøff som holder ut! Etter min mening var det verdt det, men forstår også godt at noen ikke får det til.

 42. Tale says

  Jeg syns det er forfriskende å lese ærlige ord om de første dagene etter fødsel. Tror det er veldig mange med samme opplevelser som deg. Håper ammingen går bedre veldig snart. Det er så koselig å følge deg om dagen, håper du fortsetter bloggingen 🙂

 43. Erica says

  Deilig å høre en ekte versjon av hvordan livet som nybakt mamma er! Skjønner godt at du gjerne vil amme og at det går ganske bra, men vil bare si at det går bra med NAN også dersom det er helt uutholdelig i lengden med såre bryst osv. Tenker at vi alle trenger å høre det innimellom, med alt ammepresset der ute! Gleder meg til å høre om fortsettelsen! Virker som dere er supre foreldre! Og god bedring med såret 🙂

 44. Karoline says

  Gratulerer så mye med lille Sander❤️Du syter absolutt ikke. Det må være lov å sette ord på hvordan man har det uten at det er klaging. Du kan være både lykkelig og forelsket i babyen din, og samtidig ha vondt og være sliten. Flott at du er ærlig på hvordan du opplevde det tenker jeg. Det er strevsomt å sette barn til verden og man vet ikke hvordan det er før en har prøvd det selv. Og så er vi alle ulike, og godt er det. Ønsker dere lykke til i dagene og ukene som kommer. Det er både en fantastisk og slitsom tid. Klem til deg.

 45. Tonje Cathrine says

  Takk for at du deler. Tror mange føler at amming er vondt og vanskelig den første tiden. Har du forsøkt med sånne brystsjold? Fikk tips av en venninne å kjøpe det å ha det klart før lilleskatten kommer. Kos deg masse med den lille prinsen, han er nydelig.

 46. Beate says

  Jeg syns du er så sinnsykt tøff som tørr å dele av alt det «negative» som er med seg etter fødsel. Det er jo sånn det faktisk er har jeg forstått etterhvert. Mens alle andre bloggere og kjendiser tilsynelatende er på en rosa sky i babybobla etter fødsel hvor alt er perfekt. Jeg har termin selv om noen uker, og visste ikke før jeg ble gravid at det er slik du beskriver det nå det faktisk er etter fødsel! Fortsett å dele virkeligheten! Du klager ikke, du syter ikke, du forteller hvordan det FAKTISK er for ALLE. ❤️

 47. N says

  Gratulerer så mye! Oppleves absolutt ikke som sytete! Alle som har fått barn vet veldig godt hvordan det er, så det må du ikke tenke på <3 Vet det er utfordrende med amming, virker som om du er flink til å tenke på alternativer også – husk at det er viktig at du også har det bra, lukk ørene for ammepolitiet og gjør det som passer best for dere 🙂 Og så heldige med en baby som sover og trives!! Det er absolutt ikke til å kimse av. Masse lykke til videre <3

 48. Camilla says

  For en fin og ærlig beskrivelse av den første tiden etter baby! Er sånn det er for veldig mange. Selv slet jeg også med ammingen, bra sugeteknikk, men så utrolig smertefullt! Holdt ut i 1mnd, da orket jeg ikke lenger. Syns det ødela bondingen til baby – mamming før amming 😉 pumpet en god stund etter dette da. Men ingen skam å gi mme! Lykke til fremover og kos deg med den nydelig babyen din 🙂

 49. Linn says

  Er fantastisk morsomt å lese disse innleggene dine, for jeg kjenner meg sånn igjen. Både med den «krokete» gåingen etter et keisersnitt og skorper og blod på niplene etter amming. Jeg trodde også at snuppa mi hadde feil sugeteknikk- men fikk beskjed om at hun tok puppen helt fint. Men etter 14 dager med vondhet så gikk det over, og nå kjenner jeg ingenting alt går som en drøm.

  Prøv også smør inn brystvortene med bepanthen krem rett etter du har ammet og la det lufttørke en stund, må være helt tørt før du ammer neste gang. Og føn gjerne puppene dine etter du har dusjet, dette hjalp iaf meg veldig med sårhet og skorper!

  Ellers ha en fantastisk dag og nyt tiden fremover masse, Sander ser ut som verdens fineste gutt <3

 50. marte says

  Herreguuuuuuud så nydelig<333 Heldige dere!

  Og jeg synes det er veldig bra du trekker frem det negative, det gjør det mye lettere for kommende mødre å ha et realistisk bilde av hva som kan skje.

  Håper dere får en fantastisk tid sammen og at smertene forsvinner snart, det fortjener dere <3

 51. Ragnhild says

  Synes absolutt ikke du klager. Er så godt når noen bloggere bare skriver det akkurat som det er. Fødsel og barselstid skal alltid pyntes på, også føles det bare verre for de som som får noen ekstra utfordringer i etterkant.
  Da føles det godt å lese på bloggen til noen man ser opp til at «hei, det er jo faktisk ikke bare meg».
  Gratulerer med nydelige Sander <3
  Og kos deg med de gyldne øyeblikkene.
  Jeg går bare og ruger og venter på beibien min:)

 52. Christina says

  Hei du! Kjenne meg sånn igjen. Ammingen er fæl og vanskelig på starten. Skulle gjerne vært der og gitt deg råd.. skjold er magisk i starten når man er sår.. bytt på annen hver gang så får brystet slappe av. Du må ikke pumpe, da blir det verre, viktig at lille S regulerer hvor mye melk han skal ha. Videre så er purelan gull både som krem til brystvorten og til leppene (tuller ikke). Varme kluter når du har vondt, og dusje + håndmelke når det blir ekstremt!
  Hold ut, du blir herdet! Lover! Å sitte i barsel, med masse smerter og vonde pupper er helt forferdelig, men det blir bedre. Også lover jeg deg at det er ganske mye enklere etter hvert.
  Så til slutt: SMUKK!! Kjør på!! Mam (0-2 md)!! Det er ikke farlig, det letter trykker på puppen din og du blir fortere herdet!

  Gratulerer så mye med den fine lille gutten!

 53. Kathrine says

  Vil ikke si at du er sytete, men ærlig! Og det er så viktig! Selv om våre fødselshistorier er ganske ulike, kjenner eg meg igjen i mye av det du skriver. Det er en påkjennelse! Og ang ammingen, eg var på nippet til å gi opp men det blir bedre 🙂 Men det er uansett ditt valg, og du må gjøre det som er best for deg og den lille 🙂 Masse lykke til videre!

 54. Lisa says

  Hei Annette 🙂 Tenkte jeg skulle slenge inn et lite tips ang. ammingen. Når jeg fikk min ble ammingen et rent helvete. Jeg fikk store sår, brystbetennelse og gråt hver eneste gang.. Som ung førstegangsmor var det svært frustrerende å ikke få til noe tilsynelatende» alle andre » fikk til uten problem. HELDIGVIS var det en reddende engel som ba meg sjekke tungebåndet til mini hos fastlegen min. Det var så stramt og kort at det ikke var rart ammingen var smertefull. Fikk det klipt der og da, og ammingen ble tusen gangen bedre bare iløpet av få dager 🙂 Dette trenger ikke være tilfelle, men kan være verdt en titt! Er ikke alle på barsel som tenker over dette, ihvertfall ikke hos meg.. Håper det går bra med dere, Sander er helt nydelig <3

 55. Trine says

  Gratulerer så mye med baby!! Et lite tips til amming og sår/skorper; kjøp deg et ammeskjold i en str større og smør med en god salve hele tiden utenom. La også brystene få lufte seg litt i det fri mellom slagene, hehe 🙂 Dette funket godt på meg med datteren min og etter noen dager kunne jeg legge vekk ammeskjoldet. Jeg hadde så vondt at jeg ikke klarte å amme uten å gråte og det er virkelig forferdelig!! Lykke til ❤

 56. Renate says

  Føler sånn med deg.
  Jeg har født to ganger, sist for 6 måneder siden. De første ukene er jævlige. Puppene er som murstein og det river i hele brystet når babyen suger. Man føler seg mørbanket og har nok med å bevege seg over stuegulvet.
  Men vit at det blir bedre! Og at det er helt greit at det er unntakstilstand de første ukene.
  Klem til deg

 57. says

  Kjære deg – får flashback til amming med begge mine små! Heldigvis gir det seg etter et par uker, og da kan man endelig få de fine ammestundene man har sett for seg! Ikke gi deg! ❤️ Gratulerer med en aldeles nydelig liten gutt!

 58. B says

  Det høres veldig likt som etter mine fødsler! Det er ikke den enkleste tiden like etter fødsel med vonde pupper, ammeproblemer og lite søvn. Snart er du over kneika og da blir alt bedre! Syns det er fint at du er så ærlig, den første tiden er tøff, men du er flink <3

 59. Camilla says

  Hei

  Dette var en kjempefin oppdatering og ikke sytete. Jeg synes det er flott at du setter ord på alle følesene dine både på godt og vondt. Jeg fikk meg så mange overraskelser når jeg først hadde født og blitt mamma, fordi jeg føler alle snakker om det som kun er bra. Så tommelen opp for deg!!
  Smertene sa de alle til meg at jeg kom til å glemme, der og da trodde jeg jo ikke det 😉 Under fødselen sa jeg også » snakker, hun blir enebarn» 😉 Men, nå har det gått litt tid, jeg husker de smertene, men jeg vil så gjerne gjøre alt en gang til. Så hun kan få seg en søster eller bror, samt å kunne være så heldig å kunne få oppleve en graviditet og fødsel igjen. Dette er virkerlig noe unikt og magisk i livet. Hardt jobb er det og skal kunne lage et barn, bære det frem og så er det helt avhengig av pupp for å vokse og bli stor. Kroppen er fantastisk og du gjør er formidabel jobb!
  Kos deg for alt går så fort og husk at ting varer ikke for alltid og det blir bedre 🙂

  Klem

 60. Kristine says

  Hei! Jeg vil bare si at det er herlig befriende at noen gjenforteller sin oppleve rundt fødsel og barseltiden på en ærlig måte. Det er beintøft, slitsomt og vondt. Men det er jo også veldig mye fine og koselige øyeblikk. Det ene utelukker absolutt ikke det andre. Jeg har selv tre barn, og hadde SÅ vondt de første ukene med amming, med alle tre. De gulpet blod, og smertene er forferdelige. Men det ga seg etter rundt 3 uker. Hold ut, og kos dere videre med det fine, lille mirakelet!

 61. Karoline says

  Kjære, fine, nybakte mamma!
  Gratulerer så masse med den nydelige gutten.
  Jeg må bare si, at jeg blir så glad for at du er så ærlig og at du deler en dagbok med oss lesere! Jeg kjenner meg så sinnsykt godt igjen i dette med amming. Det er så vondt at man har nesten lyst til å gi opp.
  Man får hele tiden høre at det blir bedre, men når det står på som verst, så er det ikke særlig til trøst.

  Jeg tenkte å komme med et tips som reddet meg under amming i starten. Jeg kjøpte brystskjold på apoteket. Da fikk jeg herdet brystvortene til de fikk leget seg og det ble så mye bedre etter bare 2 dager. Noen sier dette er dumt å bruke mtp sugetak, men jeg var så desperat at jeg bare prøve det. Hadde aldri noe problem med sugetaket etter at vi sluttet med brystskjold og jeg ammet til jenta vår var 9 måneder <3

  Masse lykke til videre! Jeg er så imponert over deg og så glad for at du deler <3

 62. Mari says

  Jeg tenker at det er veldig fint at du forteller det som det er. Positivt eller ei! Det er ikke bare rosenrødt etter en fødsel. Det kan være veldig krevende, både kroppslig og ellers, og det er veldig fint at du forteller nettopp det. Det med amminga kjenner jeg meg veldig igjen i. Det var ingen som fortalte meg at det ville bli så vondt. Det var heller ikke noe som så mange pratet om. Var med andre ord helt uforberedt på det. Skammet meg sånn når jeg måtte ty til erstatning i perioder. Helt uten grunn selvsagt. Jeg lærte på den harde måten at man må ikke høre på hva andre sier og mener, men kjenne litt på hva fornuften sier.

  Men ta vare på deg selv, hvil, kos deg og amm i vei!
  Gratulerer så mye. Han er helt nydelig!

 63. Silje Kristine Lindsveen says

  Hei Annette! Jeg vil bare tipse om en salve som gjorde underverker for mine såre brystvorter (hadde åpne sår på begge to i kanskje 8 uker…). Simplex øyesalve! Fås reseptfritt på apoteket og trenger ikke vaskes av før amming 🙂 Fikk anbefalt den av legen da jeg syns Purelan var forferdelig klissete og funket dårlig. Her gikk vondtene over og sårene grodde så fort jeg «ga litt faen», smurte etter hver amming, men ellers lot dem være og ikke pakket dem for mye inn i innlegg osv. Husk ullinnlegg når du skal ut døra bare, så slipper du brystbetennelse :-/ Og hold ut! Amming er såååå herlig og topp nå, veldig kjekt å alltid ha med seg maten. Og sist men ikke minst, «mamming» er viktigere enn amming – ikke slit deg ut for å få ammingen på plass om det føles uutholdelig og tærer på humør og sinn <3

 64. Kristin says

  Hei på deg og gratulerer så mye! Virker som om dere koser dere sammen, og bebisen er jo helt nydelig! Måtte le høyt om oppvarmingen før ammingen, «ikke suger like satans hardt», så ærlig og morsomt. Nyt tilværelsen!

 65. Christine says

  Syns det er helt topp at du skriver ærlig om hvordan de første dagene er, for det er faktisk sånn det er. De første dagene ukene etter fødsel er ikke så rosenrødt som mange tror – selv om man kan ha fantastiske øyeblikk på disse dagene også selvfølgelig <3

  Ang ammingen fant jeg ut at å håndmelke funket best i dusjen. Det lettet litt på «trykket» å få massert ut litt melk da. Ellers varmet jeg opp som deg, og brukte kopppene hele tiden. Det lettet også trykket – særlig på det ene brystet mens babyen ammet på det andre. Ellers vil jeg si deg at dersom det blir helt uutholdelig med såre nippels, så er det ingen skam å prøve litt med brystskjold får å få en pause til å gro. Det er lettere å få betennelse i såre brystvorter så pass på å ha rene hender når du smører de osv 🙂 Lykke til, vi mødre er tøffe!! husker jeg syns amminga var heeelt uutholdelig i starten, men det gikk heldigvis over og ble helt smertefritt <3

 66. Charlotte says

  Jeg synes absolutt ikke du er negativ i dette innlegget, du forteller hvordan det faktisk er å bli mamma. Det er vondt, tøft, slitsomt, fantastisk, alt på en gang! Ang ammingen, så anbefaler jeg deg virkelig å søke råd hos Ammehjelpsgruppen på facebook, evt sende dem mails. Utrolig mange gode råd! Hos meg var brystene såre i minst 6 uker (sorry to say), men det ble virkelig bra tilslutt, og jeg er SÅ glad for at jeg ikke ga opp ammingen. Lykke til <3

 67. Mona says

  Du er flink! Stå på! Sander er heldig som har en så tøff mamma<3

  Om du ikke har lært det så les om Cottermangrepet. Det «letter på trykket» før amming og reddet meg!

 68. Sanna says

  Åh, det høres så gjenkjennelig ut! Det er stort sett vondest med ammingen (og keisersnittarret) de første to ukene, og etter det blir det mye bedre. Meld deg inn i ammehjelpsgruppen på facebook, der har de utrolig mange gode tips for alt ammerelatert, inkludert smerter i starten. Lykke, lykke til!

 69. Trine says

  Åå skjønner det med amminga såå godt! Her slet jeg i 7 uker. Mange sa jeg burde gi opp, men jrg var kjempe sta, og etter 7 uker med store smerter ble det plutselig bra. Gikk bare så lang tid å bli herda. Og da ble det jammen fantastisk å amme. Så prøv å ikle gi opp:) Skulle ønske flere opplyste om at det å amme kan være grusomt leenge, men at det til slutt vil gå seg til. Hører så lite om det. Veldig vanlig at det tar 1-2 mnd før amminga går seg til:)
  Lykke til med mini!

 70. Karoline says

  Hei! Gratulerer så mye med lille Sander! Han er helt nydelig, og så fine dere er sammen! Jeg vil bare si at jeg oppfatter ikke innlegget som negativt eller sytende, tvert i mot syns jeg det er bra at du fremstiller det som det er! Jeg tror mange, inkludert meg selv, får et ganske idyllisert bilde av den første tiden som foreldre, mye på grunn av sosiale medier, men også fordi det virker litt tabu å snakke om de tingene som ikke går helt perfekt. Derfor syns jeg det er fint at du er ærlige og viser hvordan alt ikke nødvendigvis er en dans på roser, og på denne måten vil mange andre være bedre forberedt. Masse lykke til i tiden fremover, fine dere!

 71. Marie says

  Kjenner meg så godt igjen 🙂
  Er kjempe imponert over utholdenheten ift ammingen, du er kjempe flink!!

  For en god mamma du er, all grunn til å være stolt av deg selv!!

 72. Vilde says

  Her var det mye kommentarer og sikkert mange gode råd. Et kjapt fra meg ang sår på brystvortene: ikke gi sårene luft, de må tørke fra innsiden ut slik at det ikke kommer skorpe på sårene. Du bruker mamplaster så det er veldig bra 🙂 fortsett å dekk til brystvortene når du ikke ammer

  (Det tok lang tid før jeg fant ut av det og ga sikkert gutten min mer blod enn melk i starten)

 73. Vilde says

  Ett tips til for å unngå å få bakteriell brystbetennelse kan du rense brystene i saltvannsbad 10 min, to ganger om dagen 🙂

 74. Odette says

  Gratulerer så mykje med ein skjønn gut! Eg har litt over ei veke til termin, så er ein smule spent på kva tid det vert min tur. Elles vil eg gi deg all ros for eit ærleg innsyn i korleis den første tida er, for det er nok av dei som framstiller det som rosenraudt. Takk!

 75. P says

  Hei!
  Gratulerer med Sander! Det var ett av (de to) navnene vi sto mellom (tilslutt) , men nå er mannen fast bestemt på et annet (tredje).
  Hadde termin fire dager før deg, men venter fortsatt på at det skal skje nå,sååå lei.
  Du skriver veldig bra! Greit å vite hva man kan vente seg. Men vil alle (de fleste) oppleve amming og smerter etter fødsel som deg (om man er førstegangs ) tror du? Hodet er festet så håper på vanlig fødsel, men vil smertene i ettertid være mindre enn ved keisersnitt? Er det de to første ukene man må holde ut mtp smerter fra amming og fødsel ?
  Lurer på hva du fikk bruk for og din erfaring at man IKKE trenger , når du skriver at du hadde bruk for 10% av det du hadde med i fødebagen.
  Lykke til videre!

 76. Helle says

  Syns ikke innlegget var sytete, tvert i mot. Kjærligheten lyser gjennom. Syns er det flott at du beskriver det realistisk og ærlig. Det er viktig i en verden der alt skal være perfekt og nybakte mødre gråter sine tårer alene og føler seg mislykkede i forhold til alle andre. Du er fantastisk og gratulerer så mye til dere begge 🙂

 77. Therese says

  Kjenner meg veldig igjen når det gjelder ammingen! Redningen min ble å bruke en manuell brystpumpe (ikke like vondt som elektrisk), og gi flaske annenhver amming. Da fikk puppene litt hvile mellom hver gang. Smurte med purelan for harde livet, og prøvde å lufttørke. (ikke like lett når det strømmer på med familie som vil hilse på) Angrer på at jeg ikke prøvde ammeskjold,så det skal definitivt prøves neste gang, om det blir like ille.

 78. Frida says

  Gratulerer med baby! Så flott at du skriver så ærlig og rett fram om tiden etter fødsel <3 Det er fort gjort å glemme hvor turbulent, overveldende, vanskelig, men også hvor fint det var, når man har kommet til hektene igjen. Tror veldig, veldig mange opplever mye av det du opplever nå, det gjorde i alle fall jeg. Klem

 79. E M says

  Gratulerer så mye! ❤️ Det du skriver er ikke sytete, sånn har du det, og det er en side av hvordan du har det. Det er lettere å beskrive sånne ting enn kjærligheten man føler, det kan de som tviler prøve selv. Ellers så syns jeg det er kjempe fint at du skriver dette så andre ikke trenger å føle seg alene om de er i samme situasjon.

 80. Silje says

  Håper for din del at ammingen går bra, men det er ingen skam å havne på morsmelkerstatning! Det var liksom aldri aktuelt for meg, og ingen rundt meg «trodde» på morsmelkerstatning, følte meg som en så mislykket mor når jeg til slutt innså, at blødende brystvorter til tross, så var det ikke nok melk. Alle er forskjellig, alle oppdrar forskjellig, alle velger forskjellig, og ikke minst gjør alle sitt beste.

 81. says

  Det er sååå gøy å lese bloggen din for tiden, elsker det!!! 🙂 Nå vil jeg ikke være en av de kjipe bedreviterne haha, men jeg klarer ikke scrolle forbi uten å kommentere at nesten syv timer søvn er ganske mye for en baby, jeg ville kanskje hørt med en jordmor, det kan vitne om en litt slapp baby heller enn en snill baby så tidlig kanskje? <3

 82. Charlotte says

  Det beste mot såre brystvorter er lufttørking og å smøre morsmelk på brystvorten! Det er et vidundermiddel!

 83. Ane says

  Hei og gratulerer så mye med den nydelige lille bebisen! <3

  Her renner det nok inne med både gode, og ikke fullt så gode ammeråd etterhvert tenker jeg, men vil uansett dele min erfaring ettersom du basically beskriver eksakt hvordan jeg opplevde første tiden med min førstefødte.

  Fødselen min endte i hastekeisersnitt, og med nr 2 ble det vanlig fødsel og jeg brukte mye lengre tid på å komme meg etter keisersnittet så det er ingen tvil om at det ikke er bare bare å komme seg etter en stor operasjon, selv om noen tilsynelatende tror det er den "lette veien ut". Jeg hadde også intense smerter hver gang jeg la til førstefødte til brystet, og på det værste lå jeg bare å gråt mens babyen sov fordi jeg grudde meg sånn til han våknet, ettersom det betydde mat og amming. På sykehuset fikk jeg beskjed om at her så alt strålende ut, ammeteknikk var riktig så det var ikke noe grunn til såre brystvorter – det kom til å gå seg til. Det ble bare verre og verre. Brystvortene så ut som råe kjøttkaker, og det la seg rur på som sprakk opp og fossblødde hver gang jeg skulle amme. Det kjentes ut som noen stakk tusen kniver inn i brystet og vridde om HVER gang han sugde. Rådene var som vanlig; "ikke bruk flaske – da kan babyen bli sugeforvirret." "må ikke finne på å bruke skjold, da blir babyen hvertfall sugeforvirret, og du ødelegger ammingen totalt" "Dette er vanlig, det går over, må bare kjempe seg gjennom det" "Kan ikke nekte babyen morsmelk" osv osv osv. Og dette kom fra fagfolk, så der satt jeg som nybakt mor som første gang og har aldri følt meg mer elendig.

  Sett i retroperspektiv er jeg mest sint på meg selv fordi jeg ikke stolte nok på meg selv, og lot meg påvirke av alle rådene fra helsepersonell og andre amme-eksperter. Tre uker gikk og det ble ingen bedring, og det var ikke mye kos de første ukene for å si det sånn. Jeg var å randen til sammenbrudd der jeg til slutt tenkte at dette går faktisk ikke. Flaske må bli løsningen. På handletur for å handle inn flasker gikk jeg forbi disse skjoldene da, som man legger utenpå brystvortene. Kurven full av flasker og morsmelkerstatning rasket jeg også med meg et par av disse. Jeg bestemte meg for å gi skjoldene et forsøk, og det tok to dager etter at jeg begynte å bruke de før brystvortene var fullstendig grodd og jeg kunne slutte med skjoldene, babyen ble ikke sugeforvirret i det hele tatt – oog jeg kunne fullamme uten smerte! Helt fantastisk, og ikke minst kunne jeg endelig begynne å nyte nyfødt-tiden.

  Puh, dette ble en lang kommentar til men dette med amming er virkelig noe som engasjerer meg, siden jeg har opplevd hvor intens ammepresset kan være, og hvor lett det er å få nyfødt tiden ødelagt på grunn av alle "velmenende råd" der ute! Når nr 2 ble født, skjedde akkurat det samme, men takk og lov var jeg en erfaring rikere da og skjoldene lå klare når jeg kom hjem fra sykehuset, og jeg kunne nyte nyfødt tiden fra dag 1 omtrent 🙂

  Uansett er mitt råd å stol på deg selv, og ikke vær redd for å prøve andre løsninger enn hva normen sier. Du merker fort om feks skjold fungerer, og ser du at det ikke fungerer slutter du bare igjen – og prøver noe annet. Uansett trenger brystvortene tid til å gro, og er du like heldig som meg som har en baby som vil spise annenhver time rekker det ikke gro ila 1,5 time, hehe:)

  Lykke til og hold fast ved de små gledene i løpet av en dag når hormonene herjer som verst 😉

 84. Marthe says

  For meg hjalp det veldig å bytte på mellom vanlig og tvillingstilling når jeg ammet. Jeg fikk også beskjed om at det var lurt å vente med liggende amming før brystvortene var herdet og teknikken skikkelig på plass(ca to uker)

  Kan også anbefale ammeputen cozy fix, helt fantastisk!

 85. says

  Det er så innmari lov og fortelle om det såre og vonde ved å bli mamma også <3 Det er BEINHARDT de første dagene/ukene!

  Selv om sugetaket ser «helt perfekt» ut utvendig er det ikke sikkert det er det. Det finnes en klinikk på Høvik som heter DoktorBarnegod (se Facebook) og der jobber det en dame som har bachelor (eller mastergrad, husker ikke helt) i amming. Hvis smertene ikke bedrer seg vil jeg absolutt anbefale en tur dit.

 86. Yvonne Hjelle says

  Om det fortsetter å gjøre så vondt å amme, kanskje dere kan se om tungebåndet er stramt? Det kan klippes enkelt og greit på barsel, bare å ta en tlf til sykehuset der du fødte så får du komme inn og sist på nyfødtkontrollene. Med min andre gutt hadde jeg det, jeg hadde så store smerter under amming at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg -og det var ikke til å sammenlikne med første(!). Hadde selv jobbet på barsel så så at tunga var hjerteformet, og at tungebåndet var litt stramt. Taket så godt ut, men jeg merket jo at det ikke var optimalt, for smertene gav seg ikke som forventet. Sjekk det ut. Det er som å klippe en negl for barnet.

 87. Christina says

  Gratulerer så mye med nydelige lille Sander <3 Takk for at du deler såpass mye for leserne dine. For meg er det til stor hjelp da jeh selv skal bli mamma i mai.
  Jeg skal ha et planlagt keisersnitt og lurer på om du har noen gode tips til truser og bukser man burde gå til innkjøp av? Kan tenke meg man trenger noe som unngår å være borte i såret f.eks.

  Lykke til videre 🙂

 88. Aida says

  Kjære Anette! Gratulerer så mye med en nydelig baby <3 . Dette innlegget er det beste jeg har lest etter fødsel hos noen av bloggerne! Det er ikke sytete, det er realistisk. Punktum. Jeg har tre barn selv, og det første ble KS av samme grunn som hos deg, og jeg hadde det likedan. Men det var ingen som snakket om hvor tøft det er på forhånd, så jeg ble jo overrasket. Men som du sier så er reasultatet så verdt det, men syns absolutt det er lov å si ifra om de dårlige dagene også. Mine to andre barn ble født vaginalt, og hvis det kan være noe trøst for deg, så syns jeg faktisk at jeg kom meg fortere etter KS enn etter de to andre. etter KS så tok jeg smertestillende og smertene ble bedre ganske raskt, mens etter de to andre var jeg mørbanket i maaaange uker etterpå og hadde et bekken som slo seg vrang pga fødsel. Ønsker deg masse lykke til videre, ta vare på deg selv, og bruk Emil for å hente deg inn uten et snev av dårlig samvittighet 🙂 Ønsker deg en fin helg <3

 89. Sofia says

  Gratulerer med en nydelig liten skatt! Det er mye rart, vondt og slitsomt en må gjennom de første ukene etter fødsel, men det vil gå seg til! 🙂 Plutselig er det ikke vondt å amme mer, tro meg!

  Vil anbefale deg Mepilex transfer til såre bryst! Helt fantastisk produkt! Du kan klippe hvert plaster i to, så varer de litt lenger. Hvert plaster kan tas av og på for amming i 2-3 dager før det kastes og er fantastisk sårhelende! Reddet meg!

  https://www.apotek1.no/produkter/mepilex-transfer-75x85cm-ammeplaster-2stk-919638p

 90. m says

  kan du ikke lage et innlegg om hva du faktisk fikk bruk for av det du pakket med i fødebaggen? til inspo for oss andre førstegangsfødende som snart skal pakke 🙂

 91. Silje says

  Takk for at du er ærlig. Din historie er omtrent lik min barselhistorie, og de fleste andres. Bra at du ikke bare forteller en fasadehistorie, som veldig mange gjør! Lykke til videre med ammingen. Smerten går heldigvis over!

 92. Tonje says

  Hei 🙂 ser flere har skrevet om stramt tungebånd og jeg vil absolutt anbefale å sjekke det ut siden ammingen er så smertefull. Vi måtte gi opp hele ammingen pga. smerter, skjold og lav vektoppgang hos mini 🙁 det viste seg å være stramt tungebånd og vi fant det dessverre ut for sent med tanke på videre amming. Her ble flaske, pumping, mm og mme løsningen for oss. Anbefaler absolutt å sjekke det ut <3 gratulerer så mye med den lille gutten <3 og takk for et ærlig og flott innlegg. Klem til deg fra en annen førstegangsmor

 93. Line says

  Gratulerer så mye! Kjenner meg så igjen i det du skriver. Jeg var gjennom akkurat det samme. De første seks ukene er verst, både psykisk og fysisk, deretter begynner ting å føles mer normalt igjen (selv om magen nok aldri blir den samme igjen). Ikke ha dårlig samvittighet om du må gi opp ammingen. Snuppa her har kun fått flaske og det fungerer helt fint. Hun har vært frisk og fin hele tiden. En stor fordel med flaske er at far kan delta mer, og det er også lettere å gi riktig mengde mat. Lykke til videre!

 94. Kathrine says

  Gratulerer så mye med den lille! <3 Synes heller ikke du sutrer, det er jo en ekstrem overgang og utfordrende å få barn! Alt fra fødsel til ammingen til smerter. Ikke føl at du fremstår som negativ, for det er en enorm påkjennelse for kropp og sjel! Synes du takler det veldig fint jeg 🙂 Fantastisk at han sover godt om nettene, min gutt sov maks to timer sammenhengende i hele sitt første leveår :-/ Og takk for at du deler både det gode og vonde! <3

 95. Monica says

  Gratulerer så mye med denlille prinsen! Kos deg masse!
  Jeg har ammet begge mine barn, og var også fryktelig sår i starten. Varte ca to uker så ble alt bedre. Noe av d som hjalp meg var lufttørking( gikk med puppene ute så lenge vi ikke hadde besøk) og skifte ammestilling. Hos meg var d særlig en del av brystvorten som var sår. Da tipset en jordmor meg om å bruke tvillingstillingen, slik at når babyen suger treffer han en annen vinkel på brystvorten. Det hjalp veldig slik at sårene grodde fortere. Ellers vil jeg si lykke til og det går over. Og etterhvert blir amming verdens koseligste ting.

 96. Else says

  Kommenterer aldri, men er gravid i uke 30 og synes det har vært koselig å følge deg. Setter velsig pris på at du forteller hvordan de første dagene er, så vet jeg hva jeg har i vente! Du er tøff, stå på videre!! Hører mange venninner som har samme opplevelse i starten, men så kommer det seg fint etter hvert. Lykke lykke til med ammingen og den lille! ❤️

 97. Tonje Klokkerhaug Bui says

  Hei Annette 🙂 Gratulerer så mye med Sander, han er helt nydelig!

  Kommenterer ikke ofte men føler jeg må nå. Har en liten jente på syv uker i dag og det med amming har ikke gått på skinner som det gjorde med førstemann. Når hun var fem dager gammel måtte jeg starte og pumpe meg pga at brytvorte på venstre side revnet og det endte med blodbad når vi ammet, baby fikk i seg mye blod og ble kvalm + kastet opp. Jeg fikk frostanfall og ble kjempe dårlig så endte med ambulanse og da ble det konstatert brystbetennelse som jeg fikk antibiotika for. Gikk på dette i en uke og da fikk jeg ammehjelp både på helsestasjon og barselpoliklinikk. Fikk veldig god hjelp på begge steder men vi startet for tidlig noe som endte med at jeg ble sår igjen og to dager etter ammehjelp fikk jeg tette melkeganger og konstatert brystbetennelse igjen (!) Måtte få hjelp for å få ut melka på venstre bryst på sykehuset. Tre dager etter at dette skjedde får jeg beskjed om at jeg har gule stafylokokker i sårene og må starte på antibiotika igjen. Kuren jeg fikk var på 10 dager og full ammenekt fra venstre pupp. Etter disse dagene fikk jeg ammehjelp på helsestasjonen av jordmor og da fikk vi det til på venstre bryst, har blitt litt sår igjen men ikke i nærheten av det det var og smertene i selve brystet er borte. Vi ble også sjekket for stramt tungebånd men her er det så mye forskjellige meninger ute å går. så tok et standpunkt på at når vi har vært hos offentlig spesialist og sjekket å han sier at tungebåndet ser fint ut – da er det greit, nok må være nok. Det her ble en veldig lang kommentar men det jeg vil få ut av det er; be om hjelp fra helsestasjon/barselpoliklinikk, men sett deg en grense på når nok er nok. Så lenge du og Sander har det bra, så spiller det ingen rolle om man fullammer, delammer og pumper eller gir morsmelkerstatning. Her hjemme er vi på god vei til å få det til etter syv uker. Håper det ordner seg for dere også etterhvert, du er flink! Masse lykke til <3

  • Annette Haga says

   Tusen takk for kommentar, og synes så sinnsykt synd på deg!! Helt enig i at man må kjenne etter selv! Stor klem<3

 98. Maren/jordmor says

  Gratulerer så masse med den nydelige gutten!

  Dette var på ingen måte et sytete innlegg. Tvert om. Det var et ærlig, viktig og riktig innlegg som beskriver hvordan det er å bli mamma. Jeg er overbevist om at dette fine og ærlige innlegget hjelper mange andre der ute. Det er så fint at du deler dette.
  God klem og lykke til videre med den lille prinsen.

 99. Anette says

  Tusen takk for et ærlig og ekte innlegg om barseltiden!!
  Slik hadde jeg det for noen mnd siden, og var selv helt uforberedt på hvor dårlig formen var etter (vaginal) fødsel og hvor smertefullt amming kan være. Leste jo også flere plasser at amming ikke skal være vondt, men fikk likevel bare beskjed fra helsepersonell at det er normalt med smerter og sårhet i begynnelsen.
  Jeg også «varmet opp» med å få ut noen dråper før jeg la babyen til, også brukte jeg å klype meg selv hardt i overarmen for å flytte smerten litt x) Hadde også noen runder med soppinfeksjon som var utrolig vondt :/
  Det jeg har lært til neste gang er å være flinkere til å avlaste med flaske/MME – uten dårlig samvittighet! Samt å huske at det går over og blir plutselig lekende lett. Til og med koselig! Iallfall til tennerne kommer, hehe.
  Det blir bedre!

 100. silje says

  Hei!

  Håper det går bedre og bedre med deg. Hadde ks jeg og, og det er ikke så lett å være pasient selv når man skal ta seg av et nytt liv. Ta tiden til hjelp, så blir det bedre 🙂

 101. K says

  Ikke ofte jeg leser et helt blogginnlegg, men ærligheten din fenget meg veldig. Husker selv alt blodet, svetten og tårene etter jeg selv ble mor. Det blir snart bedre for deg, klem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *