«Bare veent»

Tenk at i dag er det syv uker siden lille S kom til verden. Og jeg føler vi har «landet» ordentlig nå. Syv uker! Det har gått veldig fort, samtidig som det er umulig å forestille seg livet uten han i det nå.. Det er rett og slett meningen med alt, akkurat så klisjé som det høres ut. Min største drøm og mål i livet har faktisk alltid vært å få barn. Og noe av det jeg har vært mest redd for er at jeg ikke skulle få det til. Så jeg er så takknemlig!! Og akkurat nå kjenner jeg at jeg godt kunne tenke meg 2 barn til etterhvert, haha. Selv om det sikkert blir mer slitsomt etterhvert, enda mer rot, mer kaos.. Men også mer kjærlighet, da <3

Det jeg synes er litt spesielt er hvor ofte man får høre «bare veeent», som om noe helt forferdelig venter rundt neste sving. Om du f.eks har et problemfritt svangerskap får du gjerne høre «bare veeent til du nærmer deg slutten, DET blir forferdelig det.» Eller hvis du har en baby som sover – «bare veeent 1 uke eller x antall måneder du!». Eller, om man ikke er så sliten som man hadde forventet å være – «bare veeent til du får flere!»

Hehe, noen som kjenner seg igjen? Alle barn går gjennom ulike faser og det blir mindre «tid til seg selv» med et barn som er våken mesteparten av tiden kontra babyer som sover nesten døgnet rundt – det sier jo seg selv. Men det er jo litt rart at man skal få høre så mye om alt det negative som venter, før man i det hele tatt vet hvordan det blir. Jeg vet egentlig ikke hvor nyttige sånne advarsler er. Alle barn er ulike, fasene er individuelle, det samme er foreldrene.. Så hva er egentlig vitsen med å skulle gå rundt og grue seg til noe, før man i det hele tatt vet om det er noe å grue seg til? Samtidig er det sikkert også greit å ha litt realistiske forventninger, for på den måten unngår man gjerne skuffelser og blir heller positivt overrasket.

Jeg har HVER eneste kveld sagt til Emil før vi legger oss «jaja… kan vel ikke regne med å sove noe særlig i natt, siden vi har vært så heldige så langt». Dårlig søvn som nybakte foreldre er jo kanskje det man hører mest om. Men jeg føler meg faktisk mye mer uthvilt nå enn da jeg var gravid, det er helt magisk å ikke trenge å måtte slite med å finne en behagelig stilling å sovne i.. OG å ligge på magen igjen! Hadde glemt hvor digg det er.

PS – skjønner det kan være irriterende å lese dersom man ikke får noe søvn om natten selv. Og da frister det helt sikkert å si «bare veent», hehe..

Vil forresten tipse om en liten sak jeg kjøpte på slutten av graviditeten – en swaddle fra ergobaby! Hadde jeg visst hvor mye Sander ville elske den hadde jeg begynt å bruke den tidligere. Han blir så rolig i den, og i natt sov han som en STEIN fra midnatt til klokken seks, jeg måtte faktisk vekke han selv og gi han flaske i dag tidlig. Den er dessuten helt trygg å bruke og ikke minst enkel (hadde nok ikke klart å svøpe han inn like bra selv).

Comments

 1. nille says

  Jeg tror at de som sier «bare veeent» egentlig mener godt, jeg. Jeg tror dette handler om at de aller fleste småbarnsforeldre selv har blitt tatt på senga (bokstavelig talt) av at søvnen til de små IKKE blir gradvis bedre og bedre gjennom det første året, slik som man kanskje hadde trodd. Mange opplever nemlig det motsatte, nemlig at babyene sover godt fram til ca 3-4 måneder, og så begynner de plutselig å våkne mye oftere. Hos enkelte går denne fasen kjapt over, hos andre varer den leeenge, og mange opplever et nytt nullpunkt mtp søvn rundt 8-10 måneder. Babyer som har lært seg å «sovne selv» i en tidlig alder, trenger plutselig hjelp til å sove igjen. Utviklingen i hjernen skjer i rykk og napp, og verdenen deres endres fra dag til dag. Dette går ofte ut over søvnen. Søvnen blir altså sjelden bedre og bedre det første året, men det går opp og ned. Ofte er det ikke så mye å gjøre med, annet enn å gi barnet det det gir uttrykk for at det trenger. Så plutselig går det over.

  Og jeg tenker at ved å si dette høyt, så er man med på å slå ihjel noen myter om barn og søvn. Det er NORMALT at ungene våkner på natta de første årene, i større eller mindre grad. Mange barn fortsetter å våkne én eller flere ganger pr natt til de er 2-3-4 år gamle. Å ha et barn som sover gjennom natta fra fødsel, og som fortsetter å ha et godt sovehjerte – det er DET som er unormalt (men åh, så heldige foreldre…)

 2. Vilde says

  Bare vent til han blir eldre 😉 Det er så masse som skjer og det er så kjekt å oppdage verden på nytt sammen med de 🙂 når min begynte å krype sa ALLE at nå blir det travelt. Men hun liker å puttle, studere og undersøke ting så det var egentlig så stor forskjell

 3. Trine says

  Haha, har hatt det helt likt selv, med den enkleste babyen i verden som alltid var (og er fremdeles) fornøyd og sover stort sett gjennom hele natten (fra hun var 2 mnd). Har fått veldig mange «bare vent» og folk blir til og med glade hvis jeg forteller at vi har hatt noen «problemer», som om de ikke unner andre å ha enkle unger.. ikke vet jeg. Men bare nyyyyyt den herlige ungen din og ikke hør på alle andres «bare vent». <3

 4. Odette says

  Etter tre veker med mini er nattesøvn ei mangelvare, alternativet her er at dei to siste timane med nattesøvn også forsvinn. Så, dei folka som seier «berre vent» må gjerne kome hit!:p Det kan ikkje bli så mykje verre her! Det raraste eg fekk høyre var «Berre vent, i barseltida får du hol i tenna!». Kva for noko..? Vedkomande nekta på at tannpuss kunne forhindre dette, hehe.

 5. E says

  Du har helt rett, det er ganske irriterende å høre om dere med sovebabyer må jeg innrømme. Jeg må bare lukke ører og øyne for å ikke bli ødelagt av misunnelse, hehe. Bare nyt det sier jeg, dere er veldig heldige. Hilsen meg som ikke har sovet en hel natt på godt over et år.

 6. Victoria says

  Jeg kjenner meg så godt igjen. Min sønn på snart 3 måneder har vært en drøm siden han ble født. Jeg følte jeg nesten måtte unnskylde meg med, ja du har nok rett han blir vel vanskelig etterhvert.
  Vi er jo både du og jeg klar over at når guttene blir eldre vil det bli mye mer aktivitet, men vi er jo utrolig heldige som har fått en så fin start.

 7. Silje says

  Baaaaare vent.. neida, hadde også sovebaby, ganske digg, men tror det også er pga av MME, de blir mettere på MME og sover som oftest bedre av det. Men noen fordeler skal mødre med flaskebarn ha også 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *