24/7

Jeg synes de siste dagene har vært litt tøffe. To så tette barn er virkelig en 24/7-jobb, og i natt har jeg sovet i én time og tårene rant da jeg stod oppe i gangen kl 06 og Matheo nektet å sove. Han er ingen skrikebaby, men veldig misfornøyd med å ligge for seg selv.. Hver gang han sovner og jeg legger han ned så BOOM – lys våken. De fleste babyer har vel litt vondt i magen de første ukene, og vi har ikke helt knekt koden på det enda. Prøver oss litt frem for hver dag. Samtidig er Sander inne i et utviklingstrinn, så han sutrer dagen lang, sover dårlig og er veldig klengete. Det siste er egentlig kjempekoselig, om han hadde vært den eneste! Det kan jo også hende er fordi han har blitt litt sjalu.

Det er hvertfall ikke noe gøy når jeg står der alene med begge to, som trenger meg helt på likt, og jeg hele tiden må velge mellom hvem av dem jeg skal ta opp. Sander skriker og strekker ut armene, Matheo får ikke sove, og jeg gråter litt samtidig. Puuhh. Hjertet mitt får litt, eller veldig, vondt av akkurat det. Det er vel sånn ca nøyaktig sånn jeg så for meg at det kom til å bli: kaos og slitsomt! I løpet av en dag har jeg omtrent to minutter for meg selv føles det ut som – men det blir sikkert bedre snart (eller bare verre? 🙈)

Gleder meg til Sander blir stor nok til å skjønne at babyen ikke er en dukke han kan sette seg på, og til Matheo får en døgnrytme som ca samsvarer med vår (eller at jeg i det minste kan legge meg og sove litt på dagen når S har begynt i barnehage). Men man skal jo selvfølgelig ikke ha for høye forventninger når det kommer til baby og søvn! Vi har bare vært så veldig bortskjemte…. 🙂 Mitt beste tips er å ha så stor aldersforskjell mellom søsken som MULIG, haha. Neida. Det blir fint når de kan få mer glede av hverandre etterhvert 🧡 Og det blir fint å få huset ryddig igjen, på et eller annet tidspunkt. Nå handler det mer om å senke forventningene til alt og alle, og bare ta en time om gangen

Comments

 1. Vilde says

  Det blir så mye bedre! Jeg lover deg. Å være hjemme med to små er vanvittig mye. Jeg var heldig å fikk min eldste i barnehage rett før og priser meg lykkelig for det. Helgene var veldig tunge i starten. Selv om begge mine sov og er veldig rolig av seg. I dag er de to og tre og livet er en lek i forhold. Sender deg alle gode tanker

 2. Lykkelig kaos? says

  Føler såååå med deg! Jeg grugleder meg fryktelig selv. Her blir det 14 mnd mellom dem om han kommer til termin, i starten av august.

  Hold ut!
  Og tillatt deg en time-out også, der pappaen kan stå i kaoset litt. Om det bare er å kjøre seg en tur.. eller få en time i fred og ro på øyet.

  Stor klem!

 3. Anette says

  Hadde selv en baby som hadde vondt i magen og som bare sov hvis han sov på magen……vet det er krise hos mammapolitiet å si det, men til slutt så gav jeg opp og han sov plutselig i 4t når han lå på magen. Viste seg også at han var allergisk mot mango (jeg drakk eple og mango saft) så han fikk jo så luft i magen stakkars!

  Et lite tips som kanskje kan hjelpe er å ha babyen i en dyne på armen og når du legger han ned så ligger han i den og tro kanskje han fortsatt ligger på armen.

  Lykke til med de to små og jeg har 7 år mellom mine, er fortsatt sjalusi der:) ha ha ha

 4. Sara says

  I feel you😭 mine er det 13mnd mellom, og jeg husker lite av den tiden nå, for alt bestod av kaos og dårlig samvittighet, og det handler bare om å overleve 😂Jeg merket også at det forandret seg siden den største foretrakk pappaen hele tiden, fordi jeg ammet så mye 😒 så det var litt sårt. Men det blir lettere, særlig når en går i barnehagen, og du kun har en ånfokusere på, og får henta deg litt inn igjen selv 😉 digger podden deres forresten – dere er så gode og morsomme begge to ❤️

 5. Camilla says

  Jeg kjenner meg sånn igjen i det du skriver <3 Vi har to gutter med to år i mellom de. Nå er de 2 og 4 år, og de har så mye glede av hverandre! Jeg syns det første året som tobarnsmor var kjempetøft, men det blir lettere. Og jeg er sikker på at du og dere klarer dere kjempefint <3 Som du skriver, senk skuldrene og alle forventninger! Klem fra meg

 6. Karoline says

  Det høres veldig slitsomt ut! Men du gjør så godt du kan og det er mer enn bra nok. Antagelig vil det bli noe enklere når storebror begynner i bhg. Jeg har 19 mnd mellom mine og fødte nå to dager før deg. Storebror er i bhg og takk Gud for det! All ære til deg som er hjemme med to småttiser, du er en tøffing💗

 7. Jade says

  Jeg vet omtrent akkurat hvordan du har det siden jeg var i samme situasjon selv (2 mnd mer mellom mine). Selv om jeg hadde det alle ville si var enkle barn så var det veldig slitsomt en periode! Ikke vær lei deg for at du ikke får vært der for begge til enhver tid, de lider ingen nød om de må vente noen minutter. Det er tvert i mot en fin ting å lære seg 🙂 De fleste mødre blir vel småsprø av for lite søvn, og jeg skaffet meg litt ekstra søvn ved å samsove med minstemann. Ikke bare på natten, men når eldstemann skulle sove på dagtid tok jeg med den minste til sengs. Jeg sov, og junior «puppet og sov» :))

  Og selv om det er slitsomt akkurat nå, så må jeg bare si at du verden hvor fint det er å ha to tette som alltid har en lekekamerat tilgjengelig 🙂

 8. A says

  Kjære deg, det er lov å gråte, det er utrolig slitsomt med små barn, og det er enda mere slitsomt med to tette. Men jeg synes likevel du er positiv og tenker fremover og det er veldig bra! Nå er det vel snart ferie på Emil og da blir dere ihvertfall to om det. Også begynner Sander i barnehagen, og selv om mammahjertet synes det er dumt så kommer han til å ha det veldig fint skal du se. Anbefaler deg å høre på sangen Hverdag av Louis Jacoby. Hørte den på skoleavslutning for første gang i går, og den er så fiiiin og treffer virkelig et mammahjerte. Men finn frem lommetørkle. God klem til deg fine <3

 9. Eva says

  To tips:

  – Bæretøy (caboo close for eksempel).
  – Biltur. Min eldste var en liten klegg. Følte jeg hadde gnagsår i rumpa, for det eneste jeg gjorde var å sitte med henne på puppen/fanget.. så det gjorde var å putte ungen i bilstolen og kjøre meg en tur. Helt nydelig å kjøpe en kaffe og høre på radio en halvtimes tid.

  Et par tips til forresten.. IPad til han eldste.
  Amme liggende, så kan du sove litt samtidig. Ring barnehagen og hør om han kanskje kan få begynne en uke eller to tidligere.

  Føler oppriktig med deg. Jeg har en på fire år og en på fire uker, og syns det er ille nok! Haha..!

 10. Margrete says

  Vil bare tipse deg om å gå til Kiropraktor med Matheo om lite søvn fortsetter framover. Det er jo veldig individuelt om det hjelper for alle barn. Hos oss har det funket hver gang.

 11. Maria says

  Hehehe, måtte smile da jeg leste dette, har hatt det AKKURAT på samme måte! En liten på halvannet og en nyfødt baby. Trodde jeg skulle bli fullstendig gal en stund, begge gråt og jeg følte meg utilstrekkelig. Babyen var som en tikkende bombe, i det jeg la han fra meg var det bare full krise. Men helt plutselig går det over; babyen begynner å sovne på kvelden, og den største blir… større 🙂 Tror fire måneder var den gyldne grensa her. Føles kanskje som en evighet til nå, men tiden går jo fort. Og så kan det jo hende det skjer før også, for dere! Kan anbefale å bare være innstilt på å måtte gå med babyen i bæretøy, også inne, i en stund, så har man i hvert fall hendene frie. Og så er det jo bare å glede seg til de begge blir bittelitt større. Da er det jo bare helt fantastiiiisk å ha to i såpass jevn alder <3 Lykke til!

 12. Karoline says

  Kjenner meg veldig igjen det du skriver om at han våkner med en gang du legger han ned. Anbefaler deg å lese om 4. Trimester! Jeg hadde en skikkelig 4. Trimester-baby som bare ville ha nærhet og kos de første månedene. Jeg løste det ved å gå rundt med han i bæresele, for ellers fikk jeg ikke gjort noe. Gi det litt tid, så finner du din rytme også. Veldig tøft av deg å være hjemme med to små! Virkelig beundringsverdig!

 13. Hanne says

  Jeg har en liten skatt, han heter faktisk Sander som er født 22/5 i år. Vi har også hatt litt mageproblemer. Jeg kuttet ut brus (kullsyre) det hjalp veldig. I tillegg har vi brukt miniform dråper! Du får de reseptfritt på apoteket 😉 (de står i kjøleskap bak disk🙏🏽)

 14. Solfrid says

  Det er komplett kaos med to tette ja! Been there, done that. Hehe
  Men midt oppi alle tårene, frustrasjonen og hjelpesløsheten, så må du vite at du er UTROLIG flink! Det er kjempevanskelig å håndtere to små som desperat vil ha deg og all din oppmerksomhet helt for seg selv.
  Du gjør en DØDSBRA jobb! Å ha begge to hjemme alene må være helt vanvittig slitsomt. Innsatsen du gjør er makeløs.
  Det vil være verdt det om få måneder når M er mer våken og kommuniserer mer med S, og han får mer glede av å ha en baby i hus.
  Det går nok ikke ann å helt nyte denne tiden i sin helhet, men gled deg over de små øyeblikkene som kommer innimellom.

 15. Maja says

  Flinke er dere <3 har du prøvd bæretøy? Feks et elastisk sjal er fint til nyfødte og opp til ca seks kilo. Nybegynnervennlig. Kanskje kan Matheo da sove på magen din når han ikke vil legges ned og trenger nærhet, mens du får hendene og kroppen fri til å lage deg noe mat eller gi litt oppmerksomhet til storebror. Sender en god klem.

 16. Anniken says

  Bruk bæresele på en av de, så får du tid til begge samtidig… og det beste er om man klarer å samkjøre soving på dagen sånn ca… for da får man litt tid for seg selv.

 17. Ingvild says

  Takk for at du er ærlig! Det høre tøft ut, men ja, jeg tror det er lurt å senke forventningene til deg selv. Du gjør ditt beste og det er mer enn bra nok – selv om jeg skjønner at mammahjert verker når begge trenger trøst og du må velge. Men de er også veldig heldige som har en så samvittighetsfull og omsorgsfull mamma som deg! Håper det blir bedre snart <3

 18. Å says

  Hei Annette! Har ei jente på 10 mnd, og har nok med å ta vare på min eine baby. Husk å ikkje vere redd for å be familie (og venner) om hjelp. Kanskje du kan få sove litt mens guttene er på trilletur. Du er kjempeflink!! Stå på 🙂

 19. L says

  Du er flink! Herregud så mye jobb det er! Det blir jo fantastisk når han begynner i bhg etter sommeren!

 20. ABC says

  Du er altså så pen! 🙂 Måtte bare også legge inn en kommentar om at jeg hører på podden og at jeg digger den! I starten kunne jeg ikke forstå hvorfor du og Emil var sammen for dere virket så forskjellig, men det er idioti å dømme ut fra bare en pod, og etter hvert begynner jeg uansett å skjønne dynamikken, og jeg synes dere virkelig som et flott par <3 Lykke til med den travle perioden – du er jo en helt som får til alt!!

 21. Lise says

  Bæresjal blei min venn 🥰 baby sov kun der, våknet når ho blei lagt ned og mykje gråt, men sov godt i sjalet😊 da hadde eg to hender ledig til storebror. To fluer i ein smekk❤️ Eg blei Vertfall mykje mindre sliten av det. Sjølvsagt tungt til tider å alltid stå å «bysse» i sjalet, men baby sov og var blid og fornøyd når han var våken og storebror fekk sitt!

 22. Kristine says

  Tips: Bæresele, om du ikke har prøvd det 🙂 fungerte veldig bra her, når vi hadde en liten som ikke ville sove noe annet sted enn oppå oss. Lykke til 😀

 23. Sunniva says

  Jeg sier deg bare: bæretøy!! Gå til innkjøp av et bæresjal. Matheo kan være oppi der, inntil deg med ubegrenset kos, og du får armene fri, til Sander❤️ Begge mine barn har elsket å være i bæresjal og også sovnet og sovet mye der. Verdt et forsøk altså😊Eventuelt bæresele, du kan ha Sander på ryggen mens du bysser Matheo f.eks. Sender deg masse mammastyrke❤️

 24. Oida says

  Det blir bedre etterhvert, det er tøft frem til Sander begynner i bhg, da vil det bli lettere 🙂

  Kan jeg spørre om det var planlagt med to så tette?

 25. Sandra says

  Jeg har to tette selv, dog ikke så tett som dine. Likevel, kjenner meg sånn igjen. Det er slitsomt og krever så mye av en som mamma. Nå er min yngste 10 mnd og noen ting er enklere nå og noe er vanskeligere. Men, gleden de allerede har for hverandre gjør det likevel verdt det! Hold ut, det blir nok bedre – om noen år! Hehe! Neida ☺️ Du er flink!!

 26. O says

  Drømmesauen Ewan (lager lyder som ligner de babyene er vant med fra magen), hjalp med søvnen hos oss.
  Kjøper du Deluxe versjonen, skrues den på når skriking blir registrert 😉 Gir trygget. Stå på videre! Du er super flink 😀

 27. Sofie says

  Takk for at du er ærlig og deler! En jordmor sa til meg en gang at du er unormal hvis du ikke gråter i barseltiden..det normale å gråte. Nå skal det sies at du har nok en ekstra stor utfordring med to små, men jeg synes det virker som du takler det veldig bra! Hvis det er en liten trøst så tror jeg vi alle har perioder hvor ting bare er vanskelig og man føler at alt jobber litt mot en.. men er det ikke i de periodene man vokser mest og lærer mest?

  Jeg synes du virker som en så reflektert og god mamma, spesielt i podcasten deres kommer det fram. Stol på ditt eget instinkt og hjerte, og vær din egen beste støttespiller ved å gi deg selv skryt☺️

 28. Lene says

  Åå, vi hadde akkurat det samme problem med gutten vår som er fra slutt april. For oss hjalp det å bytte d-dråpene til noen med melkesyrebakterier. Og jordmor sa jeg bare skulle la han ligge hos meg hvis det er det han har bruk for og ikke være så bekymret over det (jeg ligger jo helt stille på ryggen). Fremdeles sover han på brystet mitt fra ca.4-6 om morgenen og det fungerer fint for meg. Men det er jo ikke sikkert det samme virker for dere 🙂 det viktigste er å finne ut hva som virker for dere, så kan andre tenke det de vil. Jeg synes det imponerende at du har de begge hjemme hele dagen alene!

 29. Hilde says

  Vil absolutt anbefale bæresjal!! Baby kan sove trygt og godt, og du kan få gjort andre ting! Nå har jeg bare én baby, men jeg hadde ikke klart meg uten! Hun sov kun på oss. Var ikke snakk om å kunne legge henne ned.

  Anbefaler elastisk sjal, f.eks. Ergobaby Aura, eller Caboo Close som er mer ferdigknytt 💕

 30. T says

  Annette, jeg synes du er en helt og en superkvinne uansett! Du gjør en jobb som få forstår omfanget og tyngden av, og for meg ser det ut som om du gjør det med glans! Og tro meg, det kommer til å bli bedre 🙂 Hang in there girl!

 31. Sy says

  Det er så fint at du viser alle sider ved det å få barn! Det er ikke alltid enkelt, og det er viktig å vise det også. Stå på!

 32. Karen says

  Hvis dere ikke har det alt så anbefaler jeg bæresele! Perfekt å la minstemann sove der og ha hendene fri til storebror 😊 Ikke sikkert det er det rette for dere, men verdt forsøket 😊

 33. Cathrine says

  Gratulerer så mye med nydelige, lille M 🙂
  Tror de fleste med to tette kan kjenne seg igjen at det er hektisk i starten, også blir det ofte greiere når man får litt rutiner på plass etterhvert! Elsker å høre på poden deres, og synes det er så fint at du er så åpen om at dere også gir litt flaske! Vi har gjort akkurat som dere med en kombiløsning av flaske og amming og for oss var det perfekt! Pappaen kunne hjelpe til med mating og jeg kunne samtidig legge eldstemann feks. Som dere sier må man gjøre det som funker best for seg! 🙂 Ønsker dere masse lykke til i tiden fremover!

 34. Ida says

  Klapp på skulderen til deg 🙂 Det blir bedre, bare ta en time av gangen som du sier. Heier på deg 🙂

 35. Ragnhild says

  Åh! Det er så mye hektisk man glemmer. Heldigvis 😅 Med mindre man har øyner i nakken og fire hender så er det vel bare sånn det er, helt til det plutselig blir litt mer overkommelig. Klapp på skuldra til deg, du er superwoman 💪🏻 Hvis dere har bæresele så ville jeg fått størsten opp på rygg i den. Å bære på rygg har vært en REVOLUSJON for meg med frimerkebaby (fortsatt, og hun er over året 😅). Sjekk ut bærehjelpen på Instagram, hun har mange gode videoer. Det er enklere enn hva man skulle trodd og det er bare en så sykt befriende ting å få gjort ting med ungen på ryggen og ikke hengende i veien på magen. Håper du får deg litt søvn i mellomtiden, og at du unner deg masse sjokolade 💕

 36. Fride says

  Jeg er ingen fast leser av bloggen din, men har lest deg med veldig ujevne mellomrom helt siden begynnelsen faktisk. Nå følger jeg deg nok litt mer jevnt fordi jeg kjenner meg sånn igjen.

  Mine gutter er nå 2 og 3. Det er 11,5 mnd mellom dem. Jeg husker så godt og samtidig ikke i det heletatt det du står i nå. Det var så heftig at jeg tror jeg har glemt 80%. Men følelsen sitter fremdeles i. Det å ha to babyer og måtte velge hvem man skal trøste. Det å måtte vokte over dem som en hauk for at den store babyen ikke skal stikke ut øynene på den lille. Det å amme og bysse hele natten og vite at det heller ikke blir noe søvn på dagen. At hvert sekund uten gråting blir brukt på å vaske klær, koke smokker og evt flasker. Rydding og vasking og ikke en gang muligheten til å trekke pusten i løpet av døgnet.

  Men du. Nå har jeg ferie. Guttene i barnehagen. Jeg pusser opp, drikker kaffe, går på fjellet alene, puster. Kjenner stresset forsvinne fra kroppen og jeg kan leve uten å tilfredsstille noen andres behov 24/7. Og guttene er verdens beste venner. De sloss og krangler og det er fremdeles heftig, men de er ca like sterke, de forstår, og de hører (selv om de sjeldent hører etter😂). De elsker hverandre og jeg har gått fra å ha dårlig samvittighet til å føle at jeg har gitt dem verdens beste gave i livet i hverandre.

  Og med en gang eldstemann begynner i barnehagen blir det mye lettere og du får bli kjent med den nye lille i ro og fred, på deres premisser.

  Takk for at du ikke rosemaler livet med to tette. Det er et maraton!

 37. Hanne says

  Kjære deg,

  Du må ikke ha dårlig samvittighet for å ta deg en liten time out i ny og ne. Det er mye bedre at du får hvilt ut og har mer energi enn at du driver deg selv helt på felgen (selv om man vel ikke kommer unna det noen ganger, uansett, hehe). Stå på, du gjør en kjempejobb! <3

 38. :) says

  Hei!

  Vil bare si at jeg ikke har lest bloggen din før, men etter å ha en sittestillende sommerjobb som består av kjøring er jeg herved fast leser / lytter. Rundet podden deres på noen få dager, og kjedet meg sååå når den var ferdig. Hehe! Veldig bra!

  Skjønner godt at du er sliten nå, har to barn selv og vet hvor slitsomt det er. Syns det var kjempe bra at du sov en natt hos dine foreldre 🥰 gjør det som passer dere best. Klem

 39. josefine says

  Prøv bæresjal! Det er absolutt gull! Babyen får masse nærhet og du har to frie armer 😀 Nå når vi skal ha nummer to var det en av tingene som sto på MÅ HA listen etter erfaringen med storebror.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *